Här är kronprinsessan Victorias ovanliga fritidsintresse

Porträtt av kronprinsessan Victoria under en utomhusaktivitet.

Foto: TT

Att vara kronprinsessa innebär att ha många strängar på sin lyra. Men om Victoria själv får välja så är det naturen som gäller och hemma på Haga har hon ett alldeles speciellt intresse som inte många känner till.

Kronprinsessan Victoria föddes, en dag tidigare än beräknat, på Karolinska universitetssjukhuset i Solna den 14 juli 1977. Utöver att vara först i den svenska tronföljden är hon hertiginna av Västergötland, tvåbarnsmamma och gift med prins Daniel.

Victoria är flitigt förekommande i media och ofta ser vi henne i vackra klänningar och smycken eller strikt klädd för ett representationsuppdrag någonstans i världen. Men Victorias hjärta slår lite extra för vår miljö och bilder av henne och familjen ute i naturen är nästan lika vanliga. Häromåret, när hennes yngre syskon prinsessan Madeleine och prins Carl Philip tog med sina familjer på semester till franska Rivieran tog kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen till Hälsingland för att campa.

Fyra traditioner på kronprinsessan Victorias födelsedag

Kronprinsessans intresse för djur och natur har funnits med henne från barnsben och i dag lever hon som hon lär, både högt och lågt. I sitt officiella liv är hon ambassadör för FN:s klimatmål och träffar regelbundet ledare från nationer över hela världen. Men också i privatlivet hemma på Haga slott gör hon vad hon kan för att värna miljön. Kronprinsessan ska vara så engagerad att hon till och med lyfter på locken till soptunnorna och kontrollerar så att allt är ordentligt sorterat, uppgav en medarbetare i en intervju med Expressen inför kronprinsessans 40-årsdag 2017.

Victorias okända intresse

Att Victoria är en aktiv mamma som tycker om att hitta på saker med familjen vet de flesta och även i sin roll som Sveriges blivande statschef har Victoria ett stort engagemang för barn och ungdomar. Tillsammans med prins Daniel driver hon Kronprinsessparets stiftelse som verkar för att hjälpa till att motverka utanförskap och främja god hälsa bland barn och ungdomar i Sverige.

Bin vid en biodling.

Foto: TT/Shutterstock

Inte lika känt är att kronprinsessan Victoria har en lite annorlunda hobby. Hemma på Haga slott har hon nämligen en biodling med närmare 100 000 bin! Hon får förstås hjälp med skötseln av de surrande insekterna och den honung som hon produceras säljs i slottsbodarna.

Källor: Kungahuset.se, Expressen.se, Amelia.se

Kronprinsessan Victoria på Instagram – så följer du henne