Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så inreder du hälsoklokt – 12 smarta tips

18 jul, 2021 
Linda Unnhem
Gullranka solbadar vid fönstret och kvinna sitter i sofffa och läser
Satsa på bra belysning, rätt farger, mycket växter och lagom mycket prylar. Här är 12 hälsosamma inredningsråd!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tipsen kommer från neurodesignern Isabelle Sjövall som skrivit boken Designfulness – så revolutionerar hjärnforskningen hur vi bor, arbetar och lever. I den ger hon inredningstips som är mer förenliga med hur våra hjärnor egentligen vill ha det för att vi ska må bättre.

1. Välj rätt färger i hemmets olika rum

Mörkgrön färg i rummet ger en mer ombonad känsla.

Mjuka, djupa och dova nyanser upplevs som mer ombonade och avslappnande. Midnattsblå, mörk beige och mörka gröna nyanser påminner oss om naturens färger. Rött och orange gör oss mer alerta och aktiva och stimulerar till fysisk aktivitet, medan blått är bra i miljöer där vi behöver fokusera.

Se också: 7 största inredningstrenderna under 2021

7 största inredningstrenderna under 2021Brand logo
7 största inredningstrenderna under 2021

2. Satsa på bra belysning

Varm och dämpad belysning främjar umgänge och ett bra trick för behagligt ljus är att använda flera olika ljuspunkter i ett rum, gärna på olika nivåer och med möjlighet att dimra ner fram på kvällen. En färgtemperatur motsvarande 1700-1500 kelvin är ett bra riktmärke för ”socialt” ljus. I övrigt bor belysningen inomhus påminna om det naturliga dagsljuset, så kallat human centric lighting.

Annons

3. Dagsljus är viktigt för att må bra

Dagsljus är viktigt for produktivitet, koncentrationsförmåga, hälsan och vårt allmänna välbefinnande. Det hjälper oss också att sova bättre på natten eftersom det stimulerar produktionen av sömnhormonet melatonin. Placera därför gärna möbler som skrivbord och läsfåtöljer nära ett stort fönster.

Kvinna läser och njuter av en kopp te och dagsljuset.
Att sätta din lässoffa nära ett stort fönster är alltid en bra idé.

4. Håll koll på formerna – ha gärna ett runt matbord

Mjuka, organiska former uppfattas som mindre hotfulla, jämfört med till exempel vassa eller skarpa hörn som istället kan trigga stress. Satsa därför gärna på ett runt matbord, som gör att vi ofta sitter längre och umgås.

Annons

5. Prylbanta – lagom!

Hjärnan gillar varken för många eller för få intryck i vår hemmiljö. Sortera och släng, men inte så mycket att det blir minimalistiskt. Hjärnan föredrar också ordning och reda framför stök.

Isabelle Sjövall är neurodesigner och har kommit ut med boken Designfulness.
Tipsen kommer från neurodesignern Isabelle Sjövall som ofta anlitas av företag för att inreda bättre arbetsmiljöer.

6. Undvik för mycket intryck i sovrummet

Inred spartanskt och undvik för mycket intryck. Satsa på bra mörkläggninsgardiner och gärna mattor och växter som fångar upp luftburna partiklar och renar luften. Välj sköna, mjuka material och prova gärna ett tyngdtäcke. Se till att ha tyst och svalt och undvik blått ljus från skärmar som kan störa sömnen och göra det svårare för hjärnan och kroppen att varva ner. Psst...! Studier visar också att personer som bäddar sängen på morgonen får mer gjort under resten av dagen.

Annons

7. Tänk på ljudet – musik höjer motivationen

Studier visar att produktiviteten kan minska med hela 66 procent när vi vistas i bullriga miljöer. Dessutom ökar risken för hjärtinfarkt. Var därför generös med textilier och annat som absorberar ljud. Musik i hemmet främjar umgänge och ökar också arbetstakten och höjer motivationen när vi jobbar.

8. Ta in naturen

Gullranka vackert placerad vid fönstret.
En vacker gullranka höjer luftkvaliteten i dina rum.

Gröna växter kan förbättra luftkvaliteten i inomhusmiljöer. Bra exempel är engelsk murgröna, silverkalla, gullranka, dracena och bambupalm. Gröna växter kan också göra oss lyckligare och mer produktiva och kreativa. Och det räcker faktiskt med mönster från naturen, t ex på tapeter eller affischer. Även naturens ljud är hälsofrämjande. Varför inte placera en liten fågelmatare utanför fönstret och njuta av fågelkvitter?

Annons

9.Tänk på takhöjden

Högt i tak kan göra oss mer kreativa. Har vi inte möjlighet till det kan vertikalt randiga tapeter eller ljusa väggar och tak ge samma effekt. Lägre takhöjd är bra när vi vill fokusera på detaljer.

10. Mys till det

Kvinna med katt vid en kamin.
En brasa kan öka lyckonivåerna.

Hemtrevliga miljöer kan främja läkning och snabba på tillfrisknande – något man i vissa fall dragit nytta av inom sjukvården. När vi vistas i varma, ombonade miljöer frisätts också oxytocin som gör oss mer avslappnade. Levande ljus eller en brasa kan främja umgänge, precis som lägerelden gjorde på savannen.

11. Boa med böcker

Böcker ökar trevnaden i ett hem och läsning kan göra underverk för hälsan. Till exempel kan sex minuters oavbruten daglig läsning reducera stressnivåer upp till 68 procent och ge lägre hjärtfrekvens och mindre muskelspänningar.

12. Skaffa badkar

Studier visar att varma bad kan minska inflammation och stabilisera blodsockerhalten i blodet.

Annons