Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Annika Hagströms kamp för maken – före hans död

25 aug, 2023 
Aino Oxblod
FotografTt.
Journalisten och tv-profilen Annika Hagström träffade maken Anders Ehnmark redan på 70-talet, när de arbetade tillsammans.
2019 somnade hennes livskamrat in, efter år av tung sjukdomskamp – som började med en sprucken kroppspulsåder.
– Man lever som om man är odödlig, man tror inte att det ska hända någonting, har hon sagt till Expressen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Svenska programledarna då och nuBrand logo
Se också: Svenska programledarna då och nu

Annika Hagström var 34 år när hon gifte sig med sitt livs kärlek, skribenten Anders Ehnmark. De båda journalisterna arbetade på kvällstidningen Expressen, och efter att ha skickats till Kiruna för att bevaka en stor gruvstrejk i sju veckor rådde det ingen tvekan om att det skulle vara de två.

Medan Ehnmark skrev utrikesreportage och släppte reportageböcker gick Annika Hagström vidare och blev en folklig tv-profil. I SVT gjorde hon populära Caramba! med Jacob Dahlin, och Magazinet med Jan Guillou. Hon har också gjort en lång rad dokumentärfilmer, och Rikets affärer i TV4.

Räddade livet på maken

Under hela sin karriär har hon haft stödet från maken Anders, som hon också fick sonen Jacob med 1978. Men i november 2010 förändrades deras relation för alltid – när Anders Ehnmark var nära att dö.

Annika Hagström och Anders Ehnmark på biopremiär 2008.

Annika berättar i en omfattande intervju i Expressen 2018 om hur hon under ett telefonsamtal med maken förstod att att något var fel. Hon åkte i ilfart till parets hus i Sörmland, där hon fick ringa efter ambulans. Det blev makens räddning.

Annons

– En kille satte en blodtrycksmanschett på Anders och trodde att det var fel på apparaten, för han hade ingen puls. Det visade sig att hjärtat hade stannat. Då var vi inne på akuten. Hade vi varit hemma hade Anders dött på fläcken. De räddade livet på honom tack vare att han kommit in. Aortan hade långsamt pulserat sönder, berättade hon i intervjun.

Anders opererades akut och låg efter det i respirator – i månader i sträck visste familjen inte om han skulle klara sig. Till slut kom han ut på andra sidan, men var en förändrad man. Medan Annika bodde kvar i deras gemensamma hem tvingades han flytta in på ett boende för att kunna få vård och hjälp.

Sorgen efter makens död

Innan den brustna kroppspulsådern hade tv-profilen inte reflekterat över att maken var 11 år äldre än henne.

– Man lever som om man är odödlig, man tror inte att det ska hända någonting. Jag hade ingen erfarenhet av det. Att Anders är elva år äldre tänkte jag inte på, det kunde ju lika gärna hända mig någonting, jag som är ute på vägarna och kör med min bil.

Annika Hagström 2019.

2019 somnade Anders Ehnmark in, 87 år gammal, nio år efter sin olycka. Han och Annika hade då hunnit vara gifta med varandra i 43 år.

– Han hade ett så ljust sinne, ända till slutet, sa Annika Hagström till Dagens Nyheter då.

De senaste åren har Annika Hagström dragit sig tillbaka från mediebranschen, men fortfarande skriver hon krönikor i tidningen Senioren. Hon bor kvar i Stockholm och lever ensam efter makens bortgång.

Annons