Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hur är det att semestra med husbil? Vi testar!

05 jul, 2015 
Agata Garpenlind
Camping
Helt ovan vid att semestra med husbil ger sig Allas reporter i väg fyra dygn i Sommarsverige. Med på resan är maken och de tre barnen, en 9-åring och tvillingar på 5. Ett äventyr med mersmak!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att semestra med husbil blir mer och mer populärt, till och med så populärt att vissa väljer att bosätta sig permanent i sin husbil, eller vara ute längre sträckor om året. Vi har testat hur det känns!

Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

Husbilssemester i Sverige:

Stopp 1: Vadstena camping

Bryggbad, kristallklart vatten, sandbotten: Vadstena camping vid Vätterns östra strand, Vätterviksbadet i Östergötland.

Det kvittrar i Sommarsverige när jag vaknar av en enerverande sprallig solkatt på ögonlocken. Likt tanten bakom gardinen för jag undan husbilsgardinen en smula för att i dagsljus spana in var vi bor i dag, eftersom vi passerade campingbommarna efter mörkrets inbrott. Förbi några sollapande husvagnsgrannar, där, en sandmjuk grönblå vik med en guppande eka vid strandkanten, visar det sig. Vackert är det. Morgondopp före frukost? Färska bullar i campingkiosken, hälsar på grannarna. Får bli ett eftermiddagsdopp i stället.

Annons

Lite rodd och inlärning ju, så här första husbilsmorgonen för familjen Gröngöling vid denna nya front: få i gång gasolen till spisen, vattentanken måste fyllas upp, organisera maten, kläderna, sällskapsspelen och sängkläderna på bästa sätt.

Så. Äntligen ett fullständigt ljuvligt dopp i Vättern, som ser ut som ett hav. Här är det verkligen fint att bada.

Vi packar ihop, stänger igen, haspar skåpen och fönstren och bökar oss in i Vadstenas medeltida stadskärna. Därefter: mot nästa stopp.

Stopp 2: Torpöns camping

Badsjö med näckrosor och talldoft: Torpöns camping, naturcamping vid sjön Sommen vid Tranås i Småland.

Litet, lugnt, supermysigt med doft av skog. Sverige när det är som bäst. Ja, det finns ju många bäst såklart, men detta är definitivt ett av dem.

Några hundra meter bort, kluck under badbryggan. I dag är det morgondopp. Jag tror gammelgäddan lurar i vassen, i de mörka vattnen. Uppfriskande simtur till ön en bit ut.

Annons

Så här sover vi i vår husbil, med rotation, alla vill såklart prova alla sovplatser. Två platser i sovalkoven ovan förarsätet, en våningssäng längst bak, sofforna mitt i bilen blir till två sängar.

Ja, vi har dusch i bilen, men det är lite småtrångt att duscha här. Dessutom gör man ju slut på vattnet snabbt och då måste det fyllas på igen. Med husbilstoan är det såklart tvärtom. Ju färre toabesök i bilen, desto färre latrintömningar. Så toan används mest av barnen och för nattbesök.

Stopp 3: Vimmerby camping

Älskade Astrids värld, sjöbad och minigolf. Vimmerby camping vid Nossenbaden i Småland.

Tillbringar dagen ensam med barnen på underbara Astrid Lindgrens värld. Familjefadern ligger utslagen och matförgiftad i bilen, förmodligen av gårdagskvällens pizza. Inget pjosk, han är riktigt sjuk. En vänlig sjuksköterska från Astrids team besöker honom ute på parkeringen och överväger akuten. Som tur är vänder det. En liten utvärdering så: när någon blir sjuk är det ju rätt skönt att den sjuke har någonstans att vila.

Annons

Efter den njutbara dagen hos Astrid: steka köttbullar, koka pasta. Innan vi far vidare är det mat. Pinnglass ur husbilsfrysen till efterrätt.

Stopp 4: Västervik resort

Lyxigt på camping på Västervik resort, Lysingsbadet, Östergötland.

