Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Håll ångan uppe – 10 vackra tekannor att fynda på loppis

01 sep, 2021 
Tor Larsson
Tio tekannor i olika färger, mönster och storlekar står uppställda på ett vitt bord.
En rykande kopp te smakar aldrig så gott som när den kyligare luften drar in. Men varför nöja sig med en kopp? En hel kanna är bättre. Särskilt om den är sådär vacker att du blir alldeles varm när du ser den.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Den fina kannan ur serien Pors ritade Berit Ternell för Gefle i början av 1960-talet.

2. En klassiker är Willow, just den här är stämplad Old Gustavsberg vilket betyder att den är tillverkad på 1940-talet eller tidigt 1950-tal. En liknande brukar gå för ett par hundralappar på andrahandsmarknaden.

TV: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

3. Katt bland hermelinerna. Silverkannan är egentligen för kaffe men får ändå hänga med det här gänget. Handtag och knopp är i teak och den är stämplad i Stockholm 1952. En sådan här dyker du knappast på när du är på loppis, i antikbutiken kostar den rätt många tusenlappar. Men visst är den fin!

Annons

Hertha Bengtsons Blå eld poppis på loppis

4. Hertha Bengtsons välkända Blå Eld för Rörstrand brukar kosta en slant så hittar du den för en hundralapp eller två, passa på.

5. Ovanligt stor och med typisk dekor. Kannan i Kantonporslin är från tidigt 1800- tal.

6. För en kopp te med en vän passar Mon Amie formgiven av Marianne Westman 1950. I serien finns två olika tekannor, med och utan rottinghandtag.

7. Snygg och stilren. Stig Lindbergs servis Salix tillverkades i benporslin och var i produktion hos Gustavsberg 1954–70.

Fynda Japonica av Jacqueline Lind

8. Jacqueline Lynd var anställd hos Rörstrand där hon ritade Japonica 1977. Eftersom hennes namn är mindre känt än till exempel herr Lindbergs finns en chans att fynda.

9. Porslinsgiganten Stig Lindberg ritade den coola dubbelkannan med dekoren Staket för Gustavsbergs Studio. Den här är signerad med studiohanden och har målarsignatur i form av en krona vilket står för Karin Gustavsson, en av Lindbergs mest trogna målare.

10. Ljuvt ljusblå. Arthur Percys Grand ritades för Gefle 1930. Så vacker! I koppen en gustaviansk tesil av Pehr Zethelius (1740–1810) från 1806.

TV: Se 5 tips på hur du shoppar smart på reanBrand logo
TV: Se 5 tips på hur du shoppar smart på rean
Annons