Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Prinsessan Märtha Louise berättar om sitt nya liv: ”Nu törs jag göra vad jag vill”

21 mar, 2023 
AvAnna von Koch
Till vänster: Norges prinsessa Märtha Louise tillsammans med fästmannen Durek. Till höger: Prinsessan Märtha Louise med tiara och kunglig klädsel.
Ur prinsessan Märtha Louises sorg föddes något bra.
Ur prinsessan Märtha Louises sorg föddes något nytt. Slumpen ledde henne till modebranschen, en värld hon inte kunde något om.
– Det värsta hade redan hänt, så jag kunde lika gärna testa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

År 2019 var ett tungt år för prinsessan Märtha Louise. Hon förlorade inte bara sin exmake Ari Behn utan också sin bäste vän, ridläraren Esben Johannessen. Men ur sorgen föddes något nytt. Prinsessan, som aldrig brytt sig om mode, är numera engagerad i modebranschen. Nu vill hon inspirera andra kvinnor att våga tro på sig själva och följa sitt hjärta.

Se också: Kungligheternas vackra förlovningsringar – historien bakomBrand logo
Se också: Kungligheternas vackra förlovningsringar – historien bakom

När Året Runt pratar med prinsessan Märtha Louise befinner hon sig på modemässan i Köpenhamn för att göra reklam för det nya klädmärket Hést – som fokuserar på stickade kläder, accessoarer och inredningsdetaljer.

Annons

Det är helt klart otippat. Märtha, som hon kallas, har aldrig varit speciellt intresserad av mode. Hon har tvingats klä sig fint, eftersom det förväntats av henne i rollen som prinsessa.

– Jag är en hästtjej som gillar att vara i stallet och där är det inte så viktigt vad man har på sig. Men helt plötsligt är mode jättekul, och jag har en massa idéer om hur vi ska göra, säger hon och skrattar.

Men vi backar bandet till juni 2019, då allt började med en tragedi i vänkretsen. Esben Johannessen, Märtha Louises bäste vän, dog i bukspottkörtelcancer endast 53 år gammal.

Esben Johannessen och Märtha Louise på en hästbana. Märta Louise har på sig ridkläder och ridhjälm.
Esben Johannessen och Märtha Louise var ett framgångsrikt team inom ridsporten.

Esben var en av Norges främsta tränare i hästhoppning och hade många elever, däribland Märtha Louise och hennes dotter Emma Tallulah. Han undervisade och hustrun Anne Kari hade hand om ekonomin.

Annons

Företaget Hést föddes

Nu stod Anne-Kari plötsligt ensam kvar med en gård, två barn, hästar och hundar, men utan inkomst. Vad skulle hon göra? Det var här vännen Monica Utne kom in som en räddande ängel. Hon hade alltid haft en dröm om att starta ett klädmärke och ville ha med Anne-Kari på projektet.

Esbens företag låg i träda, men de två kvinnorna tyckte det var en fin hyllning till honom att återuppväcka det i ny skepnad. Klädnamnet kom naturligt; en variant av häst blev Hést, som uttalas med långt e. De började rita kläder med Monica som chefsdesigner.

Prinsessan Märtha Louise tillsammans med sina döttrar på Esben Johanessens begravning.
Märtha tog med alla tre döttrarna på vännen Esbens begravning.

Märtha Louise följde sin vän Anne-Kari och hennes projekt på nära håll. Hon ville gärna hjälpa till, och bar därför ett plagg från Hést, en grön, lång kofta, när hon var med i ett tv-program.

Annons

Effekten uteblev inte. Alla ville ha den gröna koftan och det tog inte lång tid innan företagets hemsida kraschade av alla besökare. Många frågade även efter mönster för att själva kunna sticka den långa jackan, och då föddes idén till stickböckerna Hést stickbok och Hést sommarstrik.

Sorgen förde dem samman

Ett halvår efter Esbens död kom nästa tragedi. Märtha Louises exman, författaren och konstnären Ari Behn, hittades död i sitt hem på juldagen 2019, efter att ha begått självmord.

– Fram till jul hade jag tröstat Anne-Kari. Nu fick vi plötsligt trösta varandra, säger Märtha Louise.

