Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hotell Romantik-Otti om att dejta på tv: ”Blev en påminnelse om min låga självkänsla”

02 mar, 2023 
Hillevi Wahl
Otti Haukebö från tv-serien Hotell Romantik.
Otti ångrar inte sin medverkan i SVT:s Hotell Romantik. – Det var så lyxigt att få bo på hotellet i Alperna och få slippa laga mat och diska, säger hon.
Ett riktigt rivjärn. Lite så uppfattade vi tittare Otti i tv-serien Hotell Romantik. Men innerst inne är hon ömtålig. Otti berättar nu om sin otrygga uppväxt, relationer och återträffen med Hotell Romantik-gänget.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Frispråkiga Otti Haukebö blev omedelbart en tittarfavorit i SVT-satsningen Hotell Romantik, där 28 kvinnor och män sökte kärleken efter 65.

– Ja, det där med ”no more fuckboys” blev en stor grej. Det tyckte jag var lite roligt, säger hon.

Se också: Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Se också: Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

Bakom den slagkraftiga fasaden döljer sig dock en lite skörare Otti.

– Att se mig själv i tv, sådär, blev en påminnelse om min låga självkänsla. Då kom sorgen och en stor ömhet till mig själv. Det är skitsorgligt att vara 67 och ha så dålig självkänsla. Men jag vet ju var det kommer ifrån.

Annons

När jag var sju år så dog min mamma.

– När jag var sju år så dog min mamma, säger Otti Haukebö.

Fritidspedagogen Otti Haukebö, 67, från Malmö, gick rakt igenom rutan i första säsongen av dejtingsåpan Hotell Romantik. Inte minst de yngre tittarna tyckte det var befriande att se en äldre kvinna som var så tuff, cool och rakt på sak. Redan i första avsnittet berättade Otti om sin hemliga plan för att hitta den rätte:

– Den här gången ska jag inte gå på den jag blir kåt på, för det är det jag har blivit lurad på hela livet. De snälla fina männen, de har jag tyvärr alltid skippat, sa hon.

När Otti Haukebö såg sig själv i tv-serien, så upptäckte hon dock något helt annat än en supertuff 67-åring. I stället fylldes hon av en enorm ömhet och kärlek till sig själv.

Otti Haukebö rejvar under tv-inspelningen i Hotell Romantik.
Otti rejvar loss med blommor i håret under tv-inspelningen.

– Gud, vad jag lämnar ut mig och det där som vissa kallar ”världens längsta halvmeter”, den mellan hjärtat och hjärnan, säger Otti Haukebö.

Annons

– ”Lilla Otti, där var du inte ett dugg grundad”, kunde jag tänka när jag sa något dräpande, bara för att jag var sårad för att ingen bjöd upp mig. Jag är mycket skörare än vad jag ger uttryck för. Att visa sig svag, det kräver verklig styrka och mod.

Blev först skitarg

I olika faser i livet så har Otti Haukebö känt att hon har haft olika saker att ta hand om, när det gäller sitt hjärta och sin hjärna.

– Just nu vågar jag vara sårbar. På Hotell Romantik visade jag mig intresserad av några män, som jag var lite gullig med och hämtade kaffe till och klappade på kinden. Men när det var kväll, och jag hade klätt upp mig och jag tyckte själv att jag var superfin – så bjöd ingen upp mig!

Just nu vågar jag vara sårbar.

– Först blev jag skitarg och gick upp på rummet och blev förbannad, men när jag såg mig själv i tv, så försvann all ilska. I stället kom sorgen.

Annons

Det märks att det fortfarande är svårt att prata om sorgen och tomrummet efter mamman, trots att det var sextio år sedan hon dog. Otti var så liten, och det är trassligt att minnas den där omtumlande tiden. Otti minns ett svagt ”före”, när den glada, sjungande mamman fortfarande levde, och ett ”efter”, med ett stort hålrum i bröstet, som uppstod när mamman plötsligt försvann.

– Jag kommer ihåg är att alla grät och sa att mamma var borta. Sedan skickades jag iväg. Till pappas jaktkompis på landet. På sommarloven skickades jag runt till en massa släktingar i Norge. Jag fick bo ett par dagar här och ett par dagar där, hos olika släktingar. Så höll det på i fyra-fem års tid, säger Otti Haukebö.

Hotell Romantik-deltagaren Otti Haukebö.
– Jag har skrämt bort en del killar, berättar Otti.

Hon är noga med att betona att hon förlåtit sin pappa för länge, länge sedan. Och att hon är djupt tacksam över sina starka norska rötter, familjen och naturens läkande kraft.

Annons

– Man visste inte bättre när det gällde barn och sorg på den tiden. Pappa gjorde så gott han kunde. Men det blev en tuff start på livet för mig, även om det inte syntes utåt, säger Otti Haukebö.

