Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kung Charles motgångar innan kröning – kärleksaffärer och sonens skandalbok

16 jan, 2023 
Ola Brising
Till vänster: Kung Charles. Till höger: Prins Harry och frun Meghan Markle.
Blir sprickan ­mellan far och son ­monarkins fall?

En ny, avslöjande säsong av The Crown avhandlar åren då Charles äktenskap med Diana föll sönder. Sonen Harry och hans fru Meghan talar ut om sina svårigheter med familjen i en annan tv-serie. Och som ytterligare sten på börda kommer nu Harrys skandalbok. Allt innan Charles ens hunnit krönas till kung. Hur mycket orkar han?

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ingen brittisk tronarvinge har fått vänta lika länge som kung Charles III på att beträda tronen. Han var tre år när mamma Elizabeth blev drottning 1952, och tio år när han utnämndes till prins av Wales, titeln som förknippas med en blivande regent.

Se också: Drottning Elizabeths första ord efter Harry och Meghans intervjuBrand logo
Se också: Drottning Elizabeths första ord efter Harry och Meghans intervju

Redan då han officiellt blev prins av Wales skrev Charles ett brev som löd: ”Så länge jag inte tar mig själv på för stort allvar borde det inte gå allt för dåligt.”

Under nästan hela sitt liv har Charles väntat på att få börja på sitt riktiga jobb. Den 6 maj 2023 är det äntligen dags – då kröns Charles III till kung över Storbritannien och hela det brittiska samväldet. Kung blev han dock i samma ögonblick som hans mamma, drottning Elizabeth, dog den 8 september förra året.

Annons

Men vi tar det från början.– It’s a boy, it’s a boy! skreks det ut över Buckingham Palaces borggård en kylig kväll den 14 november 1948. I den blott 22-åriga prinsessan Elizabeths famn vilade en frisk och rosig pojke med tättsittande ögon och utstående öron, och gratulationerna haglade.

Mamma Elizabeth och pappa Philip älskade sin förstfödde, men var dåliga på att visa det. De tog den stela hovetiketten med sig in i föräldraskapet, och sex veckor gammal tillbringade Charles sin första jul ensam, medan föräldrarna var med brittiska Royal Navy på Malta. Världen upprördes och prinsen hade fått sin första skandalrubrik. Det skulle bli fler genom åren.

De plikttrogna föräldrarna missade både hans födelsedagar och första steg, och när Elizabeth blev drottning vid 27 års ålder lade hon all sin tid på jobbet.

Charles blev kung i samma ögonblick som hans mor dog, men kröns först 6 maj 2023.

Kung Charles om sin "miserabla" barndom

Charles var en ängslig pojke som bet på naglarna och var mörkrädd. Dessutom var han skraj för hästar och blev sjösjuk så fort han närmade sig en båt. Han var långt ifrån den blivande karlakarl pappa Philip hade tänkt sig.

Annons

Prinsens första år på internatskolan Gordonstoun i Skottland var miserabelt. I brev hem till mamma drottningen skrev han:

”Det är ett helvete här. De kastar tofflor och kuddar på mig och slår mig på nätterna.”

Charles var varken särskilt glad över sin barndom eller över framtidsutsikten att bli kung en dag. Under en tv-intervju på 70-talet anklagade han sina föräldrar för att ha gett honom en trist och känslokall barndom. Det upprörde speciellt lillasystern prinsessan Anne.

Han har även beskrivit sin reaktion, då han insåg att han en dag skulle bli kung, med orden:

– Jag sa inte hurra, precis.

Så fort prinsens självförtroende växte tog föräldrarna ner honom på jorden. Som när han 17 år gammal spelade Macbeth på skolscenen – och pappa prins Philip hånskrattande jämförde honom med The Goons, en kvartett som spexade i radio på 60-talet. Charles rusade förkrossad iväg med tårarna rinnande. Personalen på Buckingham Palace mindes trots det bara en enda gång som Charles höjde rösten mot sin far. Då skrek han, högröd i ansiktet:

– Glöm inte att du talar till en blivande kung!

Kung Charles och frun Camilla med familjeföljet på väg från Sandringham till kyrkan i jul 2022.
Charles och Camilla i täten för familjeföljet på väg från Sandringham till kyrkan i julas, tätt följda av William och Kate och deras barn – men ingen Harry.

Sin första kärlek, Dale ”Kanga” Harper, träffade Charles som 18-årig utbytesstudent i Australien 1969. Men det dröjde ytterligare något år, till studietiden i Cambridge, innan Charles hade sin första riktiga kärleksaffär, med chilenskan Lucia Santa Cruz. Det var också hon som vid en polomatch 1971 presenterade honom för sin väninna, Camilla Parker Bowles. Kort därefter stegade Camilla fram till Charles och sa:

Annons

– Min släkting Alice Keppel var älskarinna åt din anfader Edward VII, så vad säger du?

Prinsen tyckte det lät som en utmärkt idé, och lämnade Lucia för Camilla, som blev just hans älskarinna.

Vad drottningen tyckte om prinsens många romanser låter vi vara osagt. Men Charles gudfar, lord Louis Mountbatten, blev inte det minsta upprörd, utan hejade istället på kronprinsen i ett brev:

”En ung man som du ska så din vildhavre och ha så många kärleksaffärer som möjligt innan du stadgar dig.”

Men drottning Elizabeth och prins Philip började tycka att det var dags för honom att göra just det, stadga sig alltså, och 1977 började han därför dejta lady Sarah Spencer. Men det klickade inte mellan Charles och Sarah, och de gjorde slut efter nio månader. Men mamma Elizabeth och pappa Philip tyckte att någon av flickorna i familjen Spencer skulle vara ett bra parti för deras äldste son, och ett par år senare övertalade de Charles att lära känna Sarahs lillasyster, Diana.

