Tiger King: Joe Exotics spektakulära liv blir dokumentär

Joe Exotic poserar med en tiger.

Färgstark och flamboyant. Varumärket Joe Exotic utlovade show och magi. Bild: TT

Kärleken till de stora vilda kattdjuren bäddade för öppen konflikt och hätska attacker. Historien om Joe Exotic är en berättelse som innehåller allt från gulliga tigerungar till inhyrda mördare och en karismatisk huvudperson.

Det finns folk som kommer in på ett ställe och så finns det de som gör entré. Och det är få som förfinat konsten att göra entré så mycket som Joe Exotic. När han skred in på gay-klubbarna i Oklahoma city hade han en revolver i ett hölster på benet och en tiger i koppel. Under kepsen och ner på axlarna böljade en mäktig hockey-frisyr. Eller vad som i USA kallas ”mullet”.

Det stack ut till och med i Oklahoma

– Det stack ut till och med i Oklahoma, säger klubbägaren i poddcasten Joe Exotic.

Och precis som Joe vred huvuden på klubben i Oklahoma så har hans exhibitionistiska sida och öde fortsatt fängsla omgivningen.

Huvudpersonen själv sitter också fängslad. 2019 dömdes Joe Exotic till 22 år i fängelse för flera fall av djurplågeri och för att ha lagt ut ett mord på kontrakt. Det tilltänkta mordoffret var djurrättsaktivisten Carole Baskin.

Glömde vi nämna att Joe ställde upp i presidentvalet 2015 och ville bli vald till guvernör 2018?

Mordet på Marie Johansson kan lösas med ny teknik:

Netflix-dokumentären Tiger King-Murder, mayhem and madness

Alla de här beståndsdelarna finns med i dokumentären Tiger King (Netflix). Ett drama som något tillspetsat handlar om kärlek till exotiska djur fast från två olika perspektiv.

Spädbarnsmordet i Brunna utreds av kalla fall-gruppen

Men kungen och centrum i dramat är Joe. Innan han blev den mer flamboayanta ”Exotic” föddes han som Joe Schreibvogel i en lantbrukarfamilj i Kansas 1963. I senare intervjuer har Joe beskrivit uppväxten som kärlekslös. När fadern fick veta att Joe var homosexuell tvingades sonen ta i hand på att han inte skulle dyka upp på pappans begravning. De stod inte varandra nära.

Joe gjorde något slags självmordsförsök och körde av vägen med flit. Han överlevde men skadade ryggen svårt. Under rehabiliteringen började han jobba i djuraffär och fick bland annat mata lejonungar med nappflaska. Det blev en slags uppenbarelse. Det var det här han skulle ägna sig åt.

Hyllade brodern Garold med zoo

Joes storebror Garold var också såld på djur, speciellt exotiska djur från det vilda Afrika. Garold dog efter att ha blivit påkörd av ett rattfyllo i oktober 1997 men hans glöd och intresse för tigrar, elefanter, ormar och apor skulle förbli ett riktmärke för Joe.

Skadeståndet för Garolds död, 140 000 dollar, blev en grundplåt. Med pengarna kunde Joe starta en djurpark för exotiska djur en dryg timme utanför Oklahoma city under namnet The Garold Wayne Exotic Animal Memorial Park.

Vägskylt som visar vägen till Joe Exotics djurpark.

Drömmen blev verklighet i Oklahoma. Joe Exotic blev synonym med parken och djuren. Foto: TT

Till en början tog parken hand om djur som de ursprungliga ägarna inte längre orkade med. Det kom en björn, ett bergslejon och Joe var själv och hämtade två tigrar som uppenbarligen övergivits på en bakgård i närbelägna Ardmore.

Parken började arta sig i Garods anda.

Tigrarna Tickles och Tess blev de första i vad som skulle bli Joe Exotics kungarike. De parade sig och Joe tog hand om ungarna. Och om det är något som är oemotståndligt så är det att klappa tigerungar. De är visserligen inte små och ofarliga så länge men mellan sex och 16 veckors ålder så är folk beredda att betala för lite kel.