Hon har alltid haft huvudet på skaft och talets förmåga.

– Jag var skitjobbig i skolan, frågade om allt. ”Otti, sluta fråga, det är bara så!”, sa läraren.

Från pappa fick hon dock stöd.

– Det Otti säger är inte dumt, sa han.

Pappan var disponent i Östersund, och gick med öppen rock fladdrande efter sig.

– När andra flickor fick lära sig baka bullar av sina mammor, fick jag lära mig hugga ved och snacka med grabbarna. Det har präglat mig. Jag har blivit ”en av grabbarna”. Det har skrämt bort en del killar, har jag märkt.

Söker bekräftelse

Att förlora en förälder så tidigt i livet har också gjort henne medveten om livets förgänglighet.

Annons

– Jag tänker på döden nästan varje dag. På något vis gör de tankarna att varje dag blir viktigare för mig, säger Otti Haukebö.

Jag tänker på döden nästan varje dag.

Hon tror att hon har fått en slags ”social adhd”, efter att ha tvingats flytta runt så mycket i barndomen.

– Även om jag som vuxen får bekräftelse, är det på något vis, som att” lilla Otti” aldrig kan få nog. Det är därför jag är så utagerande och snabb. För att jag inte vågar vänta in.

– Samtidigt har min impulsivitet och driv gjort att jag har fått uppleva mycket. Jag ångar på och hoppar på saker som jag kanske inte skulle våga, om jag hade hunnit tänka efter varje gång, säger Otti Haukebö.

Otti, en av deltagarna till SVT:s Hotell Romantik.
Du måste ha ett öppet hjärta om du ska skapa dig en ny relation, säger Otti.

Som det här med att söka till en dejtingsåpa i SVT. Det var en impulsgrej.

– En kompis skickade länken till mig, och jag anmälde mig, utan att tänka. Sedan ringde de från castingen. Tv-teamet hade möte på måndagen och på tisdagen ringde de och sa: Du är med! Vilken bekräftelse!

Annons

Otti Haukebö skrattar högt åt sig själv.

– Innan jag skulle åka fick jag en fruktansvärd ångest: Herregud, vad var det jag hade gett mig in på?

I dag ångrar hon sig inte ett ögonblick.

– Det var så lyxigt att få bo på Hotell Romantik i Alperna och få slippa laga mat och diska. Allting runtomkring var så spännande. Hela tv-teamet var supertrevliga och skitproffsiga. Något av det häftigaste jag gjort!

Svårt att tala om döden

Otti Haukebö hittade inte den stora kärleken i Hotell Romantik, även om fanns en man som hon tyckte om: Busschauffören Faustino ”Tino” Borg Teroni, 67, från Stockholm.

– Vi fick kryssa för våra favoriter på ett papper varje kväll. Jag satte en 1:a på Tino nästan varje gång. Han var jättesöt och hade samma knäppa humor som jag, säger Otti.

Intresset var ömsesidigt. Tino gillade Ottis snabbhet och humor.

Annons

– Otti är någon jag har spanat in länge, hon är en kruttjej, jag gillar hennes sätt. Vi har nog samma sjuka humor, och beter oss som om vi fortfarande är 20, sa Tino och knackade på Ottis dörr för att fråga om hon ville hänga med på paragliding.

– Ja, för fan, jag gör det! Men jag är höjdrädd, så får du lova att hålla mig i handen. Och sedan kanske vi kan dansa i kväll, sa Otti.

Tino och Otti under tv-inspelningen av Hotell Romantik.
Otti tillsammans med Faustino "Tino" Borg Teroni under inspelningen.

Innan flygturen började Otti prata om döden. Hon sa att det kanske är just precis så här det känns, när själen flyger ut ur kroppen, att man känner sig fri som en fågel. Tino reagerade med ilska och sa att han inte ville tala om döden, ”tack och adjö!”

Annons

– Vid något tillfälle sa jag till honom, att han hade alla känslor inlåsta som i ett kassaskåp. ”Då får du väl låsa upp mig”, sa han. ”Nej, det får du göra själv!” sa jag. För jag orkar inte låsa upp fler kassaskåpsmän, det tar för mycket tid och kraft, säger Otti Haukebö.

– Det är i alla fall något jag har lärt mig av livet. Du måste ha ett öppet hjärta om du ska skapa dig en ny relation, säger hon.

Vänner för livet

Otti Haukebö är inte särskilt ledsen över att hon inte hittade kärleken i dejtingsåpan. Hon har fått kompisar för livet, i några andra deltagare som hon gärna fortsätter att umgås med. Som den gamla ”flirten från förr”, sjömannen Tore Dahl, 70, från Malmö. När Otti och Tore fick syn på varandra i första avsnittet blev de lika häpna, båda två.

