Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Amy Deasismont slog igenom som barnstjärna: ”Har stor nytta av det idag”

27 apr, 2023 
Joakim Löwing
Amy Deasismont
Amy Deasismont slog igenom som artist under namnet Amy Diamond redan som 12-åring. Nu har hon blivit stor – och bytt karriär.
När skådespelaren och manusförfattaren fyllde 30 år i fjol väcktes tankar som hon aldrig haft tidigare…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med tanke på att Amy Deasismont – eller Amy Diamond som hon kallade sig som artist – slog igenom redan i början av 2005 är det svårt att tänka sig att det handlar om en person som fortfarande får visa legitimation på Systembolaget och andra ställen med åldersgränser.

Se också: Amy Deasismont - 5 saker du vill vetaBrand logo
Se också: Amy Deasismont - 5 saker du vill veta

Förklaringen beror på en kombination att hon enbart var tolv år då den stora genombrottslåten "What’s in it for me" släpptes – och att Amy helt enkelt ser ung ut.

– Haha och det är jag väldigt glad över. I alla fall nu när jag är 31 år. Annat var det då många trodde att jag fortfarande var tonåring, trots att jag var en bit över 20 år, skrattar hon.

Annons

Sitt ungdomliga utseende hade Amy nytta av även vid inspelningen av sin egenskapade tv-serie ”Thunder in my heart”.

– Jag började att skriva manus till den då jag var 23 år och meningen var att jag själv skulle spela huvudrollen som Sigrid. Men åren sprang i väg. Det tog tid att först hitta producenter som trodde på min idé, men sedan hittade vi rätt väldigt snabbt med Viaplay.

Vann kristallen 2021

Först under hösten 2020 – då Amy var 28 år – startade inspelningen av första säsongen.

– Med tanke på att den handlar om tre kompisar som är 23 år och deras relationer, fanns ju risken att jag kunde vara för gammal för att spela den rollen om den inte hade blivit gjord förrän jag var långt över 30. Men det visade sig inte bli några problem, haha.

Amy Deasismont vann kristallen 2021 för sin skådespelarinsats i den egenskrivna serien ”Thunder in my heart”.

Amy har alltid tyckt om att skriva, men det här var första gången hon tyckte att det var tillräckligt bra att göra något offentligt av. Och serien blev en stor succé. Både bland tittare och kritiker. Den nominerades också till Kristallen för bästa dramaserie – och för egen del vann Amy Kristallen för årets kvinnliga skådespelare i en tv-produktion 2021.

Annons

– Det hade jag nog aldrig vågat drömma om och var helt fantastiskt roligt. Jag hade varit med i både tv-serier, film, teater och musikal innan – men det här var ju min egenskrivna historia som jag kunde utan och innan. Den har betytt väldigt mycket för mig och inte minst all underbar respons som jag har fått av tittare.

Hösten 2021 började Amy skriva manus till den andra säsongen, som spelades in hösten 2022 och nu finns på Viaplay.

I serien medverka, förutom Amy, Helen Sjöholm, Alexander Abdallah och Julia Lyskova.

– Den utspelar sig ett år efter att den första säsongen tog slut och lägger lite mer fokus denna gång på min karaktär Sigrids vänner Sam (Alexander Abdallah) och Antonia (Julia Lyskova), berättar hon.

Annons

Vad med att stå i centrum

Med tanke på framgångarna med säsong ett var det inte utan att Amy kände en viss press att leverera igen.

– Klart att det är nervöst och pirrigt hur det ska tas emot. Min förhoppning är att tittarna ska fortsätta att uppskatta och tycka om serien. Samtidigt är det ju alltid så att man inte kan göra alla nöjda.

Att stå i centrum och försöka prestera inför publik är något Amy är van vid ända sedan barndomen.

– Först då jag höll på med konståkning och sedan fanns ju musiken där tidigt också. Men även om det var mycket tävlande var det viktigaste och roligaste för mig att visa upp något för andra som jag hade tränat mycket på.

Ett av hennes första offentliga framträdanden var som åttaåring i talangtävlingen ”Småstjärnorna” sommaren 2000. Amy klädde ut sig som Belinda Carlisle och framförde låten ”Heaven is a place on earth” – och hon placerade sig på tredje plats.

Annons

Annars vann hon så gott som varje talangtävling – en sommar blev det exempelvis sju vinster på åtta försök…

Fakta. Amy Deasismont.

 • Född: 15 april 1992 i Norrköping.
 • Familj: Mamma Chrisbeth, pappa Lee och fem syskon mellan 10 och 35 år.
 • Bor: I en lägenhet i Stockholm.
 • Intressen: Läsa, vara ute i naturen, umgås med vänner.
 • Karriär: Slog igenom som tolvåring med ”What´s in it for me” 2005, som blev en stor hit i framför allt Skandinavien. Har gett ut totalt fem album. Var med i SVT:s serie ”De drabbade” och julkalendern ”LasseMajas detektivbyrå”, innan filmdebuten med ”Min lilla syster” – där hon Guldbaggenominerades i kategorin Bästa kvinnliga biroll. Vann 2021 Kristallen för Bästa kvinnliga skådespelare i en tv-produktion i den egenskrivna ”Thunder in my heart”. Har även spelat i teatrar och musikaler.
 • Aktuell med: Med andra säsongen av tv-serien ”Thunder in My Heart” – som Amy både har skrivit manus till och spelar huvudrollen i som Sigrid – på Viaplay. Övriga skådespelare är bland annat Alexander Abdallah, Julia Lyskova, Max Ulveson, Malin Persson, Gustaf Hammarsten och Helen Sjöholm.

