Så ska du förvara dina batterier – så de inte börjar brinna
Om du förvarar dem på fel sätt kan dessa små strömkällor nämligen självantända – och orsaka stor skada!
Allas djupdyker i hur du kan minimera risken för en batteribrand!
Musikern Åsa Jinders följarskara i sociala medier blev nyligen påminda om faran med felaktigt förvarade batterier. Detta efter att profilen postat ett inlägg på Facebook och på Instagram, i vilket hon berättar om en natt då hon vaknade av en batteribrand i köket.
Hon beskriver det traumatiska händelseförloppet med de inledande meningarna: ”Jag vaknade av att det smällde. En smäll liksom ett gevärsskott. Jag tänkte många tankar i sekunden.”
Nu besvarar Allas frågan på allas läppar: Hur ska man förvara batterier på rätt sätt, egentligen?
Åsa Jinder om batteribranden: ”Kan självantända”
Efter den uppmärksammade batteribranden var Åsa Jinder snabb att erkänna att hon själv inte hade någon aning om att hon hade förvarat sina batterier på ett brandfarligt sätt.
– Jag har aldrig tänkt på att batterier kan självantända, och jag känner mig så dum för jag är över 60 år. Det ska man ju veta, säger hon till Expressen i en intervju.
I samma veva uppmanar hon också andra att se över hur de förvarar sina batterier, för att förebygga olyckor. Detta då hon själv blev väldigt skakad av batteribranden och insikten om att ”hon kunde ha dött”, om hon exempelvis inte blivit väckt av brandröken i tid.
Så förvarar du batterier brandsäkert hemma
Men åter till den brinnande frågan (slumpmässig ordvits): Hur förvarar man batterier brandsäkert?
Nya batterier ska helst förvaras i sitt originalemballage. Om du saknar ett sådant kan man tejpa för polerna med eltejp.
Mångårigt erfarna brandutredaren Michael Steen säger till Brandskyddsföreningen att man inte får låta sig luras av batteriernas storlek. Även små batterier kan utgöra en stor brandrisk.
– För närvarande handlar majoriteten av våra uppdrag om bränder med litiumbatterier, så vanligt har det blivit, säger han och poängterar att det är extremt vanligt att man förvarar sina batterier i en plastpåse. Vilket är ”riktigt dumt” enligt Steen.
Checklista: Minimera risken för batteribrand
- Återvinn snabbt: Lämna uttjänta batterier till återvinning så snabbt som möjligt. Detta för att undvika små samlingar av batterier hemmavid.
- Samla inte: Undvik att förvara många oisolerade batterier tillsammans. Brandrisken ökar i takt med ökat antal batterier i en och samma samma behållare.
- Brandsäkra behållare: Använd inte behållare tillverkade i brännbart material, så som papper. Satsa på en burk av glas. Eller ännu bättre, investera i en så kallad batteribox, som är speciellt framtagen för ändamålet.
- Brandsäkra området: Brandsäkra området i anslutning till batteriförvaringen. Som en extra säkerhetsåtgärd. Det kan exempelvis alltid vara bra att ha en brandsläckare nära till hands.
- Var inte dumsnål: Snåla inte när det kommer till batterier. Det vill säga när du köper nya batterier, köp inte den billigaste varianten. De är oftast av sämre kvalitet vilket bidrar till högre risk för brandfara.
- Ladda säkert: Om du ska ladda dina prylar med litiumbatterier, exempelvis mobiltelefoner och tillbehör, gör det alltid under uppsikt och brandsäkra området. Det vill säga ladda inte på natten eller i närheten av brännbart material.