50 år sen Beatles splittrades
– Yoko Ono krigar ännu för fred och feminism

Kollage av Yoko Ono på 1960-talet och i dag.

Foto: TT

För 50 år sedan blev hon bespottad och anklagad för att ligga bakom Beatles uppbrott, något hon alltid förnekat.
I dag är 87-åriga Yoko Ono, överklassflickan som gav upp sitt ursprung för konsten, feminismen och fredskampen, en hyllad kvinna som fortfarande är aktiv.

Hon var en överklasskvinna från en förmögen samurajsläkt i Japan. En konstnär på New Yorks avantgardescen som ägnade sig åt kontroversiell performance, poesi, musik och film. Gift och mamma till en liten flicka.

Visste inte vem John Lennon var

Yoko Ono påstod att hon aldrig hade hört talas om Beatles och inte visste vem John Lennon var när han den 9 november 1966 klev in på det galleri i London där hon förberedde en utställning. Ett av konstverken var en träplanka där besökarna skulle få spika i en spik, men eftersom utställningen ännu inte öppnat sa Yoko nej när John ville spika i en spik.

– Vet du inte vem han är? Han är miljonär! Han kanske vill köpa den, sa galleriägaren John Dunbar.

Ung Yoko med rykande cigarett, fotograferad på 1960-talet.

Yoko Ono var en konstnär på New Yorks avantgardescen som ägnade sig åt kontroversiell performance, poesi, musik och film. Foto: TT

Efter det första mötet blev världen sig aldrig mer lik för Yoko Ono, John Lennon och miljontals Beatlesfans världen över. För det var Yoko som fick skulden för att en av 1900-talets mest framgångs-rika popgrupper splittrades – för precis 50 år sedan – och en våg av hat sköljde över den japanska konstnären inte minst i pressen.

Var det den eftertraktade popstjärnan hon var ute efter eller var det hans pengar?

Här är allt du behöver veta om kontroversiella ”Tigerkungen” Joe Exotic

Tidningarna fylldes med öknamn, elakheter och rasistiska påhopp. Det fanns de som menade att Yoko hade förhäxat John och att han gick i hennes ledband och bara gjorde som hon sa när de blivit tillsammans.

Få insåg att Yoko var en erkänd konstnär med egen agenda som inte ville bli ett bihang till en känd musiker. Hon var en stark kvinna som visste vad hon ville – och att hon ville göra det tillsammans med John vare sig det handlade om musik, feminism eller fredsaktivism.

John beskrev henne som världens mest kända okända konstnär ”alla vet vem hon är, men ingen vet vad hon gör”.

Yoko Ono och de svåra krigsåren

Yoko – namnet betyder havets barn på japanska – föddes i Tokyo den 18 februari 1933. Hennes far var en förmögen bankir och klassiskt skolad pianist, som tillhörde en gammal samurajsläkt.

Själv började Yoko med pianolektioner bara fyra år gammal. Under andra världskriget byttes den privilegierade överklasstillvaro som lilla Yoko varit van vid mot skräckfyllda nätter i en bunker medan bomberna regnade över huvudstaden.

Svält och fattigdom följde på de massiva amerikanska bombningarna och den tidigare välbeställda familjen Ono fick tigga på gatorna med sina ägodelar i en skottkärra. Värdefulla saker, som en tysktillverkad symaskin, byttes mot en säck ris.

Yoko har senare berättat att de svåra åren under kriget formade hennes aggressiva synsätt och förståelse för utanförskap. Efter kriget började livet i det sargade landet om.

Dolly Parton om maken, musiken – och nya dokumentärerna på Netflix

Yoko skrevs in på en exklusiv privatskola där den blivande kejsaren Akihito var en av hennes klasskamrater. Yoko tog examen 1951 och var den första kvinnan som antogs till kursen i filosofi på Gakuhuinuniversitetet.

Under tiden hade familjen flyttat till USA och bosatt sig i Scaresdale, en välmående förort fyra mil utanför New York, och dit flyttade sedan även Yoko.

Chockade familjen med sitt yrkesval

Tanken var att hon skulle fortsätta med sina studier på en prestigeskola där, men i stället lockade New York med bohemiska konstnärer och till föräldrarnas stora missnöje och förfäran ville deras dotter bli avantgardekonstnär.

1954 chockade hon dem ytterligare genom att rymma med den japanske kompositören Toshi Ichiyanagi som hon gifte sig med mot deras vilja.

1962 var äktenskapet över och efter skilsmässan återvände en djupt deprimerad Yoko hem till sina föräldrar. De såg till att hon fick vård på ett mentalsjukhus. Senare samma år gifte Yoko om sig med Anthony Cox, amerikansk jazzmusiker och filmproducent. Året efter, i augusti 1963, föddes dottern Kyoko.

Äktenskapet var i princip över när Yoko mötte John på galleriet i London. Även om hon sa att hon inte visste vem han var så visste hon att hon ville ha honom.

John och Yoko, hand i hand och klädda i vitt.

Var det kärlek vid första ögonkastet? Yoko och John träffades i London den 9 november 1966. Foto: TT

– Jag var väldigt attraherad av honom. Det var en mycket märklig situation, har hon senare berättat i en intervju.