Och de är beredda att betala mycket pengar för det nöjet.

Mordet på Veronica Lin: Mördaren går fortfarande fri

Joe själv byggde på sitt varumärke som Joe Exotic. Han lanserade en helt egen stil som cowboy med revolver på höfterna, glittriga skjortor, massvis med ringar i öronen och den karaktäristiska frisyren. I parken fanns tigrar, lejon, apor, krokodiler och ormar.

Journalister som besökte parken visste att de skulle komma hem med smaskiga citat och besökare fick underhållning för hela pengen. Stora anslagstavlor längs vägen pryddes av Joes nuna och i presentshopen såldes allt från hudkräm till underkläder med samma metod.

T-shirten ”Jag blev kissad på av en tiger” var till exempel en storsäljare.

Joe var djurparken och parken var Joe.

Till sin hjälp hade han en brokig skara djurskötare. De flesta lika aparta som parkens ägare. Men här har de funnit ett sammanhang och en försörjning.

Turnerade med tigrar i köpcentrum

Med åren hittade Joe nya intäktskällor. Bland annat genom att ta med djuren ut på miniturnéer och uppträda i köpcentrum.

I vanliga fall ser man tigrar i dyra Las vegas-shower med Siegfried och Roy. Med Exotic Joe fick man träffa gulliga tigerungar på den lokala gallerian med lite magiska tricks på köpet. Och det är nu som Joes verksamhet får en tydlig motståndare.

I mitten av 2000-talet började olika djurrättsgrupper ifrågasätta Joes djurhållning. Bland annat påstod PETA (People for the ethical treatment of Animals) att djuren for illa och att det förekom inavel.

En kvinna, Carole Baskin, som driver organisationen Big Cat Rescue var en återkommande röst bland kritikerna. Baskins organisation är en fristad för stora katter som övergivits och/eller misshandlats i Tampa Florida. Hennes kamp går ut på att komma åt den illegala handeln med katter och ungar.

Djurrättsaktivisterna Howard och Carole Baskin.

Howard och carole Baskin i Big Cat Rescue. Foto: TT

När Joe Exotic hävdade att en gullig tigerunge är det perfekta pedagogiska hjälpmedlet för att nå ut med ett budskap om att rädda djuren i deras naturliga miljö såg Carole Baskin det som en cynisk industri. En industri där ungarna blir skilda från sina mödrar för att bli ”statister på ett foto”.

Carole Baskin och Joe Exotic

Hon har hjärntvättat folk till att tro att vi misshandlar djur

– Hon är katternas moder Teresa, säger Caroles hängivne man Howard i Netflixdokumentären.

För det finns ekonomi i att avla fram tigrar och sälja. Världsnaturfonden har tidigare slagit larm om att det finns fler tigrar i fångenskap i USA än det finns vilda tigrar i resten av världen. I delstaten Texas är det fullt lagligt att ha dem som husdjur, med rätt tillstånd.

Djurrättsorganisationerna i allmänhet och Carole Baskin i synnerhet blir en nagel i ögat på de privata Zoo som byggt en verksamhet på att visa upp och avla exotiska djur. Och ingen känner den nageln värre än Joe Exotic.

– Hon har hjärntvättat folk till att tro att vi misshandlar djur, säger Joe som menar att Carole själv inte har några problem med att ta emot gäster och visa de stora katter hennes organisation tagit hand om.

– Hon är en hycklare.

Djurrättsaktivisten Carole Baskins cyklar genom sin djurpark i Florida.

Ur Netflix-dokumentären. Carole Baskins cyklar genom parken i Tampa, Florida där hennes organisation tar hand om övergivna och misshandlade tigrar till exempel. Foto: TT

Joe slog tillbaka på sitt eget sätt. Bland annat genom att spekulera i Carole Baskins förflutna. Och där finns ett mystiskt försvinnande. Caroles andra man Don Lewis försvann spårlöst 1997. Don var en miljonär och hans barn menar än idag att pappan känt sig hotad av Carole.

