Artikeln innehåller reklamlänkar

Påskekrim: 12 spännande deckare att läsa i påsk

En kvinna sitter vid ett fönster och läser en bok.

Foto: Shutterstock/TT

Det är norsk tradition att läsa deckare under påsken. Låt oss inspireras av vår granne, vi tipsar om 12 deckare att läsa under storhelgen.

Älskar du deckare så har du en härlig tid framför dig. Vårens boksläpp bjuder på gripande nyheter och gastkramande uppföljare med fokus på krim!

Vi har listat 12 av dem.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: Se också: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Slå på ljud

12 deckare att läsa våren 2023

En förlorad sommar

Victor Pavic Lundberg (Albert Bonnier)

Journalisten Loa Bergman gör sig redo för semester medan sommarhettan har förlamat hela Stockholm. Samtidigt försvinner en ung kvinna i Mariestad, och han tvingas ställa in sina planer för att återvända till sina hemtrakter. Hans kollega Danijela Mirkovic drabbas av en personlig katastrof, och får oönskad tid att titta närmare på ett liknande olöst fall med trettio år på nacken. Danijela upptäcker att polisen helt missat en rad viktiga detaljer i det olösta fallet, medan Loa konfronteras med minnen från sin upp-växt i Mariestad.

Köp En förlorad sommar här! (länk till Adlibris)

Hellre död än levande

Lee och Andrew Child (Norstedts)

Actionhjälten Jack Reacher är tillbaka, och vid en morgonpromenad under Arizonas skoningslösa sol snubblar han över en bil som kraschat in i ett träd – det enda på flera kilometer. En kvinna ligger hopsjunken över ratten, fortfarande vid liv. Kvinnan visar sig vara en FBI-agent, Michaela Fenton, som letar efter sin tvillingbror. Reacher är bra på att hitta folk som inte vill bli hittade, och erbjuder Fenton sin hjälp att finna brodern.

Köp Hellre död än levande här. (länk till Adlibris)

Dröm dig bort – bästa romanceböckerna du kan köpa online!

Fel tid, fel plats

Gillian McAllister (Albert Bonnier)

Världen ställs på ända, allt känns som en dålig dröm. Din tonårsson sitter häktad, anklagad för mord, och du vet inte varför. Hans framtid är förstörd, allt är förlorat. Den natten somnar du förtvivlad. När du vaknar nästa dag är det… igår. För varje morgon du vaknar är det en dag tidigare, ännu en dag före mordet. Du får ännu en chans att stoppa mordet, att stoppa din son.

Du kan köpa Fel tid, fel plats här! (länk till Adlibris)

Ökenstjärna

Michael Connelly (Norstedts)

Ett år efter att hon slutat på LAPD går Renée Ballard med på att bära sin polisbricka igen när hon får chansen att leda en cold case-grupp. Privatdeckaren Harry Bosch har försökt lösa fallet med mordet på en hel familj i flera år, utan framgång. Renée ger Harry ett erbjudande han inte kan motstå – jobba som volontär tillsammans med cold case-gruppen, så kan LAPD kan hjälpa honom att lösa fallet som gäckat honom.

Köp Ökenstjärna här. (länk till Adlibris)

Skammens väg

Pascal Engman & Johannes Selåker (Forum)

I ett Sverige skakat efter Estoniakatastrofen är polisen Tomas Wolf uppslukad av sina egna trauman, tills ett mord på en bordell på nyårsafton 1995 kastar tillbaka honom till verkligheten. På sitt nya jobb på Aftonbladet kämpar journalisten Vera Berg med att komma in i gemenskapen med kollegorna, och med ett struligt privatliv. När ännu ett brutalt mord inträffar på en porrklubb korsas Tomas och Veras vägar, och duon tvingas samarbeta ännu en gång. Andra delen i spännande kriminalserien Skymningsland.

Skammens väg finnas att köpa här. (länk till Adlibris)

Läge för läsning – våra bästa boktips just nu!

Tre som såg

John Willander Lambrell (Polaris Förlag)

Tre åttaåriga pojkar för-svinner en sommarkväll i trakten runt Malung. Kort senare hittas de döda i en tjärn, nära en plats där de brukade leka. Kriminalkommissarie Inge Ingesson har siktet inställt på den antågande dansbandsveckan, men tvingas om-prioritera när fallet med de döda pojkarna hamnar på hans bord. Monica Eurell behöver en nystart och en högre lön för att få ordning på sitt liv, när hon får möjligheten att ta med profileraren Benjamin Kantz till Malung för att försöka lösa trippelmordet.