Prinsessan Märtha Louise tillsammans med Esben Johanessens änka Anne-Kari.
Märtha Louise och Esbens änka Anne-Kari har stöttat varandra i sorgen.

Prinsessan tog time out från sina kungliga uppdrag för att finnas där för sina och Aris tre döttrar Maud Angelica, Leah Isodora och Emma Tallulah.

Annons

Sorgen förde Märtha Louise och Anne-Kari samman på ett djupare plan. Snart valde Märtha Louise att gå in i Hést. som finansiär och delägare.

– Företaget blev en ljuspunkt och något roligt att göra, säger hon.

Ingen av de tre grundarna hade någon erfarenhet av att starta eller driva ett klädmärke, än mindre av stickning eller virkning.

Startade änglaskolan Soulspring

Men nu gör de kläder för den aktiva kvinnan, och så småningom kommer det även att dyka upp något för den aktive mannen.

– Vi är tre Pippi Långstrump, som tänker: Det här har jag aldrig gjort, så det kan jag säkert, säger Märtha Louise och skrattar.

Och det har gått som tåget. Företagets omsättning har ökat med näsan tusen procent berättar Märtha Louise, och de är snart tio anställda på kontoret i Fredrikstad, nära den svenska gränsen.

Annons

–Vi har gjort succé i Norge, vilket förstås är jätteroligt. Det är också fantastiskt kul att vara med i ett så bra gäng. Alla gör allt, vi skrattar mycket, säger saker rakt ut och är oss själva. Det är roligt att bygga ett företag på glädje. Sedan älskar jag ju ”startups” och har flera bakom mig.

Många minns kanske att Märtha Louise startade änglaskolan Soulspring tillsammans med vännen Elisabeth Nordeng 2007. På skolan fick eleverna bland annat lära sig att kommunicera med sin skyddsängel och det skapade krigsrubriker i tidningarna.

Norska kungafamiljen på prinsessan Ingrid Alexandras 18 års-firande.
Efter lite gnissel är Durek numera en självklar del av Märthas familj – här när prinsessan Ingrid Alexandra firade sin 18-årsdag.

Men Märtha Louise, som har känt av änglar och energier sedan barnsben, brydde sig inte nämnvärt om kritiken, och har sedan dess varit öppen med sin andlighet. Hon har även skrivit flera böcker kring att vara högkänslig.

Annons

Renodlat kvinnoföretag

I vår kommer Märtha Louise även att föreläsa om att hitta sin inre kärlekskraft, tillsammans med två spirituella vänner. På hemsidan Dragonflies.global går att läsa:

”Att förändra världen börjar med var och en av oss, och det börjar med att uppleva den kärlek vi alla bär i våra hjärtan. Genom att utnyttja denna djupa, villkorslösa kärlek kan vi förvandla våra liv till det bättre.”

Ja, Märtha har alltid tusen järn i elden. Hon hoppas att hennes och Anne-Karis berättelser kan vara inspirerande för alla som har det kämpigt – att det går att vända livet till något positivt, hur mörkt det än ser ut. – Vi var ju i djup sorg när det här kom till, men om man har en dröm och vågar göra något åt den, så kan det gå vägen och bli jättesuccé. Det roliga är också att vi är ett rent kvinnoföretag, där grundarna är runt 50. Det går att göra något nytt mitt i livet. Vi kvinnor måste bara tro lite mer på oss själva!

Annons

– Men jag har också blivit modigare med åren, och nu törs jag göra vad jag vill. När man har upplevt en tragedi så har det värsta redan hänt, och man vågar mycket mer.

Norska prinsessan Märtha Louise, i en rosa klänning med blommigt spetstyg.
Prinsessan Märtha Louise gör oväntat succé med klädmärket Hést.

Pandemin hjälpte

Det har nu gått drygt tre år sedan Ari dog. Märtha Louise är lyckligt förlovad med den amerikanske schamanen Durek Verrett, 48. Livet flyter på och barnen mår bra, men självklart finns sorgen fortfarande där.