Joe tog nu ryktena och omsatte dem till handling i countrymusikvideon Here, kitty kitty där han står och sjunger nära ett tigerhägn. En skådespelerska, som liknar Carole Baskin, matar katterna med vad som påminner om kroppsdelar.

Joe Exotic i musikvideon Here Kitty Kitty.

Joe Exotic eldade på spekulationerna om vad som egentligen hänt Carole Baskins försvunne man Don till countrytoner i låten Here kitty kitty. Foto: TT

Joe Exotic har aldrig arbetat med fina pikar.

Han registrerade företaget Big Cat Rescue Entertainment till sin turnéverksamhet och använde en logga som är till förvirring lik Baskins organisations. Hämnden biter honom dock i baken när Baskin drar honom inför domstol och stämmer honom för varumärkesintrång.

Polisen efterlyser ny information i Don Lewis försvinnande.

Chad Chronister, sheriff i Hillsborough County, efterlyser ny information i fallet med Don lewis gamla försvinnande efter Netflix-dokumentären. Foto: TT

Hotade Carole Baskin i tv-show

Den extroverta Joe har, i takt med tidens tempo, expanderat verksamheten ytterligare. Han är den självklara huvudpersonen i en webb-baserad realityshow som sänds från parken under en timme varje dag. Och i Joe Exotic TV delar han ut hårda smällar. Till och med dödshot. Framförallt mot Carole Baskin.

I ett av de mest laddade inslagen drar Joe sin revolver och riktar den mot en uppblåsbar docka som till det yttre liknar hans fiende Baskin och trycker av.

Medan luften pyser ur dockan vänder Joe sig mot kameran.

– Där ser ni hur less jag är på den här skiten. God afton mina damer och herrar. Vi ses imorgon igen.

Dömdes för varumärkesintrång

2014 kom domstolens utslag. Joe dömdes att betala en miljon dollar i skadestånd. Domslutet ledde till konkurs för Joes del. Parken, som stått i hans namn, skrevs över på hans medarbetare och kunde leva kvar men under ett nytt namn.

Tvåbarnsmamman Janne Jemtland mördades av sin man efter julfesten

Under förhandlingar om skadeståndet kom parterna fram till en uppgörelse. Joe skulle betala en måttlig månatlig summa. Han fick behålla parken men förbjöds från att avla tigrar och att låta folk kela med ungarna mot betalning.

Fast Joe skrev aldrig under. Han hade hittat en ny partner med pengar som presenterat en lösning. Jeff Lowe erbjöd sig att gå in med pengar och stå som ägare för djurparken.

Joe Exotic insåg dock ganska snart att Lowe inte bara var en rik välgörare. Jeff Lowe var affärsman och ville helt enkelt ta över verksamheten.

Från bröllop till tragedi

Vid det här laget hade Joe varit med om flera bakslag. Inte bara i affärer.

2014 hade Joe gift sig med inte mindre än två män. Makarna, Travis Maldonado och John Finlay, var både mycket yngre än Joe. Ceremonin var väldigt oortodox. Samtliga makar hade rosa skjorta och svarta byxor. En apa bar ringarna. Det var väldigt Joe Exotic.

Dokumentärbild från när Travis, Joe och John gifter sig.

Giftermålet mellan Travis Maldonado, Joe Exotic och John Finlay. Lyckan blev kortvarig. Foto: TT

Men triumviratet blev kortlivat. Först fick John Finlay nog och lämnade både sin man och parken. Senare skulle Travis Maldonado, då 23 år, vådaskjuta sig själv i huvudet med en pistol.

