Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lena Philipsson: ”Skam har tagit en stor plats i mitt liv”

26 jun, 2022 
Linda Strömbäck
FotografTT
Lena Philipsson
I sitt sommarprat berör Lena Philipsson flera personliga detaljer om sitt liv och sårbarheten i att vara människa. Bland annat berättar hon om ensamhet och rädslan att misslyckas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det har gått 35 år sedan Lena Philipsson slog igenom med superhiten Kärleken är evig. I våras gjorde hon författardebut med självbiografin I händelse av min död som berör flera delar av artistens liv och karriär. I Sommar i P1 berättar Lena om konsten att vara människa och att hitta sin plats i tillvaron.

Se också: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se också: 5 snackisar från veckan som gått

Lenas bok I händelse av min död

Lena Philipson har ofta förknippats med integritet och pratar sällan om sitt privatliv. Men i självbiografin I händelse av min död öppnar Lena Philipsson upp om flera händelser och detaljer i hennes liv – bland annat att hon varit med om två bilolyckor, att turnén 1994 var bland det jobbigaste hon gjort och att när hon födde sin två barn, var hon helt tyst.

Annons

Lena Philipsson om skam

I Sommar i P1 går Lena Philipsson in på djupet. Hon berättar hur det känns att åldras, att vara ensam och om rädslan för att misslyckas.

– Som jag vill minnas så var jag ett väldigt medvetet barn. Jag var medveten om mig själv och min plats i rummet väldigt tidigt. Jag var uppmärksam på omgivningen och var ängslig för att göra fel och för att skämmas. Skam har tagit en väldigt stor plats i mitt liv, berättar Lena Philipsson i Sommar i P1.

– En del har fått för sig att jag har vinnarskalle men det handlar inte alls om det. Jag har alldeles för dålig självförtroende för att tro att jag ska vinna. Jag vill bara inte vara sämst. Det är allt jag begär.

Lena PH om att utmana sig själv

Lena berättar också att hon med åren blivit bättre på att tackla sina tankar och ibland dessutom överraskar sig själv.

– Jag har blivit bättre, jag har övat mig och blivit bättre med tiden. Men ofta låter jag bli att göra saker jag aldrig provat inför andra människor, av rädsla för att misslyckas. Men det händer. Ibland försöker jag utmana mig själv och helt plötsligt gör jag något helt oväntat för att tänja lite på gränserna. För att tvinga mig att möta mig själv.

Lena Philipsson
Lena Philipsson
Annons