Känslorna var besvarade och paret inledde i hemlighet ett förhållande. När John hade övertalat sin fru Cynthia att åka på semester till Grekland eftersom han skulle skriva musik till en ny skiva i maj 1968 var det i stället Yoko han ägnade sig åt.

Cynthia kom hem ett par dagar tidigare än planerat och fick se Yoko sitta i hennes morgonrock och dricka te med hennes man. Det enda John kläckte ur sig var:

– Oj, hej.

De låg till sängs i en vecka för fredens skull

Det blev skilsmässa och i mars 1969 gifte sig John och Yoko i Gibraltar.

Fredsdemonstrationer och protester mot Vietnamkriget

Smekmånaden tillbringade de på ett hotell i Amsterdam där det pyjamasklädda paret låg till sängs i en vecka i en fredsdemonstration som världspressen bjöds in till. De gjorde om samma sak på ett hotell i Montreal där de också spelade in Give peace a chance.

Fredsaktivisterna John och Yoko Ono i pyjamas i sängen under sin smekmånad.

John och Yoko blev fredsaktivister och på sin smekmånad stannade de i sängen på sitt hotellrum där pressen bjöds in. Foto: TT

Då sa John att han hade skrivit hitlåten med Paul McCartney och skyllde senare på dåligt samvete när han inte erkände att det var Yoko som var medkompositör.

Fredsdemonstrationer och protester mot Vietnamkriget blev en viktig del i livet för John och Yoko och resulterade även i låtar som Imagine och Happy Xmas (War is over).

Se när Yoko Ono och John Lennon visar hur man "howlar"

Fredsaktivismen betydde mycket för Yoko liksom feminismen och hon lyckades omvända John som tidigare inte haft mycket över för jämställdhet. Han erkände att han ofta behandlat kvinnor illa.

Yoko och John umgicks i princip dygnet runt och gjorde allt tillsammans, något som retade många. Flickvänner och fruar hade aldrig varit välkomna i studion när Beatles spelade in, men det ändrades när Yoko kom in i bilden. När hon hade varit med om en trafik-olycka såg John till att en king size säng med mikrofon sattes in i studion så att Yoko kunde följa – och kommentera – inspelningarna.

Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr visade öppet sitt missnöje.

Beatles-medlemmarna Paul, Ringo, John och George tätt tillsammans.

1970 var sagan om Beatles över. Foto: TT

John kom inte längre överens med de andra beatlarna och ville fokusera på att göra musik med Yoko. 1970 var sagan om Beatles över när medlemmarna gick skilda vägar – men deras klassiska poplåtar är fortfarande ofta spelade och älskade.

Yoko och John må ha varit förälskade och lyckliga – men deras liv tillsammans var inte enkelt.

John missbrukade droger, Yoko var inblandad i en vårdnadstvist om dottern Kyoko som sedan kidnappades av sin pappa och försvann spårlöst och de rasistiska påhoppen på Yoko i engelska kvällstidningar fick paret att flytta till New York.

Sköts till döds 1980 av Mark Chapman

På Johns 35-årsdag den 9 oktober 1975 födde Yoko sonen Sean och John bestämde sig för att bli hemmaman och pappa på heltid.

1980 började han skriva och spela in låtar på nytt och en kväll när han och Yoko var på väg hem från studion blev han skjuten till döds av Mark Chapman som väntade utanför huset – Dakota Building – där de bodde.

Ville vara mer än en sörjande änka

John, Yoko och sonen Sean ler mot kameran.

John, Sean och Yoko kort innan John mördades i december 1980. Foto: TT

Yoko chockades svårt och drog sig undan världen i flera år.

Men hon ville vara mer än en sörjande änka och utöver att hon arbetat för att hedra minnet av John Lennon – hon står bland annat bakom minnesplatsen Strawberry Fields memorial i Central Park – så har hon haft en framgångsrik karriär som konstnär och musiker.

Hon är fortfarande – som 87-åring – aktiv även som antivålds- och fredsförespråkare. Yoko Ono finns på Twitter, Instagram och Facebook.

Yoko på en stege framför Wanås slott.

Yoko Ono ställde ut på Wanås 2011. Foto: TT

Hon har på senare år uppmärksammats med retrospektiva utställningar världen över, fått priser och medaljer och toppat listor för dans/klubbmusik. 2011 ställde hon ut på Wanås utanför Kristianstad, bl a skapades Wish Trees (önsketräd), där besökarna kan skriva ner sina önskningar på lappar och fästa i äppelträd.

Träd fyllda av önskelappar.

Yokos 14 önsketräd finns ännu kvar på Wanås. Varje år skördas de på lappar som sänds till Imagine Peace Tower. Foto: Maud Holmberg Klyft

Kanske har Yoko äntligen blivit förlåten för Beatles splittring. Själv har hon alltid hävdat att hon inte var orsak till uppbrottet. Beatles splittrades utan hennes inblandning.

– Jag tror inte ens att jag hade kunnat splittra dem om jag hade velat.

Nu kommer ”Judy” – filmen om stjärnan Judy Garland