Joe var djupt bedrövad men fann ganska snart en ny pojkvän. Vid det här laget hade Jeff Lowe tagit över parken helt och Joe beslöt sig för att börja om på ny kula i Florida med sin nye man och fyra hundar. Han var färdig inom djurparksvärlden och tog jobb som diskplockare och bartender.

I september 2018, några månader efter att han lämnat Oklahoma, var han på väg in till ett sjukhus för att söka jobb. När Joe gick över parkeringen stannade fyra mörka bilar okring honom och FBI-agenter vällde ut. Joe lades bryskt ner på marken.

– Det var precis som att jag var Ted Bundy eller något, sa Joe till pojkvännen när han ringde från häktet.

Joe Exotic dömd till fängelse – här fotograferad vid gripandet.

Joe Exotic dömdes till 22 års fängelse för att ha försökt leja en kontraktsmördare att döda Carole Baskin och djurrättsbrott. Foto: TT

Under rättegången stod det klart att Joe bland annat avlivat fem tigrar som grävts ner på parkens område i Oklahoma. Med en revolver. Andra vittnesmål berättade att Joe varit delaktig i att köpa och sälja exotiska djur under myndigheternas radar. Men det stora målet handlade om Joes försök att hyra en mördare till att döda hans stora antagonist – Carole Baskins.

Försökte leja agent som kontraktsmördare

I ett av fallen erbjöd han jobbet till Allen Glover, en av Jeff Lowes anställda. Glover såg ut att vara klippt och skuren för jobbet eftersom han har en tår tatuerad under ögat. En tatuering som enligt vissa betyder att bäraren har dödat någon. Glover har i alla fall menat i efterhand att det var därför Joe ställde frågan.

Subban måste försvinna

Glover har vittnat om att han blev erbjuden 5000 för att göra jobbet men att han bara fick 3000. Han tog emot pengarna och stack. Glover körde dock aldrig till Tampa utan till South Carolina där han brände pengarna på sus och dus.

I ett annat bandat samtal, från december 2017, erbjuder Joe en man som han har fått veta är kontraktsmördare 10 000 dollar för att mörda Carole Baskins.

Morden i Dalby stenbrott – systern Lina om sorgen

– Subban måste försvinna. Bara följ efter henne in på en parkeringsplats, skjut och stick!

Till saken hör att FBI hade haft koll på Joe under en längre tid. Och organisationen hade i sin tur hjälp av personer som stod Joe nära. Bland andra Jeff Lowe. ”Kontraktsmördaren” var i själva verket en agent.

Lämnade stämning på 94 miljoner dollar från fängelset

Under rättegången våren 2019 hade Joe övergett det extravaganta i sin persona. Inget glitter och ingen cowboyhatt. Joe Exotic förde sin egen talan i en sobert grå kostym.

Han hävdade att hela soppan var hopkokad av Jeff Lowe för att komma över hans zoo. Samma med mordkomplotten. Han hade spelat med bara för att samla bevis mot Lowe och de andra konspiratörerna.

Joe Exotic dömdes på alla punkter. Hans kampvilja verkar dock obruten. I mars 2020 lämnar Joe Maldonado-Passage, som han numera heter, in en stämning på 94 miljoner dollar riktad mot de federala myndigheterna och hans förre affärspartner Jeff Lowe. I stämningen menar han att bevisningen är planterad och att det i sin tur har inneburit att han förlorat alla intäkter som djurparken kunde ha gett honom. I stämningen vill Joe också ha ersättning för andra förluster han gjort. Där ingår förlusten av hans mamma Shirley Shreibvogel som dött medan sonen kämpat mot orättvisa anklagelser.

Jeff Lowe anklagas för att ha manipulerat fakta för att få Joe fälld och djurparken gratis.

– Det är nonsens, kommenterar Jeffs fru Laurel i Rolling Stone.

Källa: Texas Monthly, Oxygen, Joe Exotic (Podcast, Wondery), Tiger King (Netflix), Rolling Stone

Pizzabudets hot blev dödligt allvar