2025 års stora kräfttest: Här är de bästa och sämsta kräftorna i år
Röda små klodjur i smakrik lag garnerade med krondill, serverade med ljuvliga tillbehör och god dryck som avnjuts i sällskap av kära vänner sent in på småtimmarna... Ja, allt det där som hör sensommarens mesta matfest, kräftskivan, till!
Allas systersajt Recept.se lät samla en testpanel av olika smakpreferenser för att hjälpa oss navigera i den djungel, som de färgglada kräftförpackningarna i matbutikens frysboxar faktiskt utgör.
Testets resultat genererade en solklar vinnare som får fem poäng av fem möjliga – och en lika tydlig förlorare som ”knappt duger till bordsdekoration”. Aj, det var hårda ord!
Kräftor bäst i test 2025: Så gick testet till
Ja, det är den tiden på året igen. Tiden då man finner sig själv fundera över vilka kräftor som ska inhandlas till årets surplande sensommarfest. Det finns ju så många kräftor att välja mellan: svenska signalkräftor, turkiska havskräftor, kinesiska jättevarianter och diverse budgetvarianter. Men vilka ska man egentligen satsa på?
Testpanelen på Recept.se utförde ett grundligt arbete där de provsmakat hela åtta olika kräftor, allt för att göra våra kommande kräfttfester till succé.
Det var ett så kallat blindtest där kräftorna bedömdes på utseende, smak, sälta, konsistens och kryddning. Därefter delades betyg mellan 1 och 5 ut till de olika frysta varianterna, som tinats upp enligt anvisningarna på de respektive förpackningarna.
Bästa kräftorna du kan köpa i år – testets solklara vinnare
Här är de tre kräftorna som presterade allra bäst i det stora testet, och således hamnade på den åtråvärda prispallen.
1. Ullmo: Bergsjö kräftor
På första plats hittar vi dessa turkiska kräftor från Ullmo, som faktiskt kammade hem full pott från panelen i blindtestet. Panelens motivering löd: ”Testets solklara vinnare är stora, har en fin sälta och ett fast och gott kött.”
Betyg: 5/5
2. Smålandskräftan: Kokta havskräftor
Dessa svenska havskräftor från Smålandskräftan uppfyllde alla krav och fick nästan högsta poäng den också. ”Fint kött, lagom sälta och bra storlek”, skriver panelen i sin bedömning.
Betyg: 4+/5
3. Pandalus: Stora kräftor från Turkiet
Ännu en kandidat från Turkiet, dessa vildfångade kräftor från Pandalus, som kammade hem höga poäng i smaktestet. Det var till och med en favorit för en del av testarna. I bedömningen framgår dock att kräftornas namn ”stora kräftor” inte motsvarade storleksförväntningen. Hade de varit något större hade de därmed fått högre betyg.
Betyg: 4/5
De sämsta kräftorna – ett riktigt bottennapp
Nu har vi koll på vilka kräftor som är årets bästa köp, men det är minst lika viktigt att ha koll på vilken variant man vill undvika. Här är kräftorna som utmärkte sig på sämsta möjliga sätt i testet...
1. Fiskeriet: Medium kräftor
Spanska djupfrysta kräftor signerade Fiskeriet blev testets absoluta förlorare som fick tummen ned från samtliga deltagare i testpanelen. De var sega, alldeles för salta och det mörka köttet gjorde att de dessutom såg väldigt oaptitliga ut. Lägsta möjliga poäng!
Betyg: 1/5
Hela testet kan du ta del av här, på Recept.se.
Recept till kräftfesten
Det är inte bara kräftorna som gör festen! Här har vi samlat tre recept på kräftskivans bästa tillbehör. Även dessa tips signerad Recept.se.
1. Lyxiga snittar till fördrinken
Bjud gästerna på ett enkelt tilltugg till välkomstdrinken! Dessa små ostiga smördegssnittar toppas med de klassiska tillbehören crème fraiche, löjrom, hackad lök och dill för att bilda en aptitretande liten smakexplosion i munnen.
Recept: Smördegssnittar med löjrom
2. Godaste såserna till kräftfesten
Aioli i alla ära, men varför inte erbjuda gästerna fler goda såser att doppa sina omsorgsfullt skalade kräftskjärtar i? Här är två lättfixade såser som passar perfekt till kräftskivan: en krämig dillmajonnäs och en sötsyrlig citronkräm.
Recept: Dillmajonnäs och citronkräm
3. Västerbottenpaj är ju ett måste!
Vad är väl en kräftskiva utan en riktigt smakrik västerbottenostpaj? Inte mycket till kräftskiva alls. Här är ett populärt grundrecept som blir extra lyxig av att toppas med crème fraiche, rom och rödlök. Mums!
Recept: Västerbottenspaj