Kung Charles, prins Harry och prins William vid drottning Elizabeths kista vid drottningens begravning 2022.
Prins Harry, steget bakom sin far, vid begravningen av drottning Elizabeth.

Resten är historia. Sommaren 1980 kom Diana och tittade när Charles spelade hästpolo, och han började uppvakta henne. Snart bjöds hon in för att träffa drottningen och prins Philip, och i februari 1981 friade Charles. De gifte sig den 29 juli samma år, och det tv-sända sagobröllopet sågs av 750 miljoner människor över hela världen.

Annons

Charles otrogen mot Diana

Till skillnad från sin något excentriske make, så var lady Diana oerhört folklig och populär. Sonen William föddes i juni 1982, knappt ett år efter bröllopet, och lillebror Harry i september 1984. Men redan efter fem år var äktenskapet i rejäl gungning. Charles var otrogen med sin gamla älskarinna Camilla – Diana fick reda på det och valde att inleda en relation med sin tidigare ridinstruktör major James Hewitt.

1987 hade äktenskapsproblemen läckt ut i pressen, och det syntes tydligt på bilder hur obekväma Charles och Diana var i varandras sällskap.

Kronprinsparet separerade hösten 1992. Då hade ”Camillagate” just briserat – inspelade telefonsamtal mellan Charles och Camilla. I en tv-intervju 1994 bekände prinsen att han varit otrogen, och i november 1995 valde Diana att tala ut om sitt äktenskap:

– Vi var tre i det äktenskapet, så det var lite trångt ...

Kung Charles, prins Harry och prins William vid prinsessan Dianas begravning 1997.
Bilden som fick en hel värld att gråta – prinsarna William, 15, och Harry, 12, följer sin mamma Diana till den sista vilan.

Till sist rådde drottningen dem att skilja sig, och i augusti 1996 gick skilsmässan slutligen igenom. Nästan exakt ett år senare förolyckades Diana i en bilolycka i Paris – och Charles popularitet rasade. Hans moral ifrågasattes på grund av otroheten med Camilla, och många ville delvis lägga skulden för Dianas död på att Charles varit en dålig make.

Annons

Många engelsmän har fascinerats av prins Charles och hans omtalade excentricitet. Detaljer som att han aldrig äter lunch, men varje eftermiddag klockan 16.00 kräver att få te, muffins och ägg, kokta i exakt fyra minuter, att han avskyr pyjamas och alltid sover naken, att han hatar genmanipulerad mat och har en skylt utanför sitt slott Highgrove med texten ”GMO-fritt område”.

I brev till olika ministrar försökte Charles på 00-talet utöva påtryckningar i frågor som miljö, örtmedicin och arkitektur. Detta ledde till anklagelser om lobbyism, och farhågor om en blivande ”aktivistkung”. Breven ledde till en häftig debatt kring kungahusets politiska neutralitet, och i en intervju med BBC 2018 sade sig Charles inte ”vara så korkad” att han skulle agera likadant om han blev kung:

– Man kan inte agera likadant som regent, som man kan som prins av Wales.

Annons

Exakt vad Charles III kommer att göra under sin tid på tronen återstår att se, men en sak är säker; han har förberett sig – länge.

Kung Charles och frun Camilla.
Drottning Elizabeth ville att Camilla skulle bli drottning när Charles blev kung.

Prins Harry och frun Meghan om kungafamiljen

Ovanför sängen i hans och Camillas sovrum hemma på slottet hänger en väggprydnad med texten: ”Var lugn och tålmodig”. Charles har väntat på att bli kung i 60 år, och på att få gifta sig med sin stora kärlek i nästan 35 år. Bröllopet stod 2005, och ett av de sista beslut som drottning Elizabeth tog var att se till att Camilla kunde bli drottning. Det återstår att se hur kung Charles hanterar svårigheterna som tornar upp sig inför hans kröning. Han är inte på långt när lika populär som sin mamma, och han döms betydligt hårdare i media.

Annons

Netflix intervjuserie där sonen Harry och hans fru Meghan talar öppenhjärtigt om hur de upplevt sig motarbetade och utsatta för rasism både inom kungafamiljen och i media, har fått blandat mottagande.

Prins Harry och frun Meghan Markle.
Harry och Meghan gav sin version av varför de valde att lämna Storbritannien i den uppmärksammade Netflix-serien.

I serien dras paralleller mellan Dianas popularitet och den avundsjuka som den väckte hos hennes make prins Charles – och det mottagande som Harry och Meghan får när de möter allmänheten, som inte heller setts med blida ögon av kungahuset. Paret vill tydligt framstå som att de valt kärleken framför ett liv som kungliga – inte helt olikt drottning Elizabeths farbror, kung Edward, som abdikerade för kärlekens skull.

Annons

Nu kommer också prins Harrys skandalbok med den engelska titeln The Spare, som anspelar på uttrycket ”the heir and the spare”, ungefär ”arvingen och reserven”. Förr, när barnadödligheten var hög, var just en reserv till tronarvingen ett sätt att säkra tronföljden. På svenska har dock boken fått titeln Den andre. Boken tar avstamp i bilden av de två unga prinsarna, William och Harry, bakom sin mammas kista, och beskrivs som banbrytande och full av insikter, uppenbarelser, självrannsakan och svårvunnen visdom om kärlekens eviga kraft över sorg. Den har redan innan den släppts väckt både nyfikenhet, ilska – och en hel del oro inom brittiska hovet för exakt vad Harry valt att berätta.

Annons