Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

12 poddtips till hängmattan – från true crime till dokumentärer och trädgård

22 jun, 2022 
Redaktionen
Tunnel 29 och Catrine da Costa
Historien om bygget av Tunnel 29 och om mordet på Catrine da Costa är ett par av tpsen på spännande poddar att lyssna på i sommar.
Mystiska försvinnanden, stora människoöden, ond bråd död och lite trädgård. Här tipsar vi om poddarna som funkar i hängmattan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommarlov, semester och gott om tid att kombinera lata dagar med lyssning. Poddarnas förlovade tid. Redaktionen har valt ut lite blandade titlar ur utbudet som kanske kan passa dig också.

Håll till godo.

Krimpoddar (och mystiska försvinnanden)

Spår (Third ear studio)

Podcasten Spår
Journalisterna Anton Berg och Martin Johnsson leder Spår.

Krimfavorit som gjort skillnad. I tidigare säsonger har Spår till exempel skärskådat Kalamarkfallet där Kaj Linna fällts för ett rånmord. Den granskningen spelade roll när Linna sedermera friades. I den senaste säsongen granskar Spår ett av Sveriges mest omskrivna och makabra rättsfall. Styckmordet på Catherine Da Costa 1984 och rättsprocessen efteråt. En rättsprocess där vittnesmålet från ett litet barn kom att spela en omdiskuterad roll. Du hittar podden här.

Annons

Death of a starlet (Wondery)

Dorothy Stratten upptäcktes som 17-åring, spåddes en lysande karriär men hann aldrig nå de höga höjderna.

Berättelsen om Dorothy Strattens öde har berättats flera gånger men förtjänar att berättas igen. Den vanliga tjejen från Kanada som upptäcks, hamnar i Playboy och så småningom i Hollywood. Hon kunde nått stjärnorna, blivit nästa Marilyn Monroe, men hittades mördad 1980, endast 20 år gammal. Du hittar podden här.

Tunnel 29 (BBC 4)

Tunnel 29 Berlin
En replika av tunnel 29 byggdes upp lagom till 30-årsfirandet av murens fall 2019.

Hösten 1961 lyckas den unge studenten Joachim Rudolph fly diktaturens Östberlin. Väl i väst vill han ge andra samma chans. Tillsammans med vänner och bekanta gräver han året därpå en tunnel från väst till öst, för att hjälpa så många han kan till friheten. I tunnel 29 berättar de före detta ungdomarna den sanna historien om hur de gräver sig under muren. Här finns allt från förrädare till en räddningsaktion finansierad av ett amerikansk tv-bolag. Du hittar podden här.

Annons

Dokumentärpoddar

Prinsen av Gamla Stan (P4 Dokumentär)

Gamla Stan i Stockholm.
Gamla Stan i Stockholm.

Detta är helt oemotståndligt. På Eddies loppis, som funnits sedan 80-talet, möts en rad karaktärer. De har namn som professorn, Semlan, Murarn och Poeten. De hjälps åt att hålla ordning i den belamrade butiken som ligger i Gamla Stan. Tugget mellan folket är underbart. Detta är ett stilla, briljant och mänskligt. Du hittar podden här.

Tunnhåriga män från Södertälje (P 1 dokumentär)

Annons

En snacksalig frisör med ett förflutet som fotbollsspelare är spindeln i nätet när ett gäng män åker till Turkiet för att operera in nytt hår. Hur resonerar killarna som åker dit? Är det så viktigt med en frisyr? Journalisten Kicki Möller hänger med på en oavbrutet underhållande och varm skildring av manlig fåfänga. Från 2014. Du hittar podden här.

Pertti Lindgren – tangogreven som lurade Sverige (P4 Dokumentär)

Pertti Lindgren gick under namnet Tangogreven
Tangogreven. Lehbeman, vivör eller vad?

Under 1970- och 80-talen är Tangogreven mediernas älskling. Hans namn hamnar ideligen på löpsedlar och han bjuds in till tv-sofforna. Alla vill veta om hans tricks som får kvinnorna att falla en efter en. Är han en sol- och vårare eller dras han bara till strålkastarljuset? I denna dokumentär berättar Pertti Lindgrens barn för första gången. Du hittar podden här.

