Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Christer Lindarw närmar sig 70: ”Vem ska ta hand om mig när jag går med rullator?”

16 apr, 2022 
Malin Lager
Christer Lindarw
After Dark är tillbaka med en ny show, men för första gången är Christer Lindarw inte med på scen. I 46 år har han tackat nej till helgnöjen så nu är det dags att vara ledig och njuta av livet.
– Jag har ju alltid jobbat när folk har roat sig! Nu räcker det. Jag vill vara fri.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Showen börjar redan i kön på Vasagatan där två glittrande donnor klapprar förbi på skyhöga klackar och synar den förväntansfulla publiken. Efter två års pandemi och hemmasittande har många längtat efter glitter och glamour. När man checkar in på Club After Dark, som är namnet på After Darks senaste show, lämnar man både vardagsslitet och oron över krig och coronavirus bakom sig.

– Folk behöver ju det här mer än någonsin, utbrister Christer Lindarw. Äntligen får vi umgås och ha kul i sällskap. Vår ambition var att skapa en helkväll med många happenings i en häftig miljö, och en spektakulär show så att folk får något annat att tänka på, eller helst av allt inte tänka alls utan bara glida med.

Se också: 5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingarBrand logo
Se också: 5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingar

När kvinnorna kastade behån på 70-talet tog After Dark-killarna på sig den och introducerade dragshow i Sverige. De vann snabbt folkets hjärtan, och har sedan dess en hängiven publik som följt dem genom livet, från tonåren till pensionen. I hela 46 år har After Dark showat, och de som var unga tjejer när det begav sig har tagit med sig sina döttrar som i sin tur introducerar sina barn, så i salongen förekommer det ofta familjer med tre generationer After Dark-fans.

Annons

– Vi har en så trogen publik så du anar inte, och de är verkligen med på noterna. Jag menar, den generationen som man idag kallar för damer; de var ju unga tjejer och partajade natten lång efter våra shower. De här ”damerna” är vare sig lättchockade eller lättskrämda för de har varit med om partyn och sexrevolutioner, och de solade topless under hela 70- och 80-talet.

De har varit med om partyn och sexrevolutioner

En 30-åring kan chockas mer av nakenhet än en 70-åring. Dagens ungdomar är mycket prydare, något som Christer finner motsägelsefullt.

– Samtidigt som de inte tvekar att skicka nakenbilder till varann kan de vägra att byta om inför andra i ett omklädningsrum. Mina jämnåriga damer däremot, de har varit med förr och de bryr sig inte om det skymtar en bröstvårta här och där.

Ingen kronprins i After Dark

Christer Lindarw står för idé, manus och kostymdesign men framhåller att processen är ett grupparbete. Han har skapat showen tillsammans med folk som han jobbat kreativt med i många sammanhang, exempelvis Hans Marklund, Kent Olsson och Kenny Lexén. After Dark har showat sedan slutet av 70-talet, och detta är första gången Lindarw inte medverkar som artist.

Annons

– Jag fick en fin komplimang från en bekant som sa att det kändes som att jag var med, trots att jag inte stod på scenen! Det var ett väldigt fint betyg för då har jag lyckats få med After Darks signatur och själ.

After Dark har alltid varit måna om att showerna ska hålla hög kvalité. Varje nummer ska vara genomtänkt och lika roligt/dramatiskt oavsett vilket kön artisten har. De granskar varenda detalj och frågar sig om detta är lika roligt om en kvinna gör det, om svaret är nej ryker numret. Tillsammans med bortgångne Lasse Flinckman utgjorde Christer en av frontfigurerna i After Dark, och frågan är om han utsett någon kronprins nu när han själv inte står på scen.

– Nej, jag vill inte att showen ska bli lika beroende av en person som den var av mig. Den ska kunna leva av sig själv, och man ska kunna byta ut någon som vill sluta eller blir sjuk.

Efter sin medverkan i Melodifestivalen 2004 fick Christer Lindarw ytterligare en ny generation fans. Häromåret debuterade han i SVT:s dramaserie Bonusfamiljen, och sedan dess är det många barn som stoppar honom på stan och vill ta selfies. Christer var väldigt nervös inför inspelningarna, men efter beröm från både tittare och Felix Herngren började han slappna av och har även kunnat släppa fåfängan. På scen har han alltid haft kontroll över vad publiken ser, han har visat det han vill visa. Han vänder inte ryggen till om han vet att det syns en liten valk över klänningskanten.

Annons

– Men när man filmar kan det vara kameror var som helst! Då kan jag inte sitta där och oroa mig för om jag får dubbelhaka! Jag insåg att det är bara att släppa kontrollen, och då blev mitt skådespeleri mycket bättre.

