Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så ska du göra om du stöter på vilt – älg, varg, vildsvin och björn

11 jul, 2023 
Visst händer det att tanken slår en när man är ute på sin blåbärs- eller svampjakt –vad händer om jag möter en älg? Eller ännu värre – en varg? Och vad ska du göra om du faktiskt möter vilt? Vi reder ut!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Så ska du göra om du möter på ett vilt djurBrand logo
Så ska du göra om du möter på ett vilt djur

Vi har väl alla läst skräckhistorier om människor som stött på, kanske till och med attackerats, av skogens vilda djur. Älgar, vargar, björnar och vildsvin hör Sveriges natur till, men vi är inte så kaxiga när vi står öga mot öga med dem.

Här har vi listat våra vanliga vilda djur – och vad du ska göra om du möter dem.

Älg

Älgar är visserligen kraftfulla, men oftast väldigt fredliga. Det är vanligare att stöta på en älg under brunstsäsongen, vilket är mellan september och november. Oftast när älgar visar aggressivitet mot människor beror det på att människan har en hund med sig.

Annons

Var uppmärksam på älgens kroppsspråk. Drar den öronen bakåt och sänker huvudet? Då markerar älgen att du har kommit för nära. Då bör du inte försöka ta dig förbi eller gå runt älgen. Se till att ta en annan väg, gå tillbaka eller vänta till älgen gått vidare. Prata gärna högt så älgen har koll på dig. Och har du hund: koppla hunden omedelbart.

Varg

En vargs revirområde kan vara hela 100 000 hektar, motsvarande omkring 140 000 fotbollsplaner. Vargen undviker gärna människor, men särskilda omständigheter kan göra djuret farligt för oss. Det kan handla om att vargen är skadad, trängd, stressad eller sjuk.

Annons

Möter du en varg bör du hålla dig lugn och inte göra något förhastat, skriver bland annat Yle. Du bör se vargen, men inte söka ögonkontakt. Backa långsamt, spring inte och gå inte mot vargen.

Du kan också klättra upp i ett träd eller på en stor sten, eller om det finns en stege i närheten. Om den ändå är hotfull och försöker anfalla bör du vara högljudd, vifta med armarna och göra dig större. Du kan till och med kasta sten mot den. Yle skriver vidare att det är viktigt att kämpa emot om vargen attackerar dig – sparka mot vargens hals eller peta fingrarna i vargens ögon.
Observera att detta endast är om vargen anfaller dig!

Vildsvin

Vildsvinen är inga små djur, de kan bli hela 1 meter höga och 1,5 meter långa. Suggan kan väga över 100 kilo, och hanen hela 200 kilo. Vanligtvis går inte vildsvin till attack mot människor, dessutom sover de ofta på dagarna och är aktiva nattetid.

Annons

Men är du ute i skogen och plötsligt står framför ett vildsvin så bör du gå därifrån – och hålla dig ur vägen. Gör dig stor, och prata högt och tydligt. Oftast försvinner de då. Det händer att vildsvin gör skenanfall, att de rusar fram mot dig och tvärnitar.

Björn

I Sverige finns det uppskattningsvis 3 000 björnar. En björnattack är väldigt ovanligt. Möter du en björn bör du göra ljud, inte skrika, men prata högt. Oftast närmar de sig aldrig. Men känner björnen sig hotad kan det göra ett skenangrepp, att den rusar mot dig och viker av i sista sekund. Då bör du bara gå därifrån.

Går den, mot förmodan, till anfall ändå bör du lägga dig ner och spela död.

Annons