Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Här är de vanligaste skadedjuren i sommarstugan – och hur du blir av med dem

20 jun, 2024 
allas.se redaktionen
skadedjur i sommarstugan
För många är skadedjur ett stort problem i just sommarstugan. Men vilka är egentligen de vanligaste skadedjuren i sommarstugan, hur blir man av med dem?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att spendera tid i sommarstugan ska vara avkopplande och trevligt, men skadedjur kan snabbt förvandla din lediga tid till en oönskad upplevelse. Här är några tips och råd för att hantera vanliga skadedjur och bibehålla en bekväm och skadedjursfri miljö.

Skadedjur lista –så blir du av med de vanligaste skadedjuren i sommarstugan

För att förebygga och bli av med skadedjur i sommarstugan finns det flera effektiva metoder. Börja med att hålla stugan ren och torr. Täta sprickor och hål där skadedjur kan ta sig in och se till att matvaror förvaras i tättslutande behållare. Regelbunden städning, inklusive dammsugning av golv och möbler, hjälper till att minska risken för skadedjur.

Många skadedjur, som spindlar och getingar, är en viktig del i naturens ekosystem, men ibland kan de också vara besvärande att ha i sin närhet. Här är några vanliga skadedjur som gärna kikar fram i sommarstugan:

  • Spindlar
  • Råttor och möss
  • Mygg
  • Myror
  • Silverfisk
  • Getingar och bin
  • Flugor och bananflugor

Spindlar

Spindlar är ett (oftast) ofarligt djur som gärna letar sig in i sommarstugan. Det finns flera sätt att bli av med spindlar, ett sätt kan vara genom att sprida ut pepparmint på olika ställen i huset.

Annons

---> Spindlar inomhus? Här kan du läsa allt om hur du blir av med dem

Råttor och möss

Gnagare har en tendens att ta upp i huset sig i såväl avlopp som väggar. Det viktigaste sättet att hålla råttor och möss borta är att ha maten i sluten förvaring och att begränsa vägarna in i huset. Men hur vet man egentligen om man har problem med möss eller råttor och när är det dags att skaffa professionell hjälp?

--> Här kan du läsa mer om råttor och möss och hur du blir av med dem

Mygg

Mygg hör nästan sommaren till. Det lättaste sättet att bli av med mygg är givetvis genom myggspray och myggnät. Men det finns andra smarta husmorsknep som gör att myggorna håller sig långt borta.

---> Här är det oväntade knepet för att bli av med mygg i sommar

Myror

Myror kan snabbt invadera sommarstugan i jakt på mat. För att inte myrorna ska komma på besök är det viktigt att hålla alla ytor rena och att ha all mat tätt förseglad.

---> Här är 8 tips för att bli av med myror utomhus och inomhus

Annons

Silverfisk

Silverfiskar är ofarliga djur men det kan kännas ofräscht om de letar sig in i hemmet, inte minst i köket. Silverfiskar älskar nämligen fuktiga miljöer. Ett bra tips är att placera lagerblad på ställen du sett silverfisk på, eftersom att silverfiskar avskyr denna lukt.

---> Här kan du läsa mer om hur du blir av med silverfiskarna i hemmet

Getingar och bin

Getingar och bins stick kan vara till rejält besvär, inte minst om du är allergisk mot getingstick. Använd getingfällor och undvik att ha mat och söta drycker utomhus. Bin är viktiga för ekosystemet, så om du har ett bisamhälle nära stugan, kontakta en biodlare för hjälp med att flytta dem.

--> Här kan du läsa mer om hur du skrämmer bort getingarna i sommar

Flugor och bananflugor

Flugor och bananflugor kan lätt bli irriterande att konstant ha runt sig i sommarvärmen. Visste du att färska kryddor som basilika och mynta skrämmer iväg flugorna naturligt?

--> Här hittar du massa tips om hur du blir av med flugor i hemmet

Så håller du fästingarna borta från din trädgårdBrand logo
Så håller du fästingarna borta från din trädgård
Annons