Började tidigt

I mitten av 2004 vann Amy radiostationen Mix Megapols talangtävling, där första pris var att få spela in en singel. 2005 släppte tolvåringen sin debutlåt ”What´s in it for me” – som blev en makalös hit i flera länder. Inte bara i Sverige – utan även bland annat Danmark, Norge, Finland, Polen och de baltiska nationerna.

Annons

– Det är lite svårt att förstå att det var över 18 år sedan nu, tiden går så otroligt fort. Jag minns hur stort det kändes att höra sig själv på radio för första gången och att plötsligt få uppträda på så stora scener. Men även om musiken tog mycket tid var det viktigt att gå klart skolan. Visst hände det att jag missade en del lektioner vid till exempel inspelning av en skiva eller något PR-jobb, men turnéerna lades alltid på loven.

Att nå alla de framgångarna i så pass ung ålder kan vara svårt att hantera – men Amy är glad över att hon kom in så tidigt i branschen.

– Jag har samlat på mig mycket yrkeserfarenhet som jag har stor nytta av i dag. Att känna sig bekväm med att både prata och sjunga inför en publik var stora fördelar då jag började med skådespeleriet. Under en period spelade jag in tv, film och teater parallellt med artistkarriären, men sedan några år tillbaka är det som skådespelare och manusförfattare jag satsar.

Annons

– Vi får se om det blir någon återkomst till musiken längre fram. Men det är inget som lockar för tillfället.

Många syskon

Amy föddes i Norrköping och flyttade sedan några år till pappans hemland England – för att sedan återvända till Sverige och Jönköping. Det var där hon växte upp och utbildade sig till frisör på gymnasiet. Något Amy också hann jobba som ett år innan karriären tog henne till Stockholm.

Både mamma Christbeth och pappa Lee arbetade som lärare. I familjen ingår även fem syskon – som i dag har en spridning i åldrarna ända från 10 upp till 35 år.

– Jag är jätteglad över mina fyra systrar och min bror och älskar att umgås med dem. Jag är näst äldst i skaran och vi är alla helsyskon. Något som säkert är ovanligt med tanke på att det skiljer så pass mycket i ålder på oss. Mina föräldrar började tidigt och slutade sent kan man säga, haha.

Annons

När Amy fyllde 30 år förra våren väcktes många funderingar kring vad hon hittills uppåt och inte uppnått i livet.

– Jag har alltid känt att man är vuxen på riktigt i den åldern och därför var det väldigt stort för mig att fylla 30. Jag reflekterade på ett lite annat sätt än jag brukar på en födelsedag. Det blev som en tidsmarkör och ett tillfälle att stanna upp och titta tillbaka på allt som hänt i mitt liv och se framåt mot det som kommer.

– Men det var ändå inte så att jag hamnade i någon ålderskris eller så. Jag trivs väldigt bra med tillvaron som den är.

Annons

Vill ha sommarstuga

Efter ett sjuårigt förhållande med skådespelaren Charlie Gustafsson (framför allt känd i rollen som Calle i SVT:s succéserie ”Vår tid är nu”) tog det slut i fjol. Men hon är inte alls sugen att prata om vare sig det, singellivet eller om det finns någon ny man med i bilden.

Däremot berättar Amy – som bor i en lägenhet i Stockholm – om hennes alltmer växande längtan efter att ha en egen sommarstuga.

– Vi har inget fritidshus i familjen och jag har inte vuxit upp med någon stuga att åka till. Det skulle vara väldigt mysigt och kul att få inreda och pyssla där. Ett intresse som kommit mer och mer på senare tid.

Fram till midsommar spelar hon in andra säsongen av ”Knutby” och gestaltar rollen som Lillan.

– Efter det ska jag vara väldigt ledig. Bara vila och läsa och njuta av sommaren. Till hösten får vi se vad det blir… jag har några idéer på historier jag vill skriva. Så oavsett vad tror jag att jag kommer vara i någon form av skrivprocess under hösten, säger Amy Deasismont.

Annons

7 snabba med Amy Deasismont...

 1. Beskriv en person som är din motsats med tre ord!
  – Lågenergisk, långsint och högskoleutbildad.

 2. Om du fick bestämma en onyttig sak plötsligt blev jättenyttig, vad skulle du då välja?
  – Haha, det jag äter i vilket fall – chips och dipp. Men det skulle vara en bonus om det var en massa näring i förstås.

 3. Kan du göra en hjärt- och lungräddning på ett korrekt sätt om du hamnade i en situation där det skulle behövas?
  – Vet inte riktigt, det var så länge sedan jag gick en sådan kurs. Men jag skulle i alla fall försöka och göra mitt allra bästa.

 4. Hur lång tid tar det vanligtvis innan du plockar upp din resväska efter en semestertripp?
  – Det brukar jag faktiskt vara snabb på, senast dagen efter jag kommer hem. Och då blir också fart på mitt tvättande, som jag ofta skjuter upp annars.

 5. Nämn något som du alltid ser fram emot!
  – Att komma hem och lägga mig i soffan för att titta på ”Robinson”, ”Gift vid första ögonkastet” eller någon annan sådan dokusåpa.

 6. Om du tvingades att äta en och samma maträtt varje dag i en månad, vilken tar du då?
  – Tacos – det är inte bara jättegott, utan går också att göra i olika konstellationer.

 7. Vilken räkning stör dig mest när du betalar den?
  – Numera är det helt klart räntan på lån, som ju blivit väldigt hög. Det svider till varje gång…
Annons