Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lina Korsgren efter framgångsrika elitkarriären: ”En ny version av mig själv”

04 apr, 2023 
Lisa Wallström/TT
Elitskidåkaren Lina Korsgren.
Sedan 2014 bor Lina Korsgren i Åre. Den storslagna naturen tilltalar henne. ”Framför allt vårvintern när man kan åka skidor på fjället är magisk”, säger hon.
Det är en ovanlig vinter för längdåkaren Lina Korsgren. För första gången har hon inte ägnat all tid åt träning och tävling.
– Det känns ovant men också skönt. Jag har haft en fantastisk karriär, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om man som Lina Korsgren är uppvuxen 250 meter från elljusspåret är det rätt naturligt att skidåkning blir sporten i ens liv. Särskilt om resten av familjemedlemmarna är aktiva i den lokala skidklubben och älskar att glida fram i spåren.

– Det föll sig naturligt. Det var det man höll på med när jag växte upp. Skidspåret var samlingspunkten för mig och mina kompisar, säger Lina Korsgren.

Se också: Anja Pärsons karriär genom åren – från debuten 1998 till OS-guldBrand logo
Se också: Anja Pärsons karriär genom åren – från debuten 1998 till OS-guld

Sedan 2014 bor hon med sin man Gustaf Korsgren i Åre. Men hon växte upp i Hosjö utanför Falun i Dalarna. Och precis som alla duktiga uthållighetsidrottare har hon inte bara talang för sin sport, hon gillar också att träna.

Framgångsrik karriär

Tjusas man inte av endorfiner och går i gång på att pressa sin kropp till det yttersta, blir man ingen framgångsrik längdåkare. I synnerhet inte om man som Lina har valt att satsa på långlopp.

Annons

– Fast när jag var yngre och började åka hade nog ingen trott att det var i de långa loppen jag skulle bli bäst, säger hon.

Lina Korsgren vinner damklassen i Vasaloppet 2018.
Vinner damklassen i Vasaloppet 2018.

Det skulle dock visa sig att hon hade det där extraordinära pannbenet som krävs om man ska åka mellan fyra och nio mil när man tävlar.

– Som elitåkare tränar man enormt mycket. Mer än vad som är bra för kroppen egentligen. Det gäller att hela tiden balansera på rätt sida för att inte dra på sig skador.

Det har hon lyckats bra med. Lina Korsgren har haft en lång och framgångsrik karriär. Ända sedan mitten av 2010-talet har hon varit en av de allra främsta internationellt i långloppssammanhang. 2015 vann hon bland annat det tre mil långa Kristinaloppet i Norberg och samma säsong var hon trea i tyska femmilsloppet König-Ludwig-Lauf. Men de segrar hon själv håller högst är dem i Vasaloppet. Det anrika niomilsloppet har hon vunnit tre gånger: 2018, 2020 och 2021 – det sista på rekordtiden 3.52.08. År 2021 vann hon även totalsegern i långloppscupen Ski Classics.

Ändå valde hon att sluta som elitåkare efter förra säsongen. Många blev överraskade, men för Lina Korsgren är det ett relativt odramatiskt och logiskt beslut.

Annons

– Jag känner mig helt nöjd med vad jag har uppnått. Det känns bra att sluta nu.

Mental styrka

För även om hon fortfarande känner att kroppen är fräsch medger hon att det är tufft att hålla motivationen på topp år efter år.

– Det krävs så mycket av huvudet för att pressa sig på den allra yttersta nivån.

Men hon har inte lämnat skidvärlden. Tillsammans med sin man Gustaf, som också har varit elitskidåkare, driver hon Team Ramudden Ski där hon är teamledare.

– Vi tränar och servar teamet som består av sju professionella långloppsåkare med allt från resebokningar till vallning. Det är väldigt roligt att få användning av all erfarenhet som jag har samlat på mig.

Lina Korsgren vinner ett lopp i Mora 2020. Hon åker i mål och får en krans.
Får krans som vinnare i Mora 2020.

Den nya rollen har underlättat omställningen från elitkarriären.

– Jag gjorde faktiskt ett inhopp i ett lagtempolopp i Bad Gastein i Österrike i december. Det var bra för det blev så tydligt att jag hade tagit rätt beslut. Jag är färdig med tävlandet, säger hon och skrattar.

Annons

En sak som hon inte kommer att sakna är de ofta tröttsamma inre dialogerna man hinner ha med sig själv under ett långlopp.

– När det går tungt är det lätt att de negativa argumenten tar över och det krävs mycket mental styrka för att mota bort dem, vända tankarna och hitta energin igen.

Lina Korsgren har på sig svarta skidkläder och mössa. Hon har stavar i händerna. a
En del blev förvånade när Lina Korsgren, efter att ha vunnit Vasaloppet för tredje gången, valde att avsluta elitkarriären.

En ny vardag

Lagom till att hon nu fyllt 35 ser hon fram emot att utforska andra delar av livet. Som att kunna umgås med familj och vänner på ett mer avslappnat sätt, utan att behöva reflektera över hur det påverkar skidåkningen.

– Som aktiv var man alltid rädd för förkylningar och vågade inte tacka ja till så många sociala aktiviteter.

Hon är inställd på att det kommer att bli en process att anpassa sig till en ny vardag.

– Men jag ser fram emot att upptäcka en ny version av mig själv.

Det här är Lina

  • Namn: Lina Korsgren
  • Ålder: 35 år (fyllde den 27 januari); ”Jag är redo, det känns bra. Jag ser fram emot att leva ett mer normalt liv och utforska vem jag är utan min elitsatsning.”
  • Gör: Före detta långloppsåkare. Team director för Team Ramudden Ski där sju professionella långloppsåkare ingår.
  • Bor: Åre.
  • Familj: Mannen Gustaf Korsgren och katten Lucy.
  • Roligaste framgången: ”Mina tresegrar i Vasaloppet. Det är en helt obeskrivlig känsla att korsa mållinjen efter ett perfekt disponerat lopp som man har strävat mot hela säsongen.”
  • Drömmer om: ”Kanske ett eget ställe i Spanien där vi kan vara på sommaren då vädret i Åre kan varas sisådär.”
Annons