Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Så skapades Inger Perssons succétekanna Pop

02 sep, 2021
author Petter Eklund
Petter Eklund
Orange tekannan Pop av Inger Persson.
Finns det ett keramiskt föremål som symboliserar 60-talets lekfulla, ungdomliga anda är det Inger Perssons tekanna Pop, en emaljglänsande skönhet som sålts i fem olika kulörer. Kannan lanserades 1968 och formpriserna haglade över den. Det här exemplaret klubbades nyligen för 1700 kronor hos Stockholms Auktionsverk.
När Inger Persson kom till Rörstrand stod det omvälvande 60-talet för dörren och hon var med och formade det. Mest känd är hon för sin tekanna Pop som lanserades 1968 och blev en omedelbar försäljningssuccé.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: 5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
TV: 5 saker att tänka på när du går på loppis

Formgivaren och keramikern Inger Persson (1936–2021) anställdes direkt efter Konstfack 1959, där hon hade haft Stig Lindberg som lärare. Hon kom, 22 år gammal, med rälsbussen till Lidköping, installerades i fabrikens personalbostäder och sattes i arbete.

Hon hade något som de andra konstnärerna saknade: en varm och lekfull krukmakarkänsla och dekorationslust med breda penseldrag. Det var som om hon inte alls ängslades inför den stora fabriken. Formerna uppstod spontant vid drejskivan.

Frisinnad formrevolutionär

Modellböcker visar ett fantasifullt flöde av föremål: krukor, vaser, prydnadsfåglar i brunt chamotterat lergods som fick emaljglasyrer i blått, gult, brunt och svart. Formerna var rustika och liksom vänliga, med influenser och tekniker från allmogekeramik.

Nu öppnades 60-talets formvärld och Inger Persson arbetade i frontlinjen, en frisinnad och varm formrevolutionär.

Så skapade Inger Persson tekannan Pop

Varje sommar reste hon till Frankrike och var drejlärare på det keramiska centret Château de Ratilly i Bourgogne. Det var där hon drejade en liten platt kanna som hon vedbrände och tog med sig hem.

Kannan dök upp som modell 1965, men först när emaljglasyrerna användes föddes den industriella tekannan Pop som snart följdes av en serie med ljusstakar, vaser och skålar. Då hade Inger Persson redan debuterat som orientaliskt influerad stengodskeramiker på NK i Malmö 1967.

År 1970 sades Rörstrandskonstnärerna upp. Inger Persson fick arbete på Hellidens folkhögskola i Tidaholm, där hon under 25 år skulle vara en inspirerande keramik-lärare. Hon var också frilansformgivare för danska Knabstrup Keramiske Industri och glasbruket Verrerie de Bendor, designinsatser som är näst intill okända idag. I slutet av 1970-talet startade hon keramikverkstad i sin bostad.

Annons

Inger Persson återanställdes på Rörstrand

Inför en storsatsning på konstgods och serviser återanställdes Inger Persson tillsammans med ett gäng konstnärer på Rörstrand 1982. Hon deltog i projekt och utställningar och gjorde unikt konstgods med dramatiska, geometriska mönster. Inger Persson lämnade Rörstrand 1996, pensionerade sig och bodde med sin franske man i ett litet hus ute på slätten utanför Lidköping. Hon övergav keramiken, men tecknade och målade.

Inger Persson avled i maj i år.

TV: Så gör du en väggbonad i makraméBrand logo
TV: Så gör du en väggbonad i makramé
Annons