Coronavirus: Passa på att göra detta – du kommer att tacka dig själv

En delad bild. Över: Måleriprylar. Under: En bok i ett bibliotek.

Foto: Unsplash

Har du tid över på grund av covid-19? Här är tips på saker du kan göra för att få tiden att gå och som du aldrig har tid att göra annars.

Det finns så många saker man ALDRIG hinner med att göra för att livet och vardagen kommer emellan. När många av oss nu har lite mer tid över så finns möjligheten – och om du är frisk säkert också orken.

Städa där du aldrig hinner med

Här är stället som nästan ALLA glömmer att städa

Ja, det kan verka tråkigt, men efter ett visst antal dagar i karantän så är helt enkelt Netflix, böcker och sträcktittande av Storage Wars inte längre hållbart. Varför inte passa på att göra fint på platser du aldrig hinner med i vanliga fall?

Flytta på kylskåpet och städa under och bakom det. Gör samma sak med ugnen! När rengjorde du senast din disk- eller tvättmaskin? Passa på om du har tider över.

Se dig om där du sitter nu – du ser säkert flera platser bara i detta rummet som du aldrig rengör. Det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång!

Rensa förråd och källare

När du sett klart allt du tänkt se på Netflix kan allt verka hopplöst. Hopplöst nog att rensa vinden, källaren eller förrådet? Ja, antagligen. Du kommer säkert att hitta säckvis med gamla grejer som du tänkt att du kommer få användning för, men som nu legat och samlat damm längst in i ett hörn.

Rota fram det, se vilket som kan skänkas till behövande (kläder är ju alltid uppskattat), sortera och lägg resten i sopsäckar som du kan slänga på soptippen när denna coronaviruskris äntligen är över.

Så fungerar diskhandskarna alla pratar om

Avfrosta frysen och rensa

Oavsett om du har en frysbox eller en vanlig frys i köket så kan du säkert inte minnas sedan du inventerade och frostade av den. Gör det bästa av din tid i karantän och släng bort – eller ännu bättre skänk det till en behövande granne som tillhör någon av riskgrupperna – sådant som du nu inser att du aldrig kommer att använda. I samband med detta är det ju dessutom ett perfekt tillfälle att frosta av och rengöra frysen rejält.

Träna utan att gå till ett gym

Det bästa sättet att hålla igång hjärnan när du är instängd hela dagarna är att röra på sig. Plocka fram yogamattan eller bara en handduk och sätt igång med träningen som du tänkt göra så länge. Om du är osäker på hur du ska börja så kan du antingen kolla här, eller varför inte bara gå in på Youtube och söka efter just det träningspass som passar dig. Du kan dessutom testa att anta någon av många karantänutmaningar som dykt upp, som 30 dagars yoga eller liknande. Utmanande, uppfriskande och ovärderligt!

Se filmen: Så tränar du enkelt hemma med bara gummiband

Lär dig något nytt

Det där instrumentet du köpte för evigheter sen men aldrig tog tag i att lära dig att spela på – NU är din chans! Eller varför inte plocka upp stickorna som bara ligger och skräpar? Du kommer antagligen aldrig få en bättre möjlighet att lära dig och att faktiskt lägga tid på att lära dig något nytt på riktigt.

Utöva din hobby

Kreativitet bra för din psykiska hälsa – dags att börja med en hobby

Oavsett vilken din hobby är, om den kan göras inomhus eller i trädgården, så finns det ju nu ingenting som hindrar dig från att bara njuta och utvecklas nu. All den tid du i vanliga fall tillbringat på väg till och från kontoret kan du nu använda för att utvecklas personligen istället.

Gå en gratis kurs

Internet fullkomligt kryllar av kurser som bara väntar på att läsas – och väldigt många är gratis. Läs en kurs i ledarskap, i mindfulness eller bli bättre på att hantera internet med boken och onlinekursen Digitant!

Träna hunden

Sitter du hemma med en vovve som bara vill leka, leka, leka? Det kan vara svårt att hitta på något sätt att stimulera hunden själv – men tänk på att de flesta lekar och stimulerande träningsmoment redan är uppfunna! Än en gång är internet din bästa vän (efter hunden så klart)! Kolla in kurser som du kan göra inomhus med din fyrfota vän på Youtube eller på Facebook och se hur din hund mår bättre, blir gladare och – om du jobbar hemifrån – slutar störa dig.

Ta ett djupt andetag och lev i nuet

Det är ju ingen tvekan om att människor i dag är mer stressade och har mindre tid över än någonsin. Om det inte är jobb eller projekt som tar upp all vår tid och tankeverksamhet så är det teknik och sociala medier. Känner du själv att allt börjar bli lite tröttsamt? Stäng ner allt och ta några djupa andetag, blunda och bara njut av att vara i nuet.