Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Skulle "The killer" skjuta Elvis?

23 nov, 2021 
Anette Bülow
Jerry Lee Lewis gripen av polis
Rocklegenden Jerry Lee Lewis var rejält på lyset när han körde in i grinden på Graceland. I bilen fanns en laddad pistol.
– Bura in honom, sa Elvis som larmade polis.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jerry Lee Lewis och Elvis Presley lärde känna varandra och blev vänner på 1950-talet. De var två av den tidens största och mest framgångsrika artister som var med och revolutionerade musikvärlden. Tack vare dem fick den nya, och för många provocerande, rock’n’rollen ett enormt genomslag.

Elvis gjorde succé med sin utmanande stil på scenen och fick hitlåtar som Jailhouse Rock och Heartbreak Hotel. Han blev The King, kungen av rock’n’roll.

Jerrys intensivt hamrande pianospel och låtar som Great Balls of Fire och Whole Lotta Shakin’Goin’ On gjorde honom minst lika populär och han fick smeknamnet The Killer. I mitten på 1950-talet var de två unga killar som ofta träffades och ibland också spelade ihop. De körde också gärna motorcykel tillsammans. Elvis ska ha sagt att om han hade varit lika bra på att spela piano som Jerry hade han slutat att sjunga.

The million dollar quartet
Jerry Lee Lewis, Carl Perkins och Johnny Cash med Elvis vid pianot.

1956 gjordes i hemlighet en inspelning i Sun Records studio i Memphis där Jerry och Elvis lirade ihop med Carl Perkins och Johnny Cash. Den blev sedan känd som The Million Dollar Quartet. Jerry och Elvis hade en liknande bakgrund och säkert mycket gemensamt. De var båda födda 1935 och växte upp under fattiga förhållanden i djupt religiösa familjer i den amerikanska södern, Elvis i Tupelo i Mississippi och Jerry i Ferriday i Louisiana.För Elvis fortsatte karriären spikrakt uppåt medan Jerrys framgångar fick ett abrupt slut 1958 när han gifte sig med 13-åriga Myra Gale Brown – Jerry påstod själv att hon var 15 år. Skandalen med den minderåriga frun gjorde att han svartlistades på radiostationerna och i tv, fick färre spelningar och sämre betalt. Men i slutet av 1960-talet gjorde han comeback som countryartist med flera låtar på topplistorna.

Elvis Presley i Las Vegas
Elvis var fortfarande kung under Las Vegas-perioden. Några utlandsturnéer blev det aldrig. S

Kraschade Gracelands grindar

I mitten på 1970-talet uppträdde Elvis mest i Las Vegas och stod fortfarande på toppen av sin karriär, trots att han var märkt av sjuklig övervikt och tablettmissbruk. Jerry var åter framgångsrik och efterfrågad, men missbrukade sedan länge både alkohol och droger. Det sades att han tog stora mängder amfetamin inför varje uppträdande. Den 22 november 1976 när båda var 41 år ringde Elvis till Jerry och föreslog att han skulle komma och hälsa på honom på Graceland. Jerry svarade att han inte visste om han hade tid eftersom hans far hamnat i finkan och han skulle försöka få ut honom därifrån. Jerrys 78-årige pappa Elmo Lewis hade gripits för fortkörning och rattfylleri två dagar tidigare.Senare samma kväll befann sig Jerry på nattklubben Vapors i Memphis där han satt och drack champagne och fick en pistol av klubbens ägare, Charles Feron.

Graceland i Memphis
Elvis Presleys hem Graceland är fortfarande vallfartsort för rockälskare som vill hylla "the king". Click to add image caption

– Det var en 38 derringer. Att jag var stupfull och att jag hade en pistol, det var inget konstigt, har han senare förklarat.

Annons

Kraftigt berusad och beväpnad med en laddad pistol och en flaska champagne under armen hoppade Jerry in i sin nya bil, en Lincoln Continental, vid tre på natten den 23 november. Då plötsligt kom han på att han ville hälsa på Elvis. En stund senare kraschade han in i grindarna till Graceland.

– Jag ska träffa Elvis, säg till honom att The Killer är här, ropade Jerry till vakten vid grinden sedan han kastat champagneflaskan genom vindrutan så att både flaska och ruta krossades.

Elvis som hade sett vad som hänt via en övervakningskamera inne i huset bad vakten ringa polisen.

