Kräftskiva– Tips på kalasgoda och prisvärda drycker

Augusti innebär kräftpremiär – och det finns en bred skara drycker som gör sig utmärkt till kräftorna (och andra läckerheter från havet) så här på sensommaren. Här är buteljerna som gör kräftfesten extra bra.

Tänk på att ...

… undvika tunga och ekfatslagrade viner till delikata skaldjur. Kräftor är relativt lätta i smaken, så kraftiga viner kan överväldiga dess eleganta söta och salta ton.

Se också: Så lyckas du med kräftskivan
0:36

Efter reklamen: Se också: Så lyckas du med kräftskivan

(0:36)

Slå på ljud

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2022, Frankrike

Äkta fynd i den här prisklassen. Friskt, piggt, rent med massor av citrus, päron, gröna äpplen, färska örter och flintatoner i doft och smak. Läskande och en fin match till sensommarens salta skaldjur.

Varunr: 2275

Pris: 95 kr

Folklore Albariño 2022, Spanien

Från Rías Baixas i de norra delarna av Spanien kommer detta friska, fruktiga vin på druvan albariño. Det bjuds på äpplen, päron, citrus och ett stänk av havet. Alltså en perfekt matchning till färska räkor.

Allt du behöver för en lyckad kräftskiva – bästa tipsen

Varunr: 6263

Pris: 119 kr

Vento’z Alvarinho 2022, Portugal

Friskt och fruktigt vin med fin balans och toner av gröna äpplen, vita blomster, citrus och lite skalbeskt avslut. Funkar fint som både aperitif eller att dricka till skaldjursbuffén och elegantare fiskrätter.

Varunr: 6052

Pris: 209 kr/2000 ml.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022, Tyskland

Superbt vin med lite restsötma i smaken, från ett av Tysklands mest anrika vinhus. Inslag av solmogna päron, honung och melon. Den lilla sötman balanseras upp snyggt av den höga syran. Utmärkt till havskräftor som också har en söt ton i sig.

Varunr: 5810

Allt du behöver till årets härligaste kräftskiva – samt 6 vackra dukningstips

Pris: 119 kr

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2021, Österrike

Österrikiskt eko-rosé som levererar allt man önskar i glaset en sensomrig, solig dag: friska röda bär, pigga örter, citrus och en elegant finish. God till toast skagen med färskpressad citron.

Varunr: 5600

Höga halter av kemikalier i svenska kräftor

Pris: 125 kr

Langlois Crémant de Loire Brut, Frankrike

Utsökt och prisvärd crémant med inslag av aprikos, persika, nektarin, citrus och nybakat bröd. Örtig touch på tungan och balanserat avslut. Ett bubbel som matchar de salta skaldjuren fint – och skapar festkänsla!

Varunr: 7404

Pris: 159 kr

Kräftpremiär! Så blev festen något av det mest svenska vi firar

Landsort lager, Sverige

Ett klassiskt öl som gör sig fint till kräftskivans feta röror, som gubbröra, och den här bärsen är överlag en hit till husmanskost med sina toner av citrus, knäckebröd, runda touch av honung och balanserade beska.

Varunr: 1466,

Pris: 32:50 kr.

Utö snaps, Sverige

Ekologiskt brännvin vars namne är en ö i Stockholms skärgård. En snaps som är ren i sin framtoning och därmed både rensar paletten och möter kräftskivans alla tillbehör fint med sina toner av fläder och citrus, toppat med en försiktig överton av honung. Låt ligga i frysen en stund innan.

Varunr: 19

Pris: 249 kr/500 ml.

Mikkeller Drink'in The Sun Alcohol Free, Sverige

Så maxar du kräftskivan – lekar, sånger och dekorationer

Ett riktigt bra alkoholfritt öl med karaktär. Matvänligt med schyst beska och toner av apelsin, citrus och knäckebröd som möter upp den smakrika kräftlagen bra. Även fin till ostpajen!

Varunr: 11994

Pris: 19:90 kr