Magnus Betnér och Helena Sandklef tillsammans igen – bröt för fyra år sedan

– Ja, vi är tillsammans igen, säger Magnus.
Vissa hittar ro i skogen, andra på ett spa eller i solen, men för komikern Magnus Betnér finns det inget som ger honom ett sådant lugn som att stå ensam på scen och dra skämt.
– Det är det bästa som finns, för jag vet vad jag håller på med, säger komikern som ägnat mer än halva sitt liv åt den självutlämnande, och i mångas ögon, läskigaste av konstformer: Stå upp-komik.
Just nu är han aktuell med humorprogrammet Roast on the Coast som visas på Prime tillsammans med komiker som Per Andersson, Emma Molin och Kristoffer Appelquist.
– Jag tror minst 80 procent av alla stå upp-komiker har adhd. Människor som är ”neurotypiska” tycker det är jätteläskigt men det gör inte vi, säger Magnus som själv har diagnosen adhd.
Han fick den sent i livet.
– Jag trodde att personer med adhd var jobbiga killar som klättrar på tåg, men så läste jag på och insåg att även jag har haft den i hela mitt liv.
Magnus Betnér är fortfarande arg
Men att Magnus trivs så bra med att stå ensam på en scen och prata inför människor, kanske inte bara har att göra med hans neuropsykiatriska funktionsnedsättning. Gräver man lite i hans liv hittar man två andra möjliga förklaringar: Magnus pappa Lennarth var under Magnus uppväxt en predikande pastor i Equmeniakyrkan. Och Magnus hade själv – innan han bestämde sig för att satsa på humorn – siktet inställt på att jobba som gymnasielärare i ämnen som samhälle och historia, vilket han också studerade till på universitetet.
Men så blev humorn hans jobb – något han inte ångrar.
– Det blir bara roligare och roligare, och jag blir bara bättre och bättre, säger han frankt.
Hur kommer det sig?
– För jag var argare förr. Då kunde jag stå och skrika om saker jag störde mig på i samhället. Då var det var ilskan som drev mig, och det viktigaste var inte om folk i publiken hade roligt. Nu är jag visserligen fortfarande rätt förbannad på saker och ting, men jag är inte riktigt lika förbannad, och nu är det viktigaste att publiken har en jävligt rolig kväll.
Magnus Betnér
Ålder: 50 år.
Gör: Komiker, framför allt på stand up-scenen.
Bakgrund: Har pluggat till lärare och även jobbat med att jonglera.
Familj: Särbo Helena Sandklef och döttrarna Lina och Edith.
Bor: Vällingby utanför Stockholm.
Aktuell med: Tv-programmet Roast on the coast som har premiär på Prime 9 maj. Och den kommande stå upp-turnén som heter Mellan oss.
Förr skämtade och gormade Magnus om jämställdhet, politik och religion, han var nästan lika känd som en samhällsdebattör som en stå upp-komiker. Hans kontroversiella framtoning har gett honom både ris och ros, han har bland annat anklagats för antisemitism av journalisten Willy Silberstein.
Det har inte stoppat Magnus från att skämta om vad han vill, och han har skämtat brett – särskilt åt Sverigedemokraternas håll.
Även i dag värjer han sig inte från att blanda in samhällskritik och politik i sin humor, hans devis är att man får skämta om vad man vill.
– Du kan skämta om allt, men ju känsligare ämne desto bättre måste skämtet vara, har Magnus sagt i Yle.
Men i dag skämtar han också om dråpligheter i vardagen och vanliga saker som hur det är att vara pappa.
Magnus har två döttrar med två olika mammor. Dottern Lina är i dag 20 år och nyss hemkommen från en tre månader lång resa i Asien, medan yngsta dottern Edith bara är sju år och än så länge håller sig på hemmaplan.
Hur är du som pappa?
– Jag tycker jag är en bra pappa. Jag har kunnat vara närvarande, ta med barnen på turné och på dagarna har vi kunnat vara på museer, simhallar och hoppställen. Och på vardagar har jag kunnat lämna sent och hämta tidigt på förskolan. Det blir mycket läsa, pyssla, rita och bygga lego.