Annons

BT Kemi-skandalen (P3 Dokumentär)

BT-Kemi-området i Teckomatorp.
BT Kemi. En skandal som ligger långt bak i tiden men som lämnat djupa spår efter sig.

I slutet av 70-talet upptäcktes en av de absolut värsta giftskandalerna i Sveriges historia. BT Kemi i Teckomatorp hade helt sonika dumpat tunnor med giftavfall. Det märktes först när folket i byn börjar må dåligt. Podden om skandalen går på djupet med skandal som fortfarande ger gåshud av den negativa sorten. Du hittar podden här.

Dahlsjöfallet eller kvartetten som försvann (P4 Dokumentär)

Annons
Bankrån Göteborg, 1965
Samma dag som fyra unga män i Göteborg försvann rånas Skandinaviska banken i Gamlestaden. En av de anställda kastade ut en räknemaskin genom fönstret för att slå larm till yttervärlden.

En dag sommaren 1965 försvinner fyra grabbar från Göteborg och har inte hörts av sedan dess. Tre av dem sa att de skulle iväg och campa och den fjärde var ute och reste på egen hand. Samma dag inträffar ett spektakulärt rån i stan. Det är både brutalt och klantigt. Var blev killarna av? Har rånet någonting med någonting att göra? Än idag är gåtan eller gåtorna olösta. Den 29 juli 1965 förblir ett exceptionellt datum i historien. Du hittar podden här.

Annons
Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglarBrand logo
Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

Trädgårdspoddar

Trädgården med Pernilla och John (Sveriges Radio)

Pernilla Månsson Colt och John Taylor
Trädgårdsexperter i både tv och radio.

Pernilla Månsson Colt och John Taylor har redan etablerat sig som trädgårdsorakel i populära Trädgårdstider i SVT. Det är något med kemin, den brittiska brytningen, humorn och den djupa kunskapen som går hem i stugorna. Så när de slår sig på att göra trädgårdspodd har de givetvis en del gratis. Bland avsnitten finns titlar som ”Den lilla trädgården” och ”Rosor talar till hjärtat”. Du hittar podden här.

Annons

Odla med P1

Det går givetvis inte att komma runt SR:s långkörare i en sådan här genomgång. Vem kan glömma de fantastiskt muntra munhuggningar som Ulf Schenkmanis och Lars-Erik Samuelsson ägnade sig åt i föregångaren Trädgårdsdags under 25 år? Men grundreceptet är enkelt. Att ge lyssnarna tips på skötsel och vård i rabatten. Det behöver inte vara svårare än så. Du hittar podden här.

Krig och spioner

Gräns (Sveriges Radio)

Hur gick det till när några MÖP:ar (Militärt överintresserade personer) åkte i fängelse för att de kartlagt svenska militäranläggningar? Hur ser Sveriges cybersäkerhet ut? Signalspanar USA på Sverige? Varför ska vi gå med i Nato? Gräns är Sveriges Radios satsning på hotbild och säkerhetspolitik i en tid när mycket sker under radarn. Du hittar podden här.

Spionpodden

Producenten och programledaren Mikael Hylin med inbjudna gäster djupdyker i underrättelsevärlden bland hemliga operationer, säkerhetshot och, som namnet antyder, spioner. Hur skarpt var hotet mot Sverige till exempel när Karlskrona fick oväntat besök av sovjetiska ubåten U 137? Vilka var involverade i Operation Snödroppe? Här finns också oväntade grepp. Som ett samtal med Hollywood- regissören Roger Donaldson om spionfilmerna Ingen utväg och 13 dagar om Kuba-krisen. Eller ett anonymiserat samtal med en ”konsult” verksam i Afghanistan. Du hittar podden här.

Annons

Mystik

Creepypodden (P3)

Jack Werner är programledare för Creepypodden.
Jack Werner är programledare för Creepypodden.

Creepypodden drog igång redan 2015. Den har blivit en av Sveriges mest populära poddar sedan dess. Programledaren Jack Werner delar med sig av spökhistorier från förr och nu. Läsarna skickar också in sina självupplevda berättelser. Är allt sant? Absolut inte. Är det spännande? Nästan varje gång. I skrivande stund finns 192 avsnitt att djupdyka i. Du hittar podden här.

Annons