Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Antikexpert Karin Laserow: ”Livet är som en spann vatten”

20 okt, 2016
author Lilian Ottosson
Lilian Ottosson
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Johan Nilsson/TT
Karin Laserow är antikexperten och tv-personligheten som sysslar med antikviteter sedan 37 år tillbaka. Vi såg henne tidigare i populära TV4-programmet Bytt är bytt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Renée Nyberg och David Hellenius kärlekssagaBrand logo
Renée Nyberg och David Hellenius kärlekssaga

Stiliga kungspudeln Charlie är den första som tar emot på gårdsplanen vid den vita skånegården i Brandstad, strax norr om Sjöbo. Strax efter dyker matte Karin Laserow upp i dörren med orden:

– Ni är tidiga. Här räknas varenda minut. Sedan brister hon ut i ett av sina välkända gapskratt och ber oss stiga in i den rymliga hallen, inredd i svart och vitt.

– Vill ni ha kaffe? Jag har gjort en cheesecake med plommon från trädgården.

Det är sådan hon är: rakt på sak, glad, generös och slagfärdig – med en personlighet som går rakt igenom tv-rutan, så till den grad att människor som hon aldrig har träffat tycker att de känner henne.

– Numera kan jag inte gå och handla i lugn och ro som jag brukade göra. När jag är i affären kommer det nästan alltid fram någon som vill prata.

Men hon tycker att det är roligt och blir bara glad om människor tycker att hon gör något bra.

– En gång var det en gubbe som sa: ”Du har varit hemma hos mig Karin.” ”Nej det har jag inte”, sa jag. ”Jodå, tio kvällar”, sa han, ”för det är som att du är hemma hos mig när du är på tv.”

Maken Kaj Laserow födde intresset

I grunden är hon däremot sjuksköterska, och arbetade på ungdomsvårdsskola och sedan som barnsjuksköterska några år.

1978 träffade hon så blivande maken Kaj Laserow.

–Han är sjukgymnast men hade även en liten antikhandel i Malmö. Jag som redan var intresserad av antikviteter blev då ännu mer intresserad av det.

Sedan fick de sin dotter Liza, 1981. Och på den vägen är det.

Annons

– Det humanitära och det kulturella ligger inte så långt ifrån vartannat. Jag älskar det jag gör, tycker det är väldigt roligt. Jag önskar bara att dygnet hade lite fler timmar, säger Karin och skrattar.

Karin Laserow och pudeln Charlie. Johan Nilsson/TT

Antikvitetshandel hemma på gården

Hon har sin antikvitetshandel hemma på gården, i ett ombyggt svinstall. I en annan del av byggnaden har Kaj sin sjukgymnastmottagning.

Att de flyttade från stan och bosatte sig på landet tycker hon är helt underbart. Här är det tyst, lugnt och opretentiöst. Karin har också anknytning till trakten, hennes mormor bodde i Brand-stad, och när Karin var barn köpte familjen ägg på gården där hon nu bor.

– Jag tycker att jag är lyckligt lottad varenda morgon när jag stiger upp här och kan se solen gå upp. Här är det inget krig med livet. Dessutom finns ett trevligt entreprenörskap i Sjöbo kommun. Och det tar bara 45 minuter till Malmö och en timme till Köpenhamn härifrån.

Dottern Liza Laserow driver en filial

I New York driver dottern en filial till antikhandeln.

– Liza är egentligen jurist. Hon flyttade till New York för att arbeta. Väl där talade hon om för mig att jag borde skaffa en filial för där fanns enorma möjligheter. Jag hittade en samarbetspartner, men sedan märkte jag att Liza inte trivdes så bra med att sitta på ett advokatkontor och föreslog att hon skulle ta över min verksamhet. Det har hon gjort med den äran.

I antikvitetsbranschen har Karin Laserow länge varit en känd profil, och av vissa ansedd som kontroversiell.

Annons

– Jag har alltid gått min egen väg och struntat i etablissemanget, och var tidig med att klä om möbler lite annorlunda. Jag har målat om saker och var bland de första som blandade nutida konst och antikviteter.

Sa först nej till tv-produktion

Hon älskar när dåtid möter nutid och tycker att det blir en spännande dynamik när man blandar gammalt och nytt.

– Här i Sverige är det ofta ganska inrutat och försiktigt. I USA har de en helt annan inställning till hur man kan använda saker, som jag gillar, och de tycker om grejer som är lite tilltufsade. Jag köper ofta saker på känsla. Jag ska inte låtsas att jag inte bryr mig om vad de är värda, jag är ju affärskvinna, men jag vill se tingens kraft och möjligheter utöver det.

