Kopparfynd: Heta prylarna av koppar säljs på nätet

En kombinerad bild av kopparprylar till salu och en vacken tekanna gjord i koppar.

Foto: Carolina Romare och Södermanlands Auktionsverk

Vad hände med alla vackra, varmröda kopparföremål som mer eller mindre försvann ur vår åsyn när 70-talet gick över i 80-tal? En del hamnade på loppisar där de fortfarande säljs för nästan ingenting. Nu verkar detta metalliska grundämne sakta vara på väg tillbaka, så tycker du om dess livfulla glans så passa på att fynda nu.

Det är inte varje dag man ser så här vacker koppar hemma hos några vänner – men det kan mycket väl vara nära att förändras. Kopparprylar säljs (varför man nu vill sälja koppar) för en billig peng på nätet och är på väg att göra en stark comeback.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

0:58

Efter reklamen: 5 saker att tänka på när du går på loppis

(0:58)

Putsa koppar – tips på hur du lyckas

Dessutom får du tips på hur du kan göra för att putsa koppar längst ner i artikeln. Om du däremot är nyfiken på att putsa brons kan du läsa mer om det här!

Sju mått av koppar som putsats ordentligt och blänker fint.

Foto: Växjö Auktionskammare

Glänsande mått i koppar

Sju glänsande kopparmått, mellan 5,5 och 23 cm höga, ansåg man förra året vara värda 500 kr hos Växjö Auktionskammare.

En koppargryta som slitits lite kopparfärgen är lite matt.

Foto: Auktionshuset Kolonn

Stor gryta i koppar

Form och funktion. Grytan från 1800-/1900-talet, ca 50 cm lång, är utmärkt till förvaring av allt från ved till mössor och vantar. Eller varför inte fylla den med ett maffigt blomsterarrangemang? På Auktionshuset Kolonn anser man den vara värd cirka 600 kr.

Halvmeter hög kopparkanna

En riktig höjdare i koppar. Den är nästan en halvmeter hög, kannan som passar bra att ha ett par grankvistar i under jul. Sedan kan den kanske tjänstgöra som kvarterets vackraste vattenkanna till blommorna. Auktionshuset Kolonn värderar den till runt 600 kr.

Taklampa i koppar som designats av Olle Malm.

Foto: Växjö Auktionskammare

Olle Malms taklampa i koppar

Skönt sken. Olle Malms fina taklampa i perforerad koppar är från 1960-talet. Höjden är 29 cm och diametern 36 cm. Växjö Auktionskammares värdering ligger på 400 kr och det klubbade priset blev 350 kr.

En kopparvas i jugendstil som hade mått bra av att putsas lite extra.

Foto: Södermanlands Auktionsverk

Kopparvas i jugend

Ytterfodret i jugend är ett smycke i sig självt, det är knappt man behöver någon blomma. På Södermanlands Auktionsverk värderade man det till 400 kr förra året, men den som fick hem skönheten bjöd drygt hälften. Höjden är 26 cm.

Ett så kallat tekök av koppar – något som liknar en tekanna av koppar helt enkelt.

Foto: Carolina Romare

Tekök av koppar

Tänk att kunna värma glöggen i det här senbarocka teköket, tillverkat av koppar och mässing med handtag i svärtat trä.

En kopparsamling som kanske liknar den du eller en äldre familjemedlem har hemma.

Foto: Södermanlands Auktionsverk

Stor kopparsamling

Nästan gratis! Ett parti om runt 30 olika kopparföremål från 1800- och 1900-talet slumpades bort för ett klubbslag på 200 kr via Södermanlands Auktionsverk i somras.

Kan jag tillaga eller förvara livsmedel i koppar?

Se upp med insidan! Du ska inte tillaga eller förvara livsmedel i kopparkärl som inte är belagda med annan yta invändigt eftersom koppar då kan lösas ut. Kroppen behöver en viss mängd av grundämnet, men blir det för mycket kan det vara farligt.

Intresset för digitala loppisar ökar

Så putsar du koppar – smarta knepet

Putsa eller inte putsa? Om du regelbundet rengör kopparn med vatten och ett neutralt diskmedel brukar du inte behöva putsa. Diska med en mjuk borste, och en tandborste om du behöver komma åt ordentligt. Skölj noga och torka sedan torrt med en mjuk bomullstrasa så att det inte blir vattenfläckar på ditt föremål.

Vill du ändå göra en första putsning, diska föremålet först så minskar risken att damm eller smuts repar ytan när du går igång med putsduken. Har dina kopparsaker blivit missfärgade? Skölj dem och diska dem i varmt vatten blandat med citronsyra och pulvertvättmedel. Två matskedar citronsyra och lika mycket tvättmedel per liter vatten brukar räcka. Rengör med en mjuk borste, skölj noga och torka.

Relaterade artiklar

Trendigt smide – här är 11 fina saker du kan fynda på loppis