Två gånger i veckan tar Magnus med sig yngsta dottern Edith till klätterhallen.
– Det är ett bra sätt att få till den egna träningen också, säger Magnus som hittade den vertikala rörelseformen för drygt femton år sedan när hans äldsta dotter var liten.
Just träning är viktigt för Magnus och han ser till att röra på sig i någon form varje dag. Om det så är gymmet, en löptur eller en rask promenad. Han berättar att det hjälper honom med hans adhd, men träning är också viktigt ur en annan aspekt …
För ett par år sedan drabbades Magnus av utbrändhet och knockades omkull som människa efter att ha jobbat alldeles för hårt och för länge utan återhämtning.
Jag här läst på massor om adhd och lärt mig mer om mig själv
Magnus hade rest runt och ståuppat i åratal med flera föreställningar i veckan, utan att ha tagit någon ordentlig paus – detta kom ikapp honom och 43 år gammal la han mikrofonen på hyllan. Han blev sjukskriven i ett halvår och sedan pappaledig.
Sammanlagt var han borta två och ett halvt år från sitt jobb, men tack och lov kom både kraften och längtan tillbaka. Och i dag är han med full kraft och tycker om sitt jobb mer än någonsin.
Men för att inte hamna i samma situation är det viktigt att Magnus tänker på sin hälsa. Förutom att träna handlar det om enkla förändringar i kosten.
– En sån sak som att käka frukost. Det gjorde jag inte innan.
Han dricker inte heller lika mycket som förr. När han var 25 år och ny i branschen, kunde det bli mycket "krök", men i dag nöjer han sig med att efter ett gig gå och äta en bit mat på restaurang för att sedan strosa hem själv och lägga sig i sängen med en bra bok.
Magnus Betnér var utbränd och fick en adhd-diagnos
Magnus tog sig tillbaka från sin utbrändhet tack vare träning, kost men också terapi, detta ledde i sin tur till att han utreddes för adhd och fick diagnosen som 46-åring. Magnus berättar att han själv blev förvånad, men däremot inte hans omgivning.
När du fick diagnosen, förändrade det något för dig?
– Jag har läst på massor om diagnosen och på så sätt lärt känna mig själv bättre. Nu förstår jag varför jag har en så dålig impulskontroll, eller varför jag aldrig lyckas göra tråkiga saker som att betala räkningar i tid. Eller att jag får superfokus i tre veckor på en ny hobby och sedan har hela källaren full av skateboards och fiskespön.
Magnus erkänner att han har varit ”jättejobbig” att leva med på grund av sin adhd. Han separerade från sin yngsta dotters mamma, Helena, för drygt fyra år sedan. De hade då varit ett par i femton år. De arbetade även tillsammans, Helena blev Magnus agent och producerade hans shower.
Ända fram till för ett tag sedan levde Magnus som singel och varannan vecka-pappa – men likt en boomerang kom kärleken tillbaka dit den en gång hade varit. Magnus och Helena hittade tillbaka till varandra.
– Vi är ihop igen, bekräftar Magnus.
Vad roligt!
– Men vi bor inte ihop, det funkar väldigt bra för oss. Det är nog lättare för många relationer att inte bo ihop.
Hur är det att bo ihop med dig?
– Jag är jättejobbig att bo med, med min adhd och alla problem som kommer med det. Det är svårt att hålla ordning, det är prylar överallt. Och också att jag kanske inte ser mina egna prylar, men irriterar mig på andras grejer.
Är du romantisk?
– Jag är inte sån att jag håller reda på årsdagar, men jag är ganska romantisk när det kommer till spontana saker, men jag är absolut inte någon som firar årsdagar.
Drömmer du om giftemål i framtiden?
– Nej.
Magnus har ett stenansikte och det är svårt att tyda om hans nej betyder att han inte vill gifta sig, eller om han inte vill prata mer om sitt privatliv. För den goda stämningens skull rör vi oss snabbt vidare till sista frågan:
Vad drömmer du om i framtiden då?
– Jag vill fortsätta med stand up.