Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allan Edwall dolde sjukdomen in i det sista – dog efter premiären

11 sep, 2023 
Aino Oxblod
FotografTT.
Allan Edwall var en av Sveriges mest hyllade skådespelare genom tiderna.
Sin sista tid i livet kämpade han mot obotlig cancer – men han höll sjukdomen hemlig för alla.
– Det här är en förlust för svenskt teaterliv och filmliv, ja för all sorts liv, sa Astrid Lindgren efter skådespelarens tragiska bortgång.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Se också: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Under en fem decennier lång karriär blev Allan Edwall den ovanliga kombinationen kritikerhyllad och folkkär skådespelare. Han spelade på de mest anrika scenerna, jobbade med Ingmar Bergman och spelade flera av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer.

Det var genom radioteatern som skådespelarens teaterintresse tog fart, och 1949 började han på Dramatens elevskola, där han hamnade i samma klass som Max von Sydow, Margaretha Krook och Jan Malmsjö.

Allan Edwall var sedan verksam på Dramaten under stora delar av sin karriär, både som skådespelare och regissör.

Annons

Astrid Lindgren gjorde Edwall folkkär

Genom roller i filmer som Hemsöborna och Fanny och Alexander blev Allan Edwall känd och erkänd för den breda massan, men det var med rollerna i Astrid Lindgren-filmerna som han cementerades som enormt folkkär.

Ingen hade så många roller i olika Lindgren-produktioner som Allan Edwall – han spelade Emils pappa i Emil i Lönneberga, Skalle-Per i Ronja Rövardotter, Paradis-Oskar i Rasmus på Luffen och låtsas-farfar i Bröderna Lejonhjärta.

Samarbetet med Astrid Lindgren låg skådespelaren varmt om hjärtat.

Bröderna Lejonhjärta är väldigt fin. Ronja (Rövardotter reds. anm.) är fin den med, men det var ganska jobbigt att sminka sig till min roll Skalle-Per. Jag har ju varit med i en hel del. Rollen som Emils pappa var ju på sitt sätt skoj att spela in också.

Sina sista år i livet tillbringade Allan Edwall på Teater Brunnsgatan Fyra, där han bland annat jobbade med Kristina Lugn. När de den 10 januari 1997 hade premiär för pjäsen Rut och Ragnar var det bara Allan och Kristina som visste den dystra sanningen – Allan var dödssjuk, och skulle inte hinna spela alla föreställningar.

Annons

Dolde sjukdomen för alla

Då hade Allan Edwall kämpat med sin obotliga cancer, och gjort allt han kunnat för att dölja hur sjuk han var, och fortsätta som vanligt.

Fyra föreställningar han spelas av Rut och Ragnar, innan Allan Edwall till slut somnade in på Karolinska sjukhuset den 7 februari 1997.

”Fyra dagar före sin vilda död i februari 1997 spelade Allan Edwall sin sista föreställning. Men det var det bara han och jag som visste. När läkaren förklarade för Allan att han inte skulle överleva sin cancer svarade han att han tyvärr inte kunde gå med på det eftersom han snart skulle ha premiär”, har Kristina Lugn skrivit efter bortgången.

Vännen Astrid Lindgren sörjde beskedet om Allan Edwalls död.

– Jag har varit mycket ledsen i dag. För det första var han en skådespelare som inte liknade någon annan. Han förstod precis hur jag hade tänkt mig mina figurer. Vi samarbetade väldigt bra. Nu sitter jag och gråter. Det här är en förlust för svenskt teaterliv och filmliv, ja för all sorts liv, sa hon till Expressen.

Allan Edwall har en gata uppkallad efter sig i Hägersten, Stockholm.

Allan Edwall

Född: 25 augusti 1924.

Död: 7 februari 1997.

Längd: 173 centimeter.

Yrke: Skådespelare, regissör och

Familj: Hustrun Britt Edwall och barnen Mattias, Måns och Malin samt sonen Michael från en tidigare relation. Sonen Måns avled 2016.

Övrigt: Genombrottet kom i tv-dramatiseringen av August Strindbergs Hemsöborna från 1966. Där han spelade rollen som drängen Carlsson.

Källa: Expressen

Annons