Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Intresset för digitala loppisar ökar

01 sep, 2021 
Gustav Broström
Frida Thofelt ler med staket och björkar utan löv i bakgrunden, till höger ett brunt skåp, ovanpå står en brun glasvas med tre axstråni.
Kalmarbaserade @folksinterior som specialiserar sig på inredning från 1900-talet och framåt är en av Frida Thofelts favoriter.
Drömfyndet är bara ett par klick bort. Inspiration finns i massor. Nu har vi på allvar börjat second hand-shoppa på nätet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Stängda butiker och inställda loppisar, pandemins spår har synts i alla delar av samhället. De nya förutsättningarna har ställt saker på sin spets och tvingat fram en digitalisering av en analog bransch. Där dörrar stängts har fönster öppnats med nya kunder och alternativa sätt att gå på loppis.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Internet är den nya bakluckeloppisen med ett näst intill oändligt utbud där man på auktionssajter och andra digitala plattformar för second hand ser en konstant ökning.

Annons

Driver digital loppis

En som gjort slag i saken och startat en digital loppis är Frida Thofelt. I mars 2020 startade hon Instagramkontot @fridasfinds då det blev alltför långtråkigt att vara mammaledig under en pandemi.

Intresset för färg, form och inredning har alltid funnits i familjen.

– Min mamma har alltid varit väldigt pysslig och fixat om ett rum på en eftermiddag men jag har också min syrra, som driver inredningsbutiken Dusty Deco, så jag har växt upp i det.

Trots, eller kanske tack vare, pandemin har Frida byggt upp en trogen kundkrets och det tilltänkta barnrummet i hemmet agerar både lager, kontor och packstation.

– Det är väldigt roligt men väldigt farligt, min kille blir ju tokig. Man kan ju fylla bakluckan med allt. Jag har ett större lager än man tror.

Fridas digitala loppisfavoriter

@poppysloppis ”Man ser precis hur det ser ut hemma hos henne eftersom man får en känsla av vad hon tycker om och vad hon skulle ge bort om hon gick på middag. Personligt!”

@dinloppis ”Vi har inte riktigt samma stil då han har mycket glasfigurer och annat som jag inte tittar på, men det är fin prisbild och smidigt tillvägagångssätt med leverans.”

@rewildvintage ”Fina kläder! Här har jag köpt vintagejeans och annat till mina barn.”

@folksinterior ”Det är så fint och det är en bedrift när inte ens hälften av deras föremål är i min smak, för ändå blir jag sugen på allt.”

Annons

Intresset för att gå på second hand digitalt har enligt Frida ökat, fler och fler är villiga att shoppa via mobilen.

– Jag har verkligen sett ett ökat intresse, och även att kunden är villig att betala mer nu än bara för ett år sen. Det kan vara en konsekvens av pandemin, en kombination av tristess och längtan efter att duka kanske?

Frukost dukat på ett bord med lila duk, bredvid står en stol med rygg i korg.
Näthandeln blomstrar och det gäller även andrahandsmarknaden. På Secondhand.se som drivs i Erikshjälpens regi har man sett en stark ökning på hemsidan. Där kan du handla allt från kläder och inredning till mindre möbler till förmån för deras sociala verksamhet.

E-handeln ökade under pandemin

Den växande trenden med digital loppis märks även hos mer etablerade aktörer som Erikshjälpen som driver secondhand.se.

– Vår e-handel ökade med 110 procent under 2020 och den positiva trenden fortsätter in i 2021, trots tuffa tider för många butiker, säger e-handelschefen Frida Espes.

Annons

– Vår mest älskade kategori är ”Senast Inkommet”. I den kan kunder skrolla runt bland alla våra nyheter, det är lite som att hänga på låset vid öppning, fast online.

Här kan du handla second hand på nätet

På Tradera finns såväl Röda Korset som Stadsmissionen och Myrorna samt privata försäljare och butiker.

Secondhand.se som drivs i regi av Erikshjälpen har ett stort utbud av kläder, inredning samt mindre möbler.

Sellpy.se har störst fokus på kläder. Här kan du hitta det mesta för herr, dam och barn i olika prisnivåer. Köp plagg från svenska kändisar som Peter Jöback och Bianca Ingrosso eller sök efter specifika plagg och varumärken.

Loppis bra för miljö och plånbok

Att second hand är plånboksvänligt är något som ofta anges som anledning till varför man går på loppis. Men när Metropol Auktioner nu i mars presenterade en undersökning om auktioner under pandemin stod det klart att miljön, och ett cirkulärt samhälle, är viktiga anledningar till varför man handlar på auktion. Störst betydelse hade det för generation Z, det vill säga de som är födda mellan mitten på 1990-talet och 2010-talet.

Vintage-leksakshund.
Allt går att hitta. Retroleksak i trä, 129 kr, secondhand.se.
Svart kundkorg med bruna glas uppifrån.
”Glas är som släktingar, de har hållit ihop hela livet!” Kärleken till glas är tydlig i Fridas flöde där hon stylar med rustik linneduk och fantasifulla fat.
Vit kaffekanna med lock från Rörstrand.
Kaffekanna från Rörstrand, 249 kr, secondhand.se.

För Frida Thofelt var miljöpåverkan inte huvudargumentet för att starta verksamheten.

– Jag ska inte vara skenhelig, till en början var loppis ett ohållbart intresse. Men sedan det blev mitt jobb har jag verkligen fått upp ögonen för hur min konsumtion har sett ut tidigare, vilket gör mig mörkrädd. Jag tror inte nödvändigtvis att mina kunder är så ”hållbarhetskänsliga” utan mer sugna på att hitta unika prylar och bli inspirerade.

Annons

Trots att hon nyligen startat en digital verksamhet är Frida övertygad om att den fysiska upplevelsen är viktig.

– Jag tror absolut inte att det kommer att övergå till att bli helt digitalt. Det vore galet trist! Däremot är det klart att chanserna till de där sinnessjuka fynden man bara hör om minskar, vilket är ett naturligt steg i och med digitaliseringen.

3 saker att tänka på när du handlar second hand på nätet

Så undviker du felköp:

1. Är det en privatperson eller ett företag du handlar av? Enligt lagen om distansköp är det 14 dagars ångerrätt när privatpersoner handlar av företag via till exempel Internet. Samma regler gäller dock inte när privatpersoner handlar av varandra.

2. Be om fler bilder! Kanske finns det fel som säljaren inte upptäckt?

3. Dubbelkolla mått, skick och geografisk placering.

E-handeln alltid öppen

Samma tankar finns hos Erikshjälpen och e-handelschef Frida Espes.

Säng med ljusblå- och vitrandigt överkast. På och bredvid sängen tavlor och träramar i olika storlekar och en hammare.

– E-handel är ett fantastiskt komplement till den fysiska butiken. Den är alltid öppen och alltid nära till hands. Jag tror dock aldrig att den kommer att ersätta våra butiker som är en social plattform och ett utflyktsmål. En plats där du kan njuta av en kopp kaffe och aldrig vet exakt vad du hittar i hyllorna.

TV: Se 5 tips på hur du shoppar smart på reanBrand logo
TV: Se 5 tips på hur du shoppar smart på rean
Annons