En tv-karriär var inget som Karin suktade efter. Hon tackade faktiskt bestämt nej när de för drygt två år sedan ringde från ett produktionsbolag, berättade att de skulle göra ett nytt program om antikviteter och frågade om hon ville vara med.

– Det är inte aktuellt, sa jag. Gamla kärringar ska inte vara på tv för de går så nära med kameran att man ser varenda rynka. Men vi fortsatte ändå att prata och de föreslog att jag skulle komma till Stockholm och provfilma. Så jag frågade familjen om deras åsikt, och de tyckte absolut att jag skulle göra det.

Karin Laserow Bytt är bytt
Karin Laserow öser beröm över sin kollega Renée Nyberg i Bytt är bytt.. Foto: TV4

Sidekick till Renée Nyberg

Hur det gick sedan vet vi. Karin Laserow gjorde succé som kunnig och kaxig sidekick till programledaren Renée Nyberg. Hon blev rikskändis och folkkär i stort sett över en natt. Första säsongen av Bytt är bytt, 2014, hade programmet 700 000–800 000 tittare.

Annons

Förra året såg 955 000 personer säsongens sista program. Målet för tredje omgången, som startat nu i höst, har Karin satt ännu högre.

– Jag vill ha 1,2 miljoner tittare den här säsongen. Vi har slagit vad om det.

Förklaringen till att hon är så populär? Hon är bara sig själv.

– Folk brukar fråga Kaj: ”Är hon likadan hemma?” ”Ja”, säger han, ”det är hon.” Karin gapskrattar och fortsätter:

– Jag gör mig inte till och konstrar inte till min skånska för jag tycker det är ett genuint härligt språk.

Vill bejaka kulturintresse via lekfullhet

Hon vill göra programmet trevligt, samtidigt som man lär sig saker när man tittar.

– Kan vi bejaka kulturintresset i Sverige genom ett lekfullt tv-program är det kul. Om jag dessutom, i vårt ålderssegregerade land, visar att man inte är värdelös och passé när man är 60-plus så är det ännu bättre.

Karin öser beröm över sin kollega Renée Nyberg. De fann varandra snabbt och samspelar perfekt.

– En rolig episod som hände inför den första säsongen var när vi skulle vi göra en programpresentation för TV4:s reklamköpare, och den leddes av David Hellenius. Jag hade sagt att jag ville veta i förväg vilka frågor han skulle ställa till mig. Men han ställde ändå en fråga som jag inte var beredd på. Då kontrade jag snabbt med: ”Fråga i stället hur det är att jobba med din fru.” Och då gjorde han det.

David Hellenius blev stum

Det gick ett sus genom salongen när Karin svarade.

– Jag sa som jag brukar säga till min man Kaj: ”Nu har du fan i mig raggat över din förmåga.” David visste inte vad han skulle säga, men han skrattade – för att inte tala om hur mycket Renée skrattade. Hon gjorde high five-gest mot mig. Och jag fick ett sms från producenten där han skrev:

”Nu du, Laserow, har du visat var det skånska skåpet ska stå.”

Annons

Cello-episod populär på Youtube

En episod som många har sett, och som fick tv-tittarna att haja till hemma i sofforna, var när Karin i ett av de första programmen sånär välte omkull en antik cello värd en halv miljon kronor. Det klippet är ett av de mest visade på internet.

– Det där ja, ha ha! Efter inspelningen sa jag att de måste klippa bort det. Jag råkade även säga fel årtal om cellon. Med då sa producenten: ”Det där är bra tv, Karin!” De klippte bort min felsägning men behöll när jag stötte häcken mot cellon.

Nominerad till Kristallen

Lagom inför den nya programsäsongen blev Karin nominerad till tv-priset Kristallen, i kategorin Årets tv-personlighet. Utöver i programmet Bytt är bytt har vi sett henne i Hela kändis-Sverige bakar, och tillsammans med Mat-Tina Nordström i hennes program Tina på besök. Dessutom har Karin blivit utnämnd till ambassadör för sin hemkommun Sjöbo.

Det går bra nu, och sådant kan man ju lätt få hybris av eller?

– Absolut inte! Jag vill behålla min ödmjukhet. Livet är som en spann vatten: Stoppa ner näven, dra sedan upp den igen och titta efter hur stort hål det blev.

Annons