Så tar du vara på resterna från julbordet – och skapar nya läckra favoriträtter
Julbordet är ju härligt och framförallt gott, men vad gör man egentligen med alla rester?
Allas-redaktionen delar med sig av sina bästa tips för hur julmaten kan förvandlas till nya och framförallt ENKLA rätter.
”Jag äter julbordet precis som det är tills allt tar slut”
”Egentligen äter jag julbordet precis som det är tills allt tar slut. Men tröttnar jag brukar jag göra en restpytt. Korv, köttbullar, potatis, brysselkål - ja allt går att lägga i en pyttipanna. Gott att servera med rödbetssalladen (om det finns något kvar).”
Amanda
Laxrester blir till en ”pasta relax”
”Lax blir till en pastarätt. Går under namnet Pasta Relax här hemma.”
Maria
Smörrebröd och pizza av julrester
”Vi gör små smörrebröd av resterna på kavring. Senapssill och skivad potatis är riktigt gott! Sen brukar vi även göra en pizza med de sista bitarna julskinka.”
Jakob
Japansk schnitzel av julskinka
”Vi brukar göra tonkatsu, en japansk schnitzel, av överbliven julskinka. Så gott! Gravad lax kan man också göra laxpudding av”
Angelica
Fräsch sallad med julens kalkonrester
”Jag torrsteker kalkonresterna med fem kryddor (five spice) och gör en sallad med granatäpple, apelsin och cashewnötter. Gör en smarrig apelsindressing till. Det här är årets godaste sallad och så fräscht efter all fet julmat.”
Eleonor
Laxpudding på rester av gravad lax
”Min bästa julrest är gravlaxen. Jag gör laxpudding på den, så jag till och med planerar för rester och gravar för mycket lax. En annan favorit är knäckebröd med gravlax på. Gott till lunch, mellis och alltid.”
Åsa
Julskinka blir festlig pasta
”Julskinkan brukar jag strimla ner och göra en pasta med, tänk typ pasta med ost-och skinkssås eller svennecarbonara”
Beatrice
Gör en grym pyttipanna med resterna
”Kokta potatisen blir skivad och steks, antingen för sig själv eller tillsammans med köttbullar/prinskorvar/skinka i mindre bitar för en grym pyttipanna.”
Susanne
Lax och grönsaker blir perfekt pasta
”Jag tar lax som blir över, bryner den lätt ihop med lök, paprika och finskuren brysselkål om det finns kvar. Det blir en god pastasås med lite grädde i. Om jag har cheddarost kvar så river jag den över.”
Cecilia
Laxpasta med spenat
”Jag gör typ som Cecilia, strimlar och halstrar överbliven lax, blandar sen med spenat och pasta.”
Tove
Överbliven risgrynsgröt kan bli ris à la Malta
”Pytt är ju det givna, och supergott. Något år gav jag mig på att göra ris à la Malta av överbliven risgrynsgröt vill jag minnas.”
Catharina
