Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hotell Romantik-Mammads liv efter programmet: ”Jag har fått hundratals sms”

09 jun, 2023 
Hillevi Wahl
Hotel Romantik-Mammad
Mammad Maleki blev många kvinnors favorit i SVT-satsningen Hotell Romantik. Efter programmet har han överösts med kärlek från damer – något som verkligen berikar hans liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den pensionerade socialsekreteraren Mammad Maleki var först skeptisk till hela idén – att vara med i dejtingprogrammet där 28 kvinnor och män söker kärleken efter 65.

– Jag blev kontaktad av produktionsbolaget. De hade hittat min profil på en filmsajt. Jag har registrerat mig där för att göra vissa reklamjobb eller hoppa in som stuntman, eller något annat som passar mig, säger Mammad.

Se också: Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Se också: Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

Han förstod först inte varför de ringde honom, men efter att ha fått förklarat för sig vad programmet gick ut på – att det inte alls var som ungdomliga Paradise Hotel – bad han att få tänka lite innan han kunde ge ett svar på om han ville vara med eller inte.

Annons

– När de ringde mig förklarade de att det är mogna damer och herrar som deltar i programmet och att man kunde hitta vänner för livet, även om man inte hittade kärleken. Innan jag tackade ja pratade jag med mina bästisar och barn om vad de tyckte. Min dotter, som tycker jag har levt själv i så många år nu, tyckte att det lät spännande.

En vecka senare hade Mammad tackat ja till programmet, fixat ett nytt pass och satt på flyget ner till Hotell Romantik i de schweiziska alperna.

Mammad var en av 28 singlar som sökte kärleken i schweiziska aplerna.
Mammad var en av 28 singlar som sökte kärleken i schweiziska alperna.

Var på disko med kungen

När man har pratat med Mammad en stund förstår man att han är en herre full av överraskningar.

Annons

Han kom till Sverige som student för 44 år sedan. Redan då var han en kille som älskade disko och under 70-talet besökte han flitigt nattklubben Alexandras i Stock­holms innerstad.

– Jag kunde dansa i timmar. På nattklubben blev jag kompis med programledaren Jacob Dahlin och modedesignern Sighsten Herrgård. De trodde först att jag var homosexuell, berättar Mammad och skrattar innan han fortsätter:

– När jag förklarade att jag inte var intresserad av killar, så sa Jakob att det inte gjorde något, att jag var trevlig ändå.

För Mammad, som är uppvuxen med den upphöjde shahen av Iran, blev det en liten chock när den svenske kungen plötsligt dök upp på Alexandras med sitt glada kompisgäng en kväll.

– Det var fascinerande att jag kunde vara på samma disko som kungen. För mig är Sverige fantastiskt på det viset. Jag skröt lite för mina kära släktingar i Iran om att jag varit på disko med kungen, med de trodde mig inte. De trodde jag hittade på alltihop, säger han.

Annons

Några snabba kärleksaffärer för Mammad på Alexandras var det dock inte tal om. Han har alltid behövt tid för att bli kär.

– För mig är det viktigt att lära känna en kvinna under lång tid, många månader och helst ett år, säger han.

Mammad Maleki

Mammad Maleki

Ålder: 69 år

Gör: Pensionerad socialsekreterare och personlig tränare. Tränar flera gånger i veckan på gymmet. Lagar mycket mat och städar (”jag är pedant”). Umgås med barn och barnbarn.

Bor: I kedjehus i ett K-märkt område i Falun.

Familj: 5 barn, 2 barnbarn och ett tredje på gång i maj.

Aktuell: Första säsongen av Hotell Romantik på SVT.

Instagramprofil: @Hotellromantikmammad

Mötte kärleken i skolan

Kär har han varit. Hon kom från Finland och de träffade varandra i köket i en studentkorridor på en högskola i Stockholm.

– När de andra studenterna gjorde mat på tio minuter och läste tidningen i två timmar, så gjorde jag precis tvärtom. Jag kunde laga mat i timmar. ”Vad är det som luktar så gott här i köket?” brukade hon säga. ”Det är min mat, som vanligt”, sa jag och frågade om jag fick lov att bjuda henne på en enkel lunch.

Annons

Det fick han. Efter många luncher och så småningom även middagar, blev de ett par. Senare gifte de sig och fick fem barn.

– Vi var tillsammans i 33 år. Min exfru och jag har samma inställning när det gäller barn – att de är det viktigaste vi har. Men när barnen blev vuxna och fick egna liv så satt vi där och tittade på varandra och insåg att vi hade glömt bort oss själva, berättar Mammad och säger att de gick skilda vägar som vänner.

Visdomsord från pappan

För många år sedan miste Mammad sin pappa. Något som han än i dag bär med sig är pappans budskap om att man alltid ska sträva efter att bli lycklig.

– Min pappa sa alltid att jag inte skulle sträva efter att bli perfekt, för då skulle jag bara må dåligt.

