Han tog familjebilden på Lill-Babs

Fyra generationer Svensson i Järvsö, Lill-Babs

Foto: Lennart Edling/KB/TT

Fotografen Lennart Edling tog bild på en ung Lill-Babs redan 1960. Det blev en rad bilder genom åren. Bland annat den familjebild som dottern Monica Svensson efterlyst upphovsmannen till.
– Det var fantastiska år i bådas karriärer och de hade mycket roligt tillsammans, säger Lennarts son Christoffer.

Som Allas tidigare berättat är det Lill-Babs dotter Monica som ställde frågan på instagram under julhelgen. Bildgåtan handlar om ett familjefoto som pryder ett nummer av Året Runt från 1975.

Bilden föreställer Lill-Babs, Pappa Ragnar, Mamma Brita, Monica och Monicas dotter Jennifer i vad som ser ut som ett somrigt sammanhang.

Efterlysningen har engagerat läsarna som kommit med en rad förslag.

7 saker som Björn Natthiko Lindeblad har lärt oss

Hade parallella karriärer

Att döma av alla ledtrådar är det fotografen Lennart Edling som tagit bilden i Järvsö. De slog båda igenom i sina respektive yrken på 50-talet och deras karriärer löpte parallellt. Nöjeslivet var hett stoff och Lennart Edling hann träffa och plåta många av den tidens största. Från Natalie Cole till Nobelpristagare, kungligheter och Tage Erlander. Den första bilden som Lennart tog på Lill-Babs, åtminstone i TT:s arkiv, föreställer sångerskan i en tidstypisk frisyr 1960.

Lill-Babs, 1960

En ung Lill-Babs fotograferad av en lika ung Lennart Edling

Foto: Lennart Edling

– Branschen var liten på den tiden. Fotograferna på Se och sedermera Kamerabild på Åhlen & Åkerlund bevakade Barbro från det att hon slog igenom med Simon Brehm på 50-talet, berättar Christoffer Edling.

Och Lennarts Edlings kamera är med Barbro både på scen och i hemma-hos-reportage genom åren. Från familjeliv med Lasse Berghagen och dottern Malin till badsemester på Gran Canaria där artisten plaskar i vågorna.

– Pappa och Barbro var nästan jämnåriga, jobbade och lärde känna varandra och jobbade sen-både i Sverige och utomlands-till in på 90-talet, berättar Christoffer Edling.

Lill-Babs och dottern Monica 1981

Mamma Lill-Babs med äldsta dottern Monica 1981

Foto: Lennart Edling/KB/TT

Se också: Så såg kändisarna ut som unga

Så såg kändisarna ut som unga
0:45

Efter reklamen: Så såg kändisarna ut som unga

(0:45)

Slå på ljud

Lennart Edling gick bort 2012 men hans bildskatt finns bevarad. Framförallt i TT:s bildarkiv. Men familjen har också en del bilder.

– Om barnen letar efter bilder eller undrar något om de bilder pappa har tagit så får de gärna höra av sig så bidrar vi efter förmåga.

Fotografen Lennart Edling tog bilder under Lill-Babs karriär

Fotografen Lennart Edling fick en lång och spännande karriär. Sonen Christoffer har fortsatt i hans yrkesmässiga fotspår.

Foto: Christoffer Edling

Magnus Ugglas hemliga fru Lollo om stressen över att bli äldre

Lill-Babs döttrar Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen var med i Carina Bergfeldts talkshow den 14 januari. Där berättade de bland annat om boken Vår mamma Lill-Babs som kommer senare i vår.

Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen i Carina Bergfeldts talkshow

Lill-Babs döttrar i Carina Bergfeldts talkshow.

Foto: SVT

En bok som Kristin Kaspersen tidigare beskrivit såhär:

”Vi har grävt i våra olika minnen och upplevelser. Vi delar med oss av berättelser och bilder bakom kulisserna i såväl turné- som familjeliv och vi visar bilder som aldrig tidigare delats med allmänheten.”

Det är dock oklart om bilden från familjeidyllen i Järvsö var tänkt att ingå. Men nu kan gåtan vara löst i alla fall.