Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så tar du hand om dina gummistövlar – och undviker skavsår

09 aug, 2023
author Elin Samuelsson
Elin Samuelsson

Regn i dag? Inga problem! För när blåbär och svamp lockar finns det inget dåligt väder – bara dåliga… just det, kläder. Få saker kan störa en svampjakt så mycket som det irriterande och värkande skavsåret.
Allas.se visar hur du undviker skavsår – och hur du får gummistövlarna att hålla

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Smattret mot regnjackans kapuschong tillför extra mysfaktor, ett par regnbyxor i stretch gör det skönt att sitta på huk bland ris och mossa och ett par sköna gummistövlar kan ta dig mil genom skog och mark. Men så några timmar in i svampletandet är det något som ändå inte känns rätt.

Vad är nu detta? En blåsa på hälen!

Se också: Se upp – här är svamparna som är giftigaBrand logo
Se också: Se upp – här är svamparna som är giftiga

Så undviker du skavsår i gummistövlarna

1. Hela stövlar

Först och främst – se till att gummistövlarna är hela och har höga skaft. Det är lätt hänt att råka sätta ner foten i en djup, vattenfylld grop, och ingen vill väl plaska runt i en mindre sjö under skogspromenaden. Våta fötter och blöt hud innebär större risk för skavsår än torra fötter. Läs längre ner om hur du tar hand om dina gummistövlar så att de inte spricker!

2. Torra strumpor

Som sagt, våta fötter löper större risk att få skavsår, så ha alltid med dig ett par extra strumpor om fötterna blir svettiga och fuktiga i stöveln. Se till att fötterna är rena och torra innan du byter– minsta lilla barr som följer med mellan strumpa och fot kan få irriterande konsekvenser …

3. Dubbla strumpor

Ha alltid minst två lager strumpor i gummistöveln. En tunn ull- eller syntetstrumpa, gärna nylonstrumpa, som inte veckar sig är ett bra första lager mot foten. Den andra strumpan bör vara av ull eller ullblandning – inte bomull som lättare blir fuktiga. Med två strumpor sker friktionen mellan strumporna, i stället för mellan strumpa och fot om man bara använder ett par.

Annons

4. Skavsårsplåster

Förebygg och sätt på särskilda skavsårsplåster på utsatta områden innan du ger dig iväg, som exempelvis hälarna och fotknölarna, för skydd och tryckavlastning. Vanliga plåster glider och korvar ofta ihop sig när du går, så unna dig the real deal. På marknaden finns även ”tåspridare” som förhindrar skavsår och blåsor mellan tårna, särskilt om tårna överlappar varandra. Ha gärna med dig några extra skavsårsplåster i fickan under turen!

5. Rätt storlek

Till skillnad från vandringskängor och andra skor i läder töjer gummistövlar inte ut sig. Och för små skor vet vi väl alla vad det kan ställa till med… testgå dina gummistövlar innan du ger dig ut på jakt efter skogens guld, så att du vet att de verkligen passar.

6. Till sist!

Om olyckan ändå är framme och du kommer hem med en blåsa på foten, se till att inte peta hål på den! Vätskan i blåsan skyddar den hud som ska nybildas därunder. Har det redan gått hål på blåsan? Tvätta rent med mild tvål och vatten och håll torrt.

Så tar du hand om dina gummistövlar

1. Rengör

Tvätta dina stövlar regelbundet i ljummet vatten och tvål som innehåller glycerin eller galltvål.

2. Smörj in

Efter en tids användning försvinner den skyddande hinna som finns på gummistöveln när den är ny. Förläng livslängden på stövlarna genom att smörja dem med ett silikonbaserat smörjmedel när de är rena och torra. På så sätt minskar risken att de torkar ut och spricker.

3. Förvara torrt

Gummi gillar varken temperaturskiftningar, kyla eller direkt solljus. Värme får stöveln att torka ut och spricka, så torka aldrig dina gummistövlar vid en brasa, element eller i torkskåp. Låt dem torka långsamt i rumstemperatur och förvara dem på ett torrt och mörkt ställe under de perioder du inte använder dem. Undvik fuktiga källare och kalla garage.

Annons

4. Lappa och laga

Måste du ut i skogen omedelbums och upptäcker att dina väl omhändertagna gummistövlar ändå har spruckit? Beroende på vilken sorts gummi din stövel har kan du laga dem på olika sätt. Riktigt gummi kan du laga med lagningslappar för cykeldäck. Gör rent runt hålet och rugga uppytan med lite sandpapper innan du sätter dit lappen över ett tunt lager lim. Om stöveln är gjord i ett blandmaterial finns olika typer av gummiklister att laga hål med.

Trevlig skogspromenad!

Källa: 1177, Alfa Outdoor, Outnorth, Tretorn, Naturkompaniet

Annons