– Vi träffades någon gång på 90-talet och hängde vi ihop några somrar. Då var vi ute med en husbil och hade det mysigt. Men inget hände, vi var aldrig ett par. Vi var mer som kompisar, säger Otti.

Tore Dahl från SVT:s tv-serie Hotell Romanik.
Tore Dahl och Otti var vänner när de var unga och nu har deras vänskap återupptagits.

I dag är de båda glada över tv-inspelningen, som har väckt liv i relationen igen.

– Tore bor bara 150 meter ifrån mig, här i Malmö. Vi pratar ganska ofta i telefon och träffas. Även Rooger umgås jag rätt mycket med. Tore, Rooger och jag är som tre lekkamrater som reser runt lite tillsammans, och hälsar på de andra deltagarna, säger Otti Haukebö.

Monica och Rooger från SVT:s tv-serie Hotell Romanik.
Rooger och Monica blev snabbt ett par under inspelningen men gjort senare slut.

– För ett tag sedan hade vi en återträff, med 17 deltagare i Stockholm. Då fick jag och Tore bo hos Rooger i Rimbo, säger Otti Haukebö.

Annons

Taxichauffören Rooger Strömberg, 70, visade sig vara en hejare på heminredning.

– Han hade jättefint hemma, med många saker från sina resor.

De tre kamraterna håller lite kontakt med andra deltagare, via instagram.

– Såvitt jag vet är det inte något av kärleksparen som fortfarande är ihop i dag.

Rooger och Monica gjorde slut efter midsommar. Men nya äventyr väntar runt hörnet för de tre vännerna.

– Tore pratar om att åka till Indien. Då har jag och Rooger sagt att vi kanske ska ta och åka ner och hälsa på honom, säger Otti Haukebö.

Detta är Otti

  • Namn: Otti Haukebö Ålder: 67 (68 den 12 maj 2023)
  • Gör: Pensionär, men fortsätter arbeta som fritidspedagog. ”Och så dansar jag, och jumpar, mediterar, vandrar i fjällen och tittar på tv-serier.”
  • Bor: I lägenhet nära Ribersborg i Malmö.
  • Familj: Tre barn, sex barnbarn, två katter och delad vårdnad om åttaåriga blandrashunden Tiva. ”Hon har ett blått öga och ett brunt, och är jättevacker.” Aktuell med: Nybliven tv-stjärna i SVT-satsningen Hotell Romantik.

Otti om...

…Sex efter 65:

”En del säger att sexet är likadant, men jag tycker det är lite bökigare. Men jag tror mycket på hud-mot-hud. Ofta uppstår det lust, när man har legat nära, eller om har dansat eller uppvaktat varandra. Ett sextillfälle kan börja redan på morgonen, när man kramas. När jag känner mig trygg som en kvinna, då får vi en bra relation. Det är sällan jag fått orgasm av ett one night stand.”

…Ny karriär som youtuber:

”Jag har en stand-up-ådra, faktiskt. Jag och en kompis har pratat om att starta en egen youtube-kanal, där vi ska sitta i nattlinne och prata om alla problem man får med kroppen efter 50. Man måste göra så mycket mer, både fram och bak och hålla på och smörja, haha!”

…Nyfiken på tantra: ”Det har jag inte provat än, men är väldigt nyfiken på. Tantra handlar inte bara om sex, som vissa tror. Det är mycket mer än så, hela ens förhållningssätt till kroppen och själen. Sånt har alltid intresserat mig. Jag har ju hållit på med psykosyntes, terapi, afrikansk dans, aikido, yoga, meditation och sprungit.”

…Bästa restipset: ”Gå i fjällen, det gör jag ofta med min syster. Eller ta Hurtigbåten längs med kusten från Molde till Trondheim i Norge. Det gjorde vi i fjol. Hurtigbåten är billigare och mindre än den mer kända Hurtigrutten. Solen sken och vi kunde åka innanför skären, i lugn och ro, mellan holmar och skär, eftersom båten är så pass liten. Jättefint!”

…Nakenbad och livsnjutning: ”Jag älskar att bada naken. Kallbadhuset på Ribersborg här i Malmö, är jätteskönt. Men längre bort mot småbåtshamnen, så har de gjort om Lagunen till ett nakenbad. Det är mitt favoritställe. På somrarna cyklar jag dit med bara en handduk och en bok, sedan ligger jag och solar, badar, läser och njuter.”

…Bok i hängmattan: "När jag blundar är du fortfarande här av Tove Oddsdotter. Tove är min systerdotter och har skrivit en jättefin bok om hur det var när hon förlorade sin son Theo, bara sju år gammal, av en hjärntumör. Den boken måste alla läsa. Den ger tröst och hopp om att det går att bli glad igen, efter en stor sorg.”

Annons