Mammad tycker sig ha sett en tydlig skillnad mellan svenskarnas sätt att vara, och sin egen kulturella bakgrund.

Annons

– Svenskar har det som kallas Jantelagen, som hindrar dem från att våga utveckla sig. De vågar inte ens försöka, för att de är rädda att misslyckas. Men om vi inte vågar försöka, så vet vi ju inte om vi kan, säger han och fortsätter: – Jag önskar att alla människor skulle våga vara lite modigare och ta risker. Vi har ett talesätt i Iran som jag tycker om: ”Vinner vi, så blir vi glada. Vinner vi inte, så blir vi kloka.”

Barn och barnbarn

Förmodligen var det just den inställningen som fick Mammad att tacka ja till att medverka i Hotell Romantik. Även om tajmingen inte var den ultimata.

– Den dagen vi flög iväg från Stockholm skulle min ena jänta få sitt andra barn. Jag hade lovat att vara med vid förlossningen, men jag kunde inte det nu. Det var tufft. Barnen och barnbarnen är mitt allt, känslorna var på max.

Annons

När de kopplade bort kameran under inspelningen av programmet storgrät jag ibland. I efterhand kan Mammad känna att han kanske var för fokuserad på sina barn och barnbarn i stället för att vara i nuet.

– Jag borde nog ha fokuserat mer på de otroligt trevliga damerna som var där. Om jag hade berättat mer om mig själv, i stället för om mina barn och barnbarn, och ställt fler frågor till damerna, så hade jag kanske kunnat ta ett steg till med någon, säger Mammad.

Kvinnor hör av sig

Inspelningen av Hotell Romantik avslutades för ett halvår sedan och i slutet av februari hade serien säsongsavslutning i tv-rutan. Trots det kretsar mycket i Mammads liv fortfarande kring serien.

– Det är två damer här i Falun som båda har hört av sig och vill ta en fika med mig. De har sökt till nästa säsong av Hotell Romantik och vill ha lite tips om hur de ska göra för att slippa göra om de misstag jag gjorde, säger han och fortsätter: – Den ena damen har sagt att hon tycker att jag är tjusig. Hon skriver att jag är fin.

Annons

Men Mammad har medvetet varit lite avvaktande. I samband med tv-produktionen fick de medverkande lova att inte gå ut på dejt med någon, innan sista programmet hade sänts i tv. Detta för att inte avslöja huruvida de hittat kärleken på hotellet, eller inte. Många kvinnor hör av sig till honom, men Mammad tackar inte ja till alla som hör av sig. Han är noga med att träffa kvinnor som inspirerar honom, men han sticker inte under stol med att han gillar uppmärksamheten.

– Jag får nya, trevliga meddelanden hela tiden. Det är jättekul. Och tre fysiska brev har kommit i brevlådan. Jag märker hur bra jag mår av att få så mycket positiv energi. Jag önskar att varenda pensionär i hela Sverige får möjligheten att uppleva så här mycket bekräftelse och uppskattning som jag får, säger Mammad och avslutar:

Annons

– Just nu har jag 141 sms i telefonen från damer som skriver att jag är attraktiv, fantastisk, jättetjusig, ser strålande ut, någon att vila ögonen på och den finaste i hela programmet! Jag är inte van vid att få höra sådant här. Det är så jag får tårar i ögonen varje gång jag läser det.

Mammad Maleki om ...

… vad som hände efter Hotell Romantik:

– Vi har en ny träff på gång nu den 19 maj, alla 28 deltagare. Vi har haft två återträffar tidigare, men då har inte alla kunnat vara med. Vi får se hur det går. Jag tyckte om många av damerna som var med. Kanske säger det klick i hjärtat med någon i maj, vem vet?

… vad de unga tycker:

– Ungdomar tycker att jag är modig. Det har kommit fram enormt många som säger att det är bra och modigt gjort att vara med i Hotell Romantik. ”Det där borde mina morföräldrar göra!” sa en tjej.

… en ny diskokarriär?

– Michael Jackson är en av mina favoriter. När någon spelar hans låtar är det lätt att släppa loss. Nuförtiden orkar jag inte dansa i timmar, som förr, men jag är lite sugen på att testa att jobba som disk- jockey, för en lite äldre publik. Om någon är intresserad.

… att resa ensam:

– Jag begriper mig inte på människor som vill resa ensamma. ”Men vad gör du ensam? Vem pratar du med?” frågar jag mina ensamresande vänner. Jag skulle bli tokig, jag fixar inte det. Utan människor kan jag inte leva. När jag åker iväg på semester brukar jag ta med mig en vän eller någon av mina söner

… vad han längtar efter:

– En kvinna som håller mig i handen. Det har jag länge saknat.

… sin hesa röst:

– Kvinnorna verkar gilla den. De säger att jag låter precis som Al Pacino, haha! Det är en riktig komplimang.

Annons