Inget saknas här. Utom möjligtvis den rena friden. Här är det inte tråkigt en sekund: lekplatser, pool, höghöjdsbana, linbana. Bland annat. Å andra sidan: man har inte en lugn stund. Vår husbilsgranne, en pappa och hans två döttrar, har redan grillat färdigt sin kvällsmat och ger oss sitt glödande kol, så maten är snabbt fixad i dag.

Precis som motorcyklister vinkar på varandra ute på vägarna gör husbilister det också. Men pappan med glöden, som husbilat flera somrar i rad, avslöjar för oss att det finns en hierarki bland husbilister. Hans åk är än rangligare än vårt, lite hippiestuk. Ibland hälsar inte folk i finare husbilar på honom, berättar han.

Annons

Sista husbilskvällen för oss. Kvällsdopp i havsbukten. Jag känner att jag börjar jag få kläm på det här nu. Ja, då ska vi åka hem. Nu borde husbilssemestern börjat i stället! Fyra snabbnätter har gett mersmak.

Kom ihåg:

•Tvättlina.

•Campingmöbler.

•Spel och filmer.

På pluskontot:

•Nära naturen.

•Oberoendet när man har sitt hus med sig på resan. Man slipper kvällsleta efter hotellrum och det är såklart väldigt skönt om man skulle vara sent ute.

•Lättare att sysselsätta barnen under själva färden. Nöjda barn = alla blir på bättre humör under resan. Så medan Pappa Husbilschaufför körde med sitt glada humör, kunde resten av familjen sitta runt soffbordet och spela spel och fika. Eller se på film.

•Billigare mat och mellanmål. Vi storhandlade, fyllde husbilens kyl, frys och skafferi. När det blev dags för lunch hade vi allt med oss och slapp äta dyrt ute med fem personer.

Annons

•Vackra fikarastplatser utanför knuten. När man passerar en så är det bara att stanna bilen, sätta på kaffet och plocka fram fikabröden.

•”Jag eee kiiiiisssiiig!!!”. Nemas problemas. Stanna vid närmaste p-ficka, toan: längst bak i bilen!

På minuskontot:

•Otympligheten när man ska köra in i stadskärnor. Och hitta parkeringsplats.

•Bensinförbrukningen är högre än med en vanlig bil.

•Lite småtrångt, men utomhus är ju också ett rum. Såvida det inte ösregnar. Men det finns ju inget dåligt väder… Å andra sidan.

•Glöm inte att handla mjölk. Det är ju lite stökigt att ge sig i väg till affären med husbilen när man äntligen baxat in den på sin plats på campingen. Här vinner ju husvagnen som man bara kopplar bort, och därmed är en fri människa igen.

Husbilsfakta:

De senaste tio åren har antalet husbilar i Sverige mer än fördubblats. Sverige är redan husvagnstätast i Europa med 294 husvagnar per 10.000 invånare. För husbilar kommer vi på en andraplats med 69 husbilar per 10.000 invånare. Drygt 1 miljon svenskar åker på semester i husvagn eller husbil varje år.

Annons

Vad kostar det?

Hyra: Mellan 8000 och 12000 kronor/vecka under högsäsong.

Köpa: Från begagnade hippiebilar för ett par hundra tusen kronor och till splajsnya toppschabrak på upp till 1,5 mille, värstingpalats, ofta med bara två sovplatser, till för pensionärer som sålt villan för att tillbringa pensionen på resande fot. Priserna på begagnat har sjunkit under senare år, eftersom det i dag finns fler begagnade bilar ute på marknaden.
Bränsleförbrukning: Cirka 1–1,4 liter/mil.

Campingplats med el: Från 200 kronor/dygn. Men en skogsglänta, utan extra-el då, är ju gratis.
Körkort: Vanligt körkort räcker till de flesta husbilar.

camping-sverige
Foto: Agata Garpenlind Cronqvist
svensk-sjo
Foto: Agata Garpenlind Cronqvist
husbil
Foto: Agata Garpenlind Cronqvist
Annons