– Någon sa att det tar tre till åtta år att komma igenom och bearbeta en stor sorg. Varje gång det händer något stort som jul, eller något särskilt kring barnen, så känns det ensamt och så kommer det nog alltid att vara.

Annons

– Men Durek säger att när en förälder lämnar jordelivet så går kraften ner till nästa generation och det ser jag i mina flickor. De har fått en större styrka, vågar vara sig själva och törs göra mer. Det är fantastiskt!

Märtha Louise står sina döttrar väldigt nära – det har hon alltid gjort.

– Vi känner varandra på alla sätt. Vi har varit väldigt öppna i det här. Vill man gråta gör man det, vill man vara arg är man det och vill man vara ensam, så är man det. Vi har varit väldigt tydliga med vad vi behöver.

Isoleringen under pandemin var också till hjälp. Märtha tillbringade mycket tid med sina tre hästar – det var skönt att känna sig behövd.

Prinsessan Märtha Louise med fästmannen Durek Verrett i förda formella kläder.
Fästmannen Durek Verrett är Märtha Louises stora stöd i livet – liksom de tre döttrarna.

Hästintresset kom redan som barn och hennes pappa, kung Harald, red även han som ung. I tonåren blev stallet hennes räddning.

Annons

– Hästarna bryr sig inte om jag är en prinsessa, sa hon då.

Märtha Louise blev snabbt en av Norges bästa hoppryttare och tävlade på landslagsnivå tills hon lade av år 2000. Idag delar hon hästintresset med sin yngsta dotter Emma, 14, som bland annat varit med i EM två år i rad.

Durek firade till sin prinsessa

Durek friade till Märtha under ett träd ute på den kaliforniska landsbygden i juni förra året, med några hästar som enda vittnen. Det var väldigt fint och speciellt, berättar Märtha Louise.

– Jag var i chock, jag upplevde en enorm känslostorm och blev helt skakig. Det var så rörande och underbart att den man som jag älskar mer än något annat i världen gick ner på knä och frågade om jag ville gifta mig med honom.

Nyförlovade Märta Louise och Durek Verrett.
I somras friade Durek Verrett under ett stort träd på landet utanför Los Angeles, med bara hästar som vittnen. Romantiskt!

Sedan dess har inte mycket sagts om när bröllopet ska stå, och Märtha Louise är något förtegen på den punkten. Men i en intervju med tyska tidningen Bild har Durek berättat att han behöver en ny njure och inte vill gifta sig före operationen.

Annons

– Jag vill inte gå nerför altargången och tänka på mina hälsoproblem! Det borde vara den bästa dagen i mitt liv – med en ny njure, säger han till Bild.

Durek berättar också att prinsessan Märtha Louise gärna skulle vilja donera en njure, men att hon tyvärr inte är kompatibel med honom. Inte heller hans systers njure är ett alternativ. Tills vidare har prinsessan och schamanen ett distansförhållande, men ses så mycket det går.

– Durek är min klippa. Att möta honom var som att komma hem, säger Märtha Louise.

– Jag är på en bra plats i livet och trivs med mycket, men det finns alltid utmaningar. Livet är inte för nybörjare och det är som min mormor alltid sa: ”Det är inte hur man har det utan hur man tar det. Om man går under eller blir starkare.”

– Det har jag verkligen tagit till mig. Allt ändrar sig hela tiden. Vi surfar oss genom livet, någon gång ramlar vi av vågen, men då måste vi bara upp igen!

Det här är Märtha Louise

  • Namn: Prinsessan Märtha Louise av Norge.
  • Född: 22 september 1971 i Oslo.
  • Bor: I en lyxig villa invid skogen i Lommedalen, nordväst om Oslo.
  • Familj: Fästmannen shaman Durek Verrett, 48, döttrarna Maud Angelica, 19, Lea Isadora, 17, och Emma Tallulah, 14.
  • Gör: Entreprenör, föreläsare och författare.
  • Aktuell: Med klädmärket Hést.
  • Livsmotto: Följ ditt hjärta!
  • Det gör mig glad: Att rida och vara med hästar.
  • Bästa egenskap: Jag har humor och är en bra lyssnare.
  • Drömmer om: Att alla ska finna sin sanna potential och våga vara den man är.
Annons