Persbrandts och Sanna Lundells uppgörelse om pengarna och gården

Sanna Lundell och Mikael Persbrandt på röda mattan på Elle-galan 2019.
allas.se:s bloggare Sanna Lundell berättar om sin och Mikael Persbrandts ekonomiska uppgörelse, maktbalansen och varför separat ekonomi är så viktigt.

Sanna Lundell, 41 och Mikael Persbrandt, 56 har varit ett par i 15 år och har tre barn tillsammans: Igor, 12, Lo, 9 och Fox, 1. Men vägen tillsammans har stundtals varit skakig. Persbrandt har kämpat med alkohol- och drogproblem och paret har vid flera tillfällen separerat, för att sedan hitta tillbaka till varandra igen.

Sanna Lundell har å sin sida vuxit upp med föräldrar som båda missbrukat i perioder och hon har tidigare berättat hur hon formats av sina uppväxtförhållanden. De gemensamma erfarenheterna har så klart bidragit till mycket kamp, men har också varit en styrka.

5 saker du inte visste om Sanna Lundell

De här förutsättningarna och det turbulenta förhållandet är sannolikt en av de bidragande anledningarna till parets ekonomiska uppgörelse, vilken Sanna Lundell nu berättar öppet om i nystartade poddcasten Fundamentalt. Podden drivs av journalisten Anna Hegestrand och rådgivningschefen Jacob Liebermann. Poddens fokus är att prata öppet och okomplicerat med sina gäster om pengar och personliga val. Sanna Lundell är poddens första gäst.

Viktigt att vara självständig

Sanna och Mikael har levt som särbo under den största delen av sitt förhållande, och har bara bott tillsammans under ungefär fyra år. De har också under hela sitt förhållande haft i huvudsak skild ekonomi. Att känna sig självständig och oberoende har varit viktigt för Sanna, något hon tidigt fått som livsråd från sin pappa, Ulf Lundell.

Att en egen ekonomi gör en fri. Att man kan fatta vilka beslut man vill kring sitt eget liv. Det ger en styrka och frihetskänsla

– Att en egen ekonomi gör en fri. Att man kan fatta vilka beslut man vill kring sitt eget liv. Det ger en styrka och frihetskänsla. Även om man säger att vi lever jämställt och delar på pengarna så tror jag att den som har ekonomisk makt… man börjar ändå visa hänsyn och forma sig kring den som har mer.

Sanna Lundell: De korta intervallernas tidevarv är nu

– Jag har stått för alla mina utgifter själv, det var skitviktigt för mig under den här perioden. Jag ville ha ”Fuck you, du är inte välkommen här, det här är min lägenhet som jag betalar för, det här är min telefon”. Det var viktigt även om det kostade mig väldigt mycket pengar, säger Sanna Lundell i podden.

Men så för tre år sedan köpte paret en gemensam, lyxig gård utanför Stockholm. Sanna äger 20 procent av gården, medan Mikael äger 80 procent av den. Vid alla investeringar i gården betalar Sanna 20 procent och Mikael 80 procent.

“Man ska inte blanda in så jävla mycket känslor i ekonomi och pengar”

– Om vi separerar vill jag att vi enkelt och tydligt ska veta vem som äger vad och hur mycket det är värt och hur vi enkelt ska kunna lösa ut varandra. Man ska inte ska blanda in så jävla mycket känslor i ekonomi och pengar.

När Sanna Lundell får frågan hur det känns att hennes livskamrat har mycket mer pengar, förklarar hon att det är en dubbel känsla och erkänner att det absolut ligger en viss typ av makt i den ekonomiska fördelen nu när de bor tillsammans.

– Det vore dumt att säga nånting annat. Det är inte så att jag är den som initierar en stor fönsterrenovering som kostar en halv miljon. För jag har inte de pengarna. Det är han som måste avgöra om vi kan göra de här stora investeringarna just nu eller om vi ska göra dem sen.