Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Christian Hillborg är specialist på egocentriska män

16 mar, 2023 
Karin Herou/TT
Skådespelaren Christian Hillborg är en flitigt anlitad doldis som även rönt internationella framgångar.
 – Jag hoppas kunna vara kvar i branschen, som en havstulpan som dyker upp år efter år, säger han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Christian Hillborg är nyss hemkommen från USA, jetlaggad och hemlighetsfull. Filmkontraktet ligger i hans mejlkorg men är ännu inte påskrivet och han har lovat sin manager att inte berätta om produktionen.

Se också: 5 serier du inte får missa 2023Brand logo
Se också: 5 serier du inte får missa 2023

Han är lite av en fulltecknad doldis. På senaste tiden har han synts i Netflix-serien The playlist, den romantiska komedin Tack för senast och kriminalserien Bron.

Han spelar ofta egocentriska män som lägger krokben för sig själva.

– Narcissism och självupptagenhet är intressant att gestalta, men jag strävar också efter att lära nytt i varje roll jag gör.

När han skulle spela karaktären Martin Lorentzon i The playlist lärde han sig till exempel att cykla enhjuling.

Annons

– Jag for runt i Griffith Park i Los Angeles som en riktig knasboll. Det var väldigt svårt och jag ramlade mycket i början. Men skådespeleri sitter i kroppen. Det inte är inte roligt att titta på en skådespelare som behärskar allt, utan det måste få brista. Att våga misslyckas och kunna visa sårbarhet är viktigt i mitt jobb.

Växte upp i Bredäng

Christian Hillborg föll tidigt för eskapismen i skådespelaryrket. Redan som liten älskade han att härma, gestalta och fly in i roller.

– Jag rotade ofta runt i pappas garderob och klädde ut mig till allt möjligt. Jag ville få mina föräldrar att skratta, det var min första och största drivkraft.

Han växte upp i Stockholmsförorten Bredäng. Mamma jobbade inom barnomsorgen och pappa var servicetekniker, sedan sjukpensionär.

– När han blev sjuk blev det ännu viktigare att försöka få honom glad. Pappas skratt var värt allt. Där ligger nog grunden till att jag i dag är underhållare, säger Christian Hillborg.

Annons

Efter att ha läst teaterlinjen på gymnasieskolan Södra Latin sökte han sig till Teaterhögskolan. Han inspirerades av stjärnor som Nils Poppe och Buster Keaton och blev antagen till skolans mimprogram.

– En helt ny kreativ dörr öppnades för mig och utbildningen gav många konstnärliga kickar. Mim är ett starkt gestaltningsmedel.

Spelade journalist i Bron

Hans rollista är lång och han har även rönt internationella framgångar. Han spelade affärsmannen Klare i den brittiska dramakomediserien Fleabag. I tv-serien The last kingdom, även den brittisk, gjorde han rollen som den danske greven Erik. Men han blir sällan igenkänd eller stoppad på stan.

– Det gör mig inget, jag är gärna inkognito när jag är ledig. Men vissa mindre sympatiska roller jag har gjort verkar ha etsat sig fast i folks medvetande.

Annons

Efter att han spelat journalisten Daniel Febré i Bron fick han en del sneda blickar.

– Jag minns en servitör som vägrade ge mig service. Men när han kom på var han kände igen mig ifrån bad han om ursäkt.

Den närmaste framtiden får Christian Hillborg som sagt inte säga ett knyst om, men generellt hoppas han på en lång karriär som skådespelare.

– Det är en tuff bransch, men jag hoppas att jag håller mig kvar.

Målar på fritiden

Men det finns nackdelar med att jobba med det man älskar. För Christian Hillborg var skådespeleriet från början en hobby. När han började arbeta med teater och film uppstod ett vakuum.

 – Jag behövde en ny hobby, ett rum som var bara mitt och som inte handlade om att prestera.

Han gick en kurs i fritt måleri och blev fast. Men väggarna hemma är inte fulla av hans signerade verk.

 – Verkligen inte. Jag målar för min egen skull. Det finns något fint i att ”misslyckas” bättre hela tiden. Det är precis som när jag lärde mig cykla enhjuling. Jag kastar mig ut bara och ser vad jag landar.

Fakta. Christian Hillborg

  • Fyller: 45 år den 16 mars.
  • Gör: Skådespelare.
  • Aktuell: Spelar gurun Jens i den nederländska filmen Stromboli som finns på Netflix sedan ett par veckor. Också aktuell med ett kommande, ännu hemligt, internationellt projekt.
  • Bor: Stockholm och Los Angeles.
  • Familj: Ja.
  • Om att fylla 45: ”Det känns toppen!”
  • Så firar han födelsedagen: ”Jag hoppas på kardemummabullar och kaffe. Men inte på sängen. Jag har aldrig förstått grejen med att äta mat i en säng.”
  • På fritiden: ”Då målar jag, spelar piano och umgås med vänner och familj.”
  • Läser: ”Gärna och mycket – och alltid två böcker parallellt. Jag arbetar alltid konstnärligt med två saker samtidigt. Jag tror att det är bra för kreativiteten att varva och inte fastna.”
Annons