Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Detta glömmer nästan alla städa i köket

28 maj, 2020 
Marcus Alm
Kvinna chockad över hur dåligt den smutsiga diskmaskinen diskar.
Det finns flera platser vi inte grovstädar ofta nog – och de kan minst sagt generera bakterier. Läs om de vanligaste platserna vi missar att städa i köket här.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vasken, grönsaksfacket och diskmaskinen är bara tre platser vi inte grovstädar ofta nog. Här är de vanligaste ställen vi glömmer att städa regelbundet:

Vasken

Enligt undersökningar är detta den plats i köket där bakterier frodas som värst. Samtidigt är det inte något vi rengör varje dag – men antagligen borde vi göra det.

En skinande ren vask
Foto: Shutterstock/TT

Som tur är så är det enkelt att rengöra vasken med ett hemmagjort rengöringsmedel.

Fyll en sprayflaska till hälften med ättika och blanda i cirka fyra matskedar citronsaft. Avsluta med att fylla upp flaskan med diskmedel och sätt på munstycket. Skaka och låt flaskan två i en halvtimme – och sedan är ditt nya superrengöringsmedel klart! Använd det varje dag och rengör vasken rejält så behöver du inte ens tänka på den bakteriehärden nästa gång du storstädar.

Annons

Håll ordning i diskhon med en hygienisk diskbänksförvaring, idealisk för förvaring av diskborste och tvättsvamp. ANNONS Läs mer och köp den här.

Diskbänksförvaring för till exempel diskborste och tvättsvamp.
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Grönsaksfacket

Här kan vi snacka om en plats där bakterier och smuts trivs. Här blandas ofta tvättade och otvättade grönsaker hej vilt och helt ärligt, bortsett från när du storstädar, hur ofta rengör du egentligen detta fack?

Se också: Så rengör du ugnsluckan på nolltid

Så rengör du ugnsluckan på nolltidBrand logo
Så rengör du ugnsluckan på nolltid

Ha för vana att varje månad torka av grönsaksfacket med hushållspapper och desinficerande medel. Och du, sluta blanda tvättade och otvättade grönsaker i samma fack.

Diskbänken – är din disktrasa så ren?

Visst rengör vi diskbänken nästan dagligen – men vad rengör du den med egentligen? Tänk på att din disktrasa varit med om och sett en hel del...

Annons

Medlet vi tipsade om till vasken passar utmärkt på diskbänken också, men snälla rengör din disktrasa. Det är en riktig bakteriehärd som bara ligger och gror annars.

Du kan exempelvis tvätta disktrasan i tvättmaskinen på 60 grader, eller koka den med vatten och såpa i cirka tre minuter. Skölj sedan av den med kallt vatten – och krama ur den rejält så att den inte ligger och är fuktig.

Diska diskmaskinen

En skinande ren diskmaskin
Foto: Shutterstock/TT

Detta borde vara så självklart för oss alla att göra. Om du har en maskin vars jobb är att ta bort smuts, fett och fläckar från saker du äter med – borde den inte vara i totalt toppskick hela tiden?

Med lite rengöring bara en gång i månaden kan du dels höja kvaliteten på maskinens diskning och förlänga diskmaskinens hållbarhet.

Annons

Så här rengör du din diskmaskin:

Häll ättika i en kopp som tål att köras i diskmaskinen och placera koppen, stående, i det övre facket av maskinen. Sätt igång diskmaskinen på ett långt program.

När detta program är färdigt kan du strö bakpulver i botten av maskinen och köra ett kort program. Låt sedan din diskmaskin stå och vädra ett par timmar.

Fläktar eller kolfiberfilter

Vad gör egentligen fläkten och kolfiltret? Just det, det får bort fett från luften precis ovanför spisen. Det är ju självklart att det blir en flottig plats på väldigt kort tid.

Ta av filtret från anordningen. Det finns ofta ett filter även om du har en fläkt. Lägg filtret i vasken som du fyllt med varmt vatten och diskmedel.

Minns du medlet du gjorde till vasken? Det är dags att ta fram det igen. Spraya på fläkten och hela anordningen som håller den på plats. Gnugga med en disksvamp med en sträv sida och använd en mikrofiberduk om det behövs.

Kaffebryggaren

Detta kan vi upprepa i oändlighet: Diska din kaffebryggare. Första gången efter att du rengjort din kaffebryggare kommer du smaka skillnad på kaffet och tacka oss.

Här kan du läsa våra bästa tips för att rengöra kaffebryggaren som ett proffs – och smaka skillnaden!

Källa: Expressen, Städadehem.se

Annons