Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Loppistips Spartips Nostalgi Gratis noveller

Jag har smakat årets nya Blossa-glögg – är det bara ett dåligt vin med socker och kryddor?

10 sep, 2025
Åsa Liliegren har smakat på Blossas årgångsglögg 2025
allas.se, Blossa
Rödvinet är tillbaka när Blossa lanserar årets glögg. Men hur gott är det egentligen? Allas chefredaktör Åsa Liliegren har testat!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
En värmande äppelglögg – perfekt till julmingletBrand logo
En värmande äppelglögg – perfekt till julminglet

När Blossa lanserade årets glögg 2003, var det en grej. Flaskan var så snygg och det var verkligen roligt och välkommet med en ny tvist på denna måste-dryck under december, som vi kanske dricker mer av traditionen än för att den är så god. Ett mediokert eller kanske till och med dåligt vin går ju att göra drickbart med socker och kryddor, Det är sen gammalt.

Flaskan är fortfarande snygg tycker jag och de senaste åren ska innehållet ta oss till olika platser i världen. Vi har varit på Hawaii och i Gamla stan de senaste fem åren. Nu ska vi till Alperna.

De senaste åren har glöggen varit gjort på vitt vin, men nu är vi tillbaka i klassiska rödvinsglöggen. Alperna är en flirt med glüwhein och kryddorna är citronzest, torkade pomeransskal, granskott och lite enbär. Bara beskrivningen tilltalar det mig. Men nu är det dags att stoppa näsan i glöggen och se om vi kommer till Alperna.

Annons

Minns du glögg-smakerna?

Att krydda vin är något som var vanligt förekommande redan hos de gamla grekerna och romarna. I Sverige får man gå tillbaka hela vägen till 1609 då ordet glögg, eller glödgat vin, nämndes i en skrift för första gången. Men det var först på 1890-talet som glöggen slog igenom hos gemene man i Sverige och blev en populär juldryck.

I dag kommer glöggen i en massa olika smaker. Tillverkarna Blossa startade med sin årgångsglögg 2003. Minns du de här smakerna?

2024 Edinburgh

2023 Gamla stan

2022 New Orleans

2021 Valencia

2020 Myntate

2019 Aloha

2018 di Limone

2017 Old Dehli

2016 Kråkbär

2015 Earl grey

2014 Lavendel

2013 Dalecarlia

2012 Yuzu och ingefära

2011 Arabica

2010 Saffran

2009 Saffran

2009 Clementin

2008 Blåbär

2007 Havtorn och kanel

2006 Lingon och enbär

2005 Hjortron och armagnac

2004 Vinteräpple

2003 Pomerans

Källa: Spritmuseum, Blossa

Omdömet: Passar både glöggfantaster och den kräsna

Doften är påtagligt glöggig, men det finns en extra kryddighet och friskhet som klassisk glögg inte har. Ska du stoppa näsan i den själv så dofta på den innan du värmer. Doften flyr i väg av uppvärmningen och näsan reagerar mest på alkoholen och blir en fnysning.

Smaken då, absolut en touch av citrus och pomerans, den känns också mindre kletig än vanlig glögg. Även här kommer smakerna fram bättre när den inte är värmd. Måste ge den ett extra plus för syran, som är mer påtaglig i sval form än varm.Jag ger faktiskt denna glögg klart godkänd. Och då är det utifrån mina glöggpremisser.

Så gör du julens snabbaste glöggBrand logo
Så gör du julens snabbaste glögg

Det kommer funka som klassisk glögg till de redan frälsta, den har en friskhet för de kräsna och jag kommer kunna hitta på en hel del roliga drinkar med denna som krydda för den som är experimentell.

Annons