Lindarw är med i Bonusfamiljen

Christer spelar karaktären Danny som är bästa vän med Biggan, Marianne Mörcks rollfigur. Biggan har precis mist sin livskamrat (Gugge som spelades av Lill-Babs), och är i stor sorg, men hennes närmaste familj tycker mest att hon är jobbig och i vägen. Då flyttar Danny in och han är den ende som bryr sig om Biggan.

– Jag tror att det var därför som min karaktär blev så populär. Svenska folket tyckte synd om Biggan. De såg att Danny är snäll och han var den ende som stod upp för henne.

Danny och Biggan i Bonusfamiljen
”Kom igen nu, din gamla hagga, nu putsar vi fjädrarna, fixar lite volym i håret och går ut!”, säger Christer Lindarws karaktär Danny till sin bästa vän Biggan som gestaltas av Marianne Mörck i SVT:s Bonusfamiljen.

Redan som barn var Christer Lindarw en nattmänniska och när han började uppträda med After Dark fortsatte han att vrida på dygnet. Showgänget var kvar på klubben tills långt efter midnatt och sedan gled de ut i Stockholms nattliv. Christer har alltid varit noggrann med att sova åtta timmar och brukar stiga upp vid elva, något han ofta blivit pikad för. Trots att han hatar klyschor som ”morgonstund har guld i mun” hade han ständigt dåligt samvete för sin dygnsrytm.

Annons

– Det kändes som att man inte är en riktigt fin och bra människa om man sover länge på dagen.

Jag har ju aldrig varit nåt gay-ideal på det sättet

Den ångesten släppte när han bjöd in sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt till Stjärnorna på slottet. Åkerstedt förklarade att regelbundenhet är viktigare än klockslaget, och han underströk hur viktigt det är att ibland göra ingenting. Att skrota runt i morgonrocken en hel dag utan dåligt samvete för det är viktigt för hjärnan att få vila från vardagens inrutade schema.

– Det här tänket tog bort alla tegelstenar jag någonsin burit på kring detta! Nu är jag rätt bra på att bara vara. När jag jobbar med en ny show är det alltid intensivt, men mellan projekten går jag inte runt och tänker ut sketcher och skissar på kostymer utan jag släpper det helt. Då är jag bara.

Lill Lindfors tappar kjolen i Eurovision.
Det var Christer Lindarw som designade Lill Lindfors klänning i Eurovision Song Contest 1985 när hon tappade kjolen med flit.

I 46 år har Christer jobbat med underhållning och eftersom den största publiken kommer på helgerna har han ofta tvingats tacka nej till allt vad socialt liv heter mellan onsdag och söndag. Inga middagar, fester, konserter eller weekendresor.

Annons

– Jag har ju alltid jobbat när folk har roat sig! Att sen vara ledig måndag och tisdag, hur många vill partaja då? Jag känner att det får räcka. Nu vill jag vara fri. Ledig! Det är därför jag skapat showen utan att jag själv står på scen. Jag vill njuta av livet!

Disco istället för dragspel

Förutom två längre förhållanden har Christer levt som singel större delen av livet. Med sitt flickaktiga utseende och androgyna framtoning hade han större framgång på inneställena Café Opera och Vickan än han hade på gayklubbarna.

– Gaykillar vill ju ofta att man ska se så manlig ut som möjligt, gärna med lite muskler och magrutor, så jag har ju aldrig varit nåt gay-ideal på det sättet. Mina längsta förhållanden var med killar som efter att det tog slut med mig, gick tillbaks till att dejta tjejer. De förälskade sig mer i personen än könet.

Nästa år fyller Christer 70, och han funderar så smått på hur framtiden kommer att te sig.

– Jag börjar ju få såna tankar. Vem ska ta hand om mig när jag går med rullator? Jag har inga barn och inte så mycket släkt i närheten, men jag har en tjejkompis som lovat att finnas där för mig.

Annons

Många av Christers vänner är i samma situation, och vissa har flyttat ihop trots att det handlar om vänskapsrelationer. Det är ett smart sätt att minska utgifter och samtidigt ha sällskap och trygghet. De drömmer om ett gemensamt boende för hela kompisgänget, men än så länge är det ingen som orkat ta tag i det. Ett slags åldringskollektiv där alla har en egen vrå och istället för dragspelskvällar och bingo vill de ha disco.

– Vi vill höra Diana Ross och Supremes istället för Drömmen om Elin. Det är ju det vi går igång på!

Annons