Du kan köpa Tre som såg här! (länk till Adlibris)

Levande och döda

Christoffer Carlsson (Albert Bonnier)

I slutet av 1990-talet är en grupp pojkar i samhället Skavböke på väg ut i vuxenlivet, men något sätter stopp för deras planer – en lämnar bygden och en blir ihjälslagen. Kort därefter dör ännu en av dem. Gåtan får ingen lösning, och över 20 år senare sker ett nytt mord i Skavböke, ett mord som öppnar porten mellan de levande och döda. Uppbrott, skuld och nåd är ledmotiven i den tredje delen i den här sviten med kriminalromaner.

Boken Levande och döda kan köpas här. (länk till Adlibris)

Den förklädda guden

Victoria Larm (Norstedts)

År 1936 kidnappas ett barn under stor dramatik från Villa Ekudden på Djurgården. Under kala-baliken runt kidnappningen får Mikael Kejser obot-liga skador, och nu har han fått veta att han inte har lång tid kvar att leva. Han vill ha hämnd, och hitta barnet och kvinnan som stal det. Samtidigt tar den unga stiliga läkaren Noel ett uppdrag som leder honom till Zürich, norra Italien och Laguno Morta, den döda lagunen. Historisk spänning om familjen Seigel.

Boken Den förklädda guden köper du här! (länk till Adlibris)

Allt du behöver veta om Agatha Christie och hennes böcker och filmer

I natt är jag din

Lena Lindehag (Bokfabriken)

År 1993 försvinner 16-åriga Jennifer som precis gått ut högstadiet. Sam-tidigt stjäl någon kvinnors underkläder, och skolans fritidsledare är inblandad. Kommissarie Albert Steen får i uppdrag att lösa mysteriet. Trettio år senare är året 2023, och terapeuten Sara Benedikt kämpar med skilsmässa och trakasserier från sin exmake. Albert, numera pensionär, tar kontakt med henne för att få hjälp med plågsamma minnen från fallet med den försvunna Jennifer. Det blir början på en mardröm.

I natt är jag din kan du köpa här. (länk till Adlibris)

Ekarvet

Kerstin Bergman (Southside Stories)

Iris Bure blir oväntat kallad till en bouppteckning i Linköping. Det visar sig att hon och fyra klasskamrater från grundskolan har ärvt ett stort hus efter sin mellanstadielärare. Med arvet kommer en utmaning – att tillbringa fyra dygn tillsammans i huset. Snart uppdagas ett svårlöst mysterium. Saker dyker upp och försvinner, sedan länge glömda hemligheter avslöjas. En klurig och personlig återvändardeckare, den tredje om Iris Bure.

Boken Ekarvet köper du här. (länk till Adlibris)

Hitta dem döda

Peter James (Harper Collins Nordic)

Kriminalintendent Roy Grace har avslutat sin stationering vid Londonpolisen och är tillbaka på sitt gamla jobb när han får ett tips om en knarkhandlare som har sin bas i Brighton. Samtidigt in- träffar ett till synes motiv- löst mord, och bit för bit dras både Roy och utredningen in i knarkhandlarens sfär. När den senare ställs inför rätta sitter Meg Magellan i juryn, en ung kvinna vars dotter kidnappats. Villkoret för att hon ska släppas fri är enkelt – se till att juryn säger två ord: inte skyldig.

Köp Hitta dem döda här! (länk till Adlibris)

Mörkare än döden

Cara Hunter (LB Förlag)

En kropp hittas på en enslig gård i utkanten av staden, och kriminalkommissarie Adam Fawley på Oxfordpolisen får fallet på sitt bord. Det som först tros vara ett inbrott ska snart visa sig vara mycket, mycket värre. Polisen hittar samband till en flera år gammal, högprofilerad utredning där ett barnamord och ett påstått rättegångsfel splittrade en familj. När pressen får reda på sambandet uppstår kalabalik, och sedan länge glömda hemligheter ser dagens ljus igen.

Mörkare än döden finns att köpa här. (länk till Adlibris)

Boktips för dig som vill starta om på nytt

Foto: Polaris, Norstedts, Albert Bonnier, Southside Stories, Bokfabriken, Forum, LB Förlag, Älska Pocket