Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Stor efterfrågan på keramik från anrika Nittsjö

30 jan, 2016 
AvJohanne Ländin
Keramikföretaget Nittsjö i Dalarna har klarat sig igenom många kriser. Och nu börjar intresset för den fint dekorerade keramiken öka igen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Nittsjö lerkärlsfabrik började som ett tegelbruk vid Nittsjö 1843. Det var två herrar från Rättvik som anlade bruket. Fem år senare satte man i gång att även tillverka bruksföremål i terrakotta och kakelugnar.

Efter diverse ägarbyten följde en blomstringsperiod, men i slutet av 1800-talet, när försäljningen av tegel, kakelugnar och lergods gick som bäst, drabbades fabriken av en brand. Byggnaden med brännugn och verkstäder förstördes, men lagret av färdiga saker räddades.

Figurin av formgivaren Thomas Hellström
Bedårande kattungar av Thomas Hellström för Nittsjö. 900 kr, Dalarnas Auktionsbyrå.

Det var inte säkert att verkstaden skulle återuppbyggas, men redan ett år senare kunde en ny – byggd i sten – tas i bruk.

Annons

Moderniserades 1924

Flera ägarbyten följde men 1917 köpte Ruben Löfgren Nittsjöanläggningen och det är fortfarande hans barnbarnsbarn Anders, Robert och Pernilla som äger företaget, som bytt namn till Nittsjö Keramik.

Figurin av formgivaren Thomas Hellström
Nittsjös monter på senaste Formex på Älvsjömässan. Foto: Maria Arnedotter

Fabriken moderniserades och 1924 anställdes en formgivare första gången, Erik Mornils, och han skapade många nya produkter som visades upp på den stora hantverks- och industriutställningen i Falun 1927.

Annons

Erik Mornils formgav, bland annat, Allmogeserierna som fortfarande tillverkas.

Kandelaber med allmogedekor
Kandelaber med allmogedekor. 650 kr, Dalarnas Auktionsbyrå.

Försäljningssuccé med T40

1933 blev rättvikspojken Jerk Werkmäster konstnärlig ledare och keramik från Nittsjö fick ännu ett uppsving. Werkmäster hade fått sin utbildning på Mora folkhögskola under Anders Zorn och hans design är fortfarande efterfrågad på antikmarknaden och populär bland samlare. Även hans keramik var influerad av dalamåleriet.

Annons

Men det var formgivaren Thomas Hellström, som anställdes 1958, som skapade den älskade servisen T40 som blivit företagets största försäljningssuccé.

Servis i 19 delar
19 servisdelar, några med krackelering. 800 kr, Dalarnas Auktionsbyrå.

Stort intresse för ovanliga föremål

Nittsjö fortsatte att gå bra under 1980-talet. Under senare år har det dock varit kämpigare för svensk industri, men nu ligger allmoge- och kurbitsinspirerade mönster återigen i tiden och på Dalarnas auktionsbyrå har man märkt en ökad efterfrågan på keramik från Nittsjö.

Annons

– De senaste åren har intresset ökat mycket, säger Pontus Gärdskog, katalogansvarig på Dalarnas auktionsbyrå. Det gäller främst de ovanligare föremålen som inte längre är i produktion, men även modernare saker har ökat i värde.

En figurin ur Nittsjös nyare sortiment
En figurin ur Nittsjös nyare sortiment i modern vit glasyr.

Av Johanne Ländin 

Foto: Dalarnas Auktionsbyrå, Maria Arnedotter

Läs också:

Så blev keramik från Upsala-Ekeby älskad världen över

Keramiker Lisa Larson, 87: Nu börjar jag få ont om tid

Glaskonstnären Monica Bratt – rubinen från Kolmården

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons