Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Anders Lundin om livet och comebacken i Robinson: ”Det känns som att komma hem”

28 mar, 2023 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Programledaren Anders Lundin.
Kroppsminnet satt kvar hos den tidigare programledaren Anders Lundin, som i år leder Robinson igen.
Innan Anders Lundin åkte iväg på Robinson-inspelningen i Malaysia var han både pirrig och peppad. Nu vet han att det blev precis så roligt som han hade hoppats på – och han kände sig oväntat hemma på ö-rådet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tjugo år är en lång tid. Men ibland kan det kännas som om ingen tid alls förflutit. Så var det för programledaren och musikern Anders Lundin, 64, när han i juli landade på paradisön Langkawi i Malaysia.

– Det var som att allt kom till­baka. Kroppsminnet från när jag gjorde Robinson 2003 satt kvar. Det kändes väldigt bekant att stå i ett ö-råd och prata, vilket var rätt oväntat, säger han.

Se också: Alla Robinsonvinnare genom årenBrand logo
Se också: Alla Robinsonvinnare genom åren

Men på tjugo år har mycket förstås hänt med programmet. Anders överraskades av ett betydligt intensivare tempo med en högre inspelningstakt.

Annons

– Det är en mycket större produktion nu. Det händer mer, deltagarna får fler uppgifter och ö-rådet är scenografiskt mycket coolare med facklor som skapar en suggestiv stämning. Samtidigt är det mer välorganiserat och på ett sätt lugnare och mer fokuserat för mig eftersom jag bara behövde göra min grej, säger Anders.

– Då för tjugo år sedan var jag inblandad i både stort och smått och la mig i allt, på gott och ont. Så var det för alla som jobbade med produktionen, vilket gjorde det rätt slitigt. Men också kul förstås! Det fanns inte direkt några tydliga gränser kring vem som skulle göra vad. Då hade vi som jobbade en bar också… Det hade vi inte nu.

Anders Lundin med tv-läkaren Karin Granberg under inspelningen till <i>Robinson </i>2023.
Anders har delat med sig av bilder och filmer från inspelningen på Instagram. Här med tv-läkaren Karin Granberg.

Han konstaterar att programmet 2003 nästan var åt det dokumentära hållet. Långsamt i sitt berättande och med långa tagningar på exempelvis någon deltagare som står och fiskar utan att få napp. Man gjorde tio avsnitt under samma tidsperiod som man i dag gör femtio avsnitt. Men han tror inte att det skulle gå att göra en långsamt berättat Robinson i dag.

Annons

– Nej, folk har inte samma tålamod längre. Allt ska gå fortare, hela världen har förändrats i det avseendet. Det måste hända saker hela tiden. Tanken svindlar när jag inser att i början på 2000-talet var vi i princip avskurna från omvärlden när vi spelade in. Mobiltelefoner fungerade inte, det var satellittelefon som gällde. Jag pratade inte med min familj alls under inspelningstiden, säger Anders.

Tuff inspelning under Robinson

Det är inte bara tempot som har förändrats, utan även människors attityder. Saker som deltagare oemotsagda kunde vräka ur sig för tjugo år sedan inför rullande kameror är tabu i dag.

– Det är absolut en större vaksamhet på vad som får och inte får sägas eller vilka gränser som inte får överskridas. Det handlar inte bara om metoo utan om förändrade attityder generellt kring ordval och hur man beter sig mot andra. På så sätt är det mera städat nu. Men det utvalda gänget är förstås fortfarande en grupp starka karaktärer och då händer det grejer!

Anders Ludin håller en urna under ö-rådet i <i>Expedition Robinson</i>.
Tidigare hette programmet Expedition: Robinson och sändes på SVT.

Anders bekräftar att det kommer att bli en hel del dramatik – så som sig bör – och det kallas till krismöten titt som tätt under programmets gång.

Annons

– Det är ju det som är så spännande. Hur mycket man än planerar så går det inte att förutse det som händer. Tillvaron är på riktigt tuff för deltagarna med för lite mat och andra umbäranden. Om man inte själv varit där är det svårt att föreställa sig hur kämpigt det faktiskt är, konstaterar Anders.

Tanken med Robinson är ju att sätta deltagarna på prov. Fysiskt, psykiskt och socialt. I ett pressat och utsatt läge uppstår ofta starka och oväntade reaktioner och de sociala spelreglerna förändras. Plötsligt kan den man trodde var stark och kapabel bryta ihop när det gäller. Och vice versa. En till synes försiktig person kan visa sig bli någon helt annan under pressade förhållanden.

– Folk kan vara på ett sätt hemma och helt annorlunda här. Det är intressant att se, och för de flesta deltagare är erfarenheten med Robinson utvecklande på ett personligt plan. Man lär känna nya sidor av sig själv, säger Anders.

Anders Lundin och fru Kerstin Ryhed Lundin på premiären av <i>En värld av Skifs</i> på Hamburger Börs i Stockholm 2022.
Sedan 2003 är han gift med Kerstin, som tidigare körade bakom Anders i Allsång på Skansen.

Anders Lundin poddar om historia

För 20 år sedan var Anders 44 år och mitt i livet. Nu är han 64, och skulle i normala fall vara redo för pension. Men på det har han inte en tanke:

Annons

– Nej, det känns helt främmande! Jag känner mig inte som en pensionär, jag jobbar på som jag alltid har gjort. Vet inte riktigt vad jag skulle göra annars? Jag behöver ha något att knåpa med hela tiden. Det ligger inte för mig att göra ingenting. Har jag inget så hittar jag på något!

Just nu skriver han på ett manus till en föreställning på Uppsala stadsteater. Den handlar om Olof Rudbeck som på 1600-talet blev mest känd för sin teori att Atlantis låg i Uppsala.

– Rudbeck ansåg att civilisationens vagga är vid Uppsala högar, en slutsats som i dag ter sig helt absurd. Föreställningen är en komedi och jag tycker att det är jättekul att skriva!

Anders Lundin står längst fram i ett klassrum inför tv-programmet <i>Allt för Sverige</i>.
Sina gamla kunskaper inom historia har Anders haft användning av i tv-succén Allt för Sverige, som kommer tillbaka med en ny säsong i år.

Anders berättar att han som vanligt kommer att synas i programmet Allt för Sverige i vår. Som den kreativa person han är gillar han också att skriva låtar och har släppt två skivor. Historia och natur är andra ämnen som ligger honom varmt och hjärtat – historiepodden Svenska folkets historia är en dröm som har förverkligats.

Annons

– Äntligen får de spretiga högskolepoängen jobba ihop, och göra nåt vettigt och kul tillsammans. För länge, länge sedan utbildade jag mig faktiskt till historielärare! Jag har alltid varit fascinerad av ämnet. Från början mest av det storslagna och äventyrliga, av rikens uppgång och fall, slagfält och fältherrar. Men med tiden mer och mer av det mindre högljudda, av hur det var för dem som var med. Vad vet man om hur de tänkte? Och kvinnorna, var finns de i historien?

Lundins stort miljöengagemang

När han inte skriver eller medverkar i någon tv-produktion, brukar han försöka hålla sig i form genom att träna. Antingen på det lilla hemmagymmet eller genom att spela fotboll. Men lagom är bäst tycker Anders:

– Jag är väldigt medveten om vikten av träning och hälsosam kost. I min ålder är det ett måste för att hålla i längden. Om det står i tidningen att man ska äta mer broccoli så gör jag det!

Annons

Grönsaker och frukt stoppar han gärna i munnen, vilket inte bara är ett hälsoval utan också ett val för miljön och naturen. Anders, som har ett stort miljöengagemang, var under december 2022 aktuell med naturprogrammet En vildare värld på SVT.

Anders Lundin står på en bergstopp i SVT-programmet <i>En vildare värld.</i>
I slutet av 2022 sändes En vildare värld i SVT, där Anders reste runt och fick se hur människor jobbar med att återställa ekobalansen i naturen.

I programmet tas upp hur man på olika sätt runtom i världen försöker återställa ekobalansen i naturen, något vi idag håller på att förstöra.

– I programmet reser jag i Rumänien, Spanien och Portugal, förutom i Sverige förstås, säger Anders. Det är fantastiskt att se hur man till exempel har lyckats återinföra bisonoxen i Europa.

Annons

– Men det är jobbigt att se det hårda trycket på naturen överallt var man än åker. De ändlösa produktionsskogarna i Sverige, eller det snustorra landskapet i Spanien. På Langkawi förfasas man över öarna av skräp som kommer flytande titt som tätt. Det blir svårare och svårare att hitta paradisöarna vi vill skildra i Robinson.

Som naturälskare; vad föredrar han? Skog och berg? Strand och hav?

– Åh, jag älskar regnskog! Doften av luftfuktighet. Värmen och artrikedomen. Fantastiskt!

Det här är Anders

  • Namn: Anders Lundin.
  • Ålder: 64 år.
  • Bor: Enskede, söder om Stockholm.
  • Familj: Frun Kerstin Ryhed Lundin, 50, barnen Adrian, 15, och Matilda, 13.
  • Gör: Programledare, artist, skåde-spelare, komiker och textförfattare. Aktuell som programledare för Robinson 2023.
Annons