– Jag vill inte träffa den galningen, sa Elvis.

Se också: Bakom kulisserna på Tunna blå linjen säsong 2

Bakom kulisserna på Tunna blå linjen säsong tvåBrand logo
Bakom kulisserna på Tunna blå linjen säsong två

Elvis: "Bura in honom"

När polisen anlände hittade de den laddade pistolen i bilen och grep Jerry. Med handbojor togs han skrikande, svärande och hotande till arresten i Memphis.– Poliserna frågade Elvis vad de skulle göra och han sa: ”Bura in honom!”

Annons

– Det sårade mig. Vi kände ju varandra och att han skulle vara rädd för mig var bara löjligt, sa Jerry som förnekade att han tänkt skjuta sin gamle vän.

Han åtalades sedan för olaga vapeninnehav och fylleri på allmän plats men släpptes mot en borgen på 250 dollar. Åtta månader senare dog Elvis på Graceland, officiellt av hjärtfel men troligen var det hans långvariga missbruk som låg bakom dödsfallet.

Jerry Lee Lewis 2017
Jerry Lee Lewis drabbades av en stroke 2019 men gav ut ett nytt album så sent som 2020.

Jerry fyllde 85 år den 29 september 2020 och har fortsatt med sitt vilda rock’n’rollliv. Han spelar in skivor och ger konserter. I mars 2019 drabbades han av en stroke men återhämtade sig och spelade i januari 2020 in en ny skiva i Nashville.

Flera gånger har han också misstänkts för olika brott. Han har begått bigami vid två tillfällen då han gift om sig innan skilsmässan från den tidigare frun gått igenom.

Annons

Jerry gifte sig för sjunde gången 2012 med Judith Brown. Han beskrivs som en våldsam äkta man som har misshandlat flera av sina fruar. Två av dem har dött under mystiska omständigheter. Den fjärde frun Jaren Pate drunknade i en swimmingpool medan paret låg i skilsmässa 1982. Femte frun 25-åriga Shawn Stephens hann bara vara gift med Jerry i 77 dagar när hon hittades död i sängkammaren i augusti 1983. Det har spekulerats i om Jerry var inblandad i dödsfallet, men det blev ingen rättslig påföljd. På sin 41-årsdag var han också nära att skjuta ihjäl sin basist Butch Owens när han oavsiktligt avfyrade en pistol.

Rockens kriminella värstingar

Phil Spector
Producenten Phil Spector avtjänar straff för mord i kaliforniskt fängelse.

Phil Spector

Demonproducenten Phil Spector, född 1939, gjorde succé med sitt wall of sound. I slutet av 60-talet tog artister som Beatles och Ronettes kölapp för att få samarbeta med honom. Han var också känd för att vara lynnig och understundom vifta med pistol. 2009 fälldes Phil Spector för att ha skjutit ihjäl Lana Clarkson och dömdes till ett långt fängelsestraff. Han dog i fängelset i januari 2021.

Sid Vicious i Sex Pistols
Basisten Sid Vicious var känd för både ett starkt utspel på scen och i privatlivet. Han dog ung.

Sid Vicious

John Ritchie spelade bas i Sex Pistols under namnet Sid Vicious. Somliga hävdar att hans musikaliska insatser var mer karismatiska än taktfasta. Men Vicious var hur som helst en av punkens superstars. 1978 bodde han och flickvännen Nancy Spungen på Chelsea hotel i New York. Båda var heroinister och en morgon hittades Nancy knivskuren till döds i deras rum. Sid greps misstänkt för att ha mördat flickvännen men överdoserade och dog innan rättegången. Nancys död är fortfarande en gåta. Hade hon och Sid ingått en självmordspakt som han backade ur? Fanns det någon annan i rummet den natten?

Varg Vikernes
Varg Vikernes fälldes för att ha knivmördat gitarristen i bandet Mayhem, Øystein Aarseth.

Varg Vikernes

Varg Vikernes var högt aktad medlem av Norges black metalscen som kreatör i högljudda och innovativa Burzum. Varg, eller Greven som han också kallades, blev dock notoriskt känd av andra anledningar. Han fälldes 1993 för att ha knivmördat en gitarrist i ett annat band och för inblandning i kyrkbränder i Norge. Greven har numera avtjänat sitt fängelstraff och lagt ner Burzum.

Annons