Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Få mobilbatteriet att hålla längre – och lär dig att ladda på nolltid

21 mar, 2023 
Malin Perlheden
Hur länge ett batteri räcker i mobiltelefonen beror på hur mycket du använder den och hur gammal din telefon är. Men det finns några enkla knep att ta till för att få batteriet att vara lite längre, och för att ladda det snabbare. Här får du lära dig båda!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mobilbatterier har en tendens att ta slut när vi behöver våra telefoner som bäst. Du som vill vara helt säker på att aldrig hamna i en situation där batteriet är urladdat kan investera i en så kallad powerbank, det vill säga en portabel laddare, som du kan ha med dig överallt. Det finns billiga modeller för bara ett par hundralappar som kan vara riktiga räddare i nöden. Men även om du inte har en portabel laddare så finns det mycket du kan göra för att få batteriet att räcka lite längre.

Se också: 10 digitala förkortningar du borde känna tillBrand logo
Se också: 10 digitala förkortningar du borde känna till

Värme kan förstöra batteriet

Du som har använt mobiltelefonen utomhus kalla vinterdagar har säkert varit med om att batteriet sjunker i botten på nolltid. Kylan kan försämra batteritiden men det är som tur är endast tillfälligt och ett enkelt sätt att komma runt det är att bära telefonen i jackans innerficka för att hjälpa den att hålla värmen. Värre är det med varma sommardagar; batteriet i mobiltelefonen klarar inte vilka temperaturer som helst och framför allt ska du tänka på att inte utsätta den för mer än 35 plusgrader som kan orsaka permanenta skador på batteriets kapacitet. Om du till exempel brukar ha telefonen i vindrutan när du kör, kan det vara en bra idé att hitta ett annat ställe under varma sommardagar.

Annons

Om du har ett fodral runt din mobiltelefon är det bra att ta av det under själva laddningen, eftersom vissa sorters fodral kan göra att din telefon blir alltför varm under laddningen vilket kan skada batteriet.

Förläng batteritiden

Gå in under inställningar och välja ”Visning och ljusstyrka” och där minska på skärmens ljusstyrka.

Om ditt batteri börjar tappa styrka finns det saker som du kan göra för att det inte tar slut alltför snabbt. Ett enkelt sätt är att gå in under inställningar och välja ”Visning och ljusstyrka” och där minska på skärmens ljusstyrka genom att dra i den lilla bollen vid solarna. Ju starkare ljus du har på skärmen, desto mer batteri drar den, och tvärtom.

När din telefon är i flygplansläge kommer du inte att vara nåbar varken för den som vill ringa eller skicka sms till dig .

En del funktioner drar energi även när du inte använder telefonen och det snabbaste sättet att se till at de inte står och tuggar batteritid är att sätta telefonen i flygplansläge. Även detta gör du under inställningar där du väljer att aktivera ”Flygplansläge”. När din telefon är i flygplansläge kommer du inte att vara nåbar varken för den som vill ringa eller skicka sms till dig och du kommer heller inte att kunna använda internet, men till gengäld slösar du heller inte nämvärt på batteriet.

Genom strömsparläge drar telefonen automatiskt ner på andelen energi som den normalt sett tillför saker som ligger och drar energi i bakgrunden.

En mellanväg är att aktivera telefonens strömsparläge. Även detta gör du under inställningar där du först väljer ”batteri” och därefter aktiverar ”strömsparläge”. Genom att göra detta val så drar telefonen automatiskt ner på andelen energi som den normalt sett tillför saker som ligger och drar energi i bakgrunden, till exempel appar.

Annons

Ladda snabbare

Förutom att alltid ladda telefonen vid rumstemperatur kan du använda samma knep att sätta telefonen i flygplansläge eller i strömsparläge om du vill ladda den snabbare. När batteriet gör av med minimalt med energi fylls det förstås också på snabbare. Ett annat enkelt sätt att skynda på laddningstiden är att vända telefonen upp och ner så att notifikationer och annat som gör att skärmen lyser upp inte drar onödig ström när du laddar.

Annons