Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

5 vanliga maträtter du aldrig ska värma i mikron – och varför

28 aug, 2023 
Hösten närmar sig med stormsteg och vi går tillbaka till jobb, rutiner – och såklart matlåda. Mikron går på högvarv i lunchrummet runt klockan 12, men har du de här 5 maträtterna med dig bör du hålla dig borta. Åtminstone från mikron.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Matlådan är en del av många människors vardag – den är praktisk, ekonomisk och förhoppningsvis god. Men inte lika många känner till vilka maträtter man absolut inte ska värma i mikron. Inte bara för att smaken påverkas, det kan faktiskt bli direkt farligt.

Se också: 3 goda recept i mikrovågsugnBrand logo
Se också: 3 goda recept i mikrovågsugn

Här är 5 maträtter du INTE bör värma i mikron

1. Spenatsoppa eller stuvad spenat

Egentligen bör du undvika att värma upp all form av spenat, eftersom de innehåller nitrater. När nitrater värms upp riskerar de att brytas ned till giftiga och cancerframkallande ämnen.

2. Ris

Ja du läste faktiskt rätt. Denna basvara kan faktiskt innehålla en bakterie som orsakar kräkningar, magsmärtor och diarré. Det hjälper inte att värma riset, bakterierna överlever ofta värmen och mikrovågorna.

Annons

3. Potatis

Precis som med ris kan potatisrätter innehålla bakterier som inte dör vid uppvärmning. Särskilt riskabelt är det att äta rätter med potatis och mejeriprodukter, som potatismos.

Särskilt utsatt är potatismos eftersom det ofta innehåller mjölk, smör och grädde.

4. Chili

Visst är en god chili con carne en perfekt matlåda? Men faktum är att chilin riskerar att bli väldigt mycket starkare när du mikrar upp den. Dessutom kan ångorna från maten och mikron sticka i dina ögon.

5. Ägg

Omelett, äggsås eller äggstanning bör du hoppa när du gör matlådan. Ägg kan nämligen bära på bakterien salmonella. Detsamma gäller kyckling, den bär också på bakterien. Risken är att maten inte värms upp jämnt, och att bakterierna då överlever.

Annons