Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Suzanne Axell: ”Jag skulle gärna vara med i Let's Dance”

10 jan, 2021 
hillevi wahl
Suzanne Axell som är mest känd från Fråga Doktorn i SVT berättar att hon gärna hade varit med i Let's dance.
I 18 år har Suzanne Axell varit programledare för Fråga Doktorn i SVT. Men blir hon tillfrågad att göra något annat än att prata om sjukdomar skulle hon glatt tacka ja. Särskilt om Let's Dance eller Sommar i P1-redaktionen skulle höra av sig. Vid sidan av jobbet har hon ett intresse för samhällsfrågor, inte minst ensamstående mammor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Trots att hon har fyllt 65 och egentligen skulle kunna pensionera sig och ligga med fötterna i högläge, så är det inget som lockar Suzanne Axell.

– Det finns så mycket som jag har kvar att göra innan jag åker hem och odlar kålrovor, säger hon med ett skratt.

– Jag drömmer fortfarande om att få vara med i Let’s dance. Jag gillar att de uppmärksammar tjejer som inte bara är 18 år och jobbar som influencers. Dessutom älskar jag glitter och glamour, det behöver vi mer av. Allt ska vara så seriöst och tråkigt nu, så man smäller av. Vi måste ha mer glädje och skratt. Dans är fantastiskt på det sättet. Tänk på våra mor- och farföräldrar som var ute var och varannan helg och dansade, vad roligt de hade.

Har du någon favoritdanspartner om TV4 ringer och frågar?

– Alla är såklart jätteduktiga, men Tobias Karlsson tycker jag särskilt mycket om. Han var uppe som gäst i Fråga Doktorn och berättade om sin bok Inte alltid en dans på rosor. Han har haft en tuff barndom. Det är en fin kille.

Suzanne Axell, programledare för Fråga Doktorn på SVT
Suzanne Axell brinner för att ensamstående mödrar ska få bättre ställning i samhället.

Suzanne Axells pappa lämnade familjen

Det där med tuff barndom kan Suzanne verkligen känna igen sig i. Hennes pappa lämnade familjen när hon var åtta år. Som äldst bland syskonen tvingades Suzanne bli vuxen alldeles för tidigt.

Annons

Pappan hade blivit förälskad i någon annan och försvann ur deras liv. Kvar stod deras mamma som ensamstående, med tre barn att ta hand om.

– Trots det har mamma aldrig sagt ett ont ord om honom. Det är strongt gjort, av henne. I stället sa hon att jag ärvt alla hans bästa sidor, som att jag är glad och social. Men efter det att han gav sig av, så hörde jag inte ett ord från honom eller hela hans släkt. Inte ett telefonsamtal till jul, inte ens ett grattiskort på födelsedagar, ingenting.

Helt enkelt har det heller inte varit under det som Suzanne kallar ”skitåret 2020”. Strax innan den här intervjun skulle göras kom ett mail från Suzanne: ”Lite oflyt nu: min mamma hamnade på sjukhuset i går kväll: fallolycka.”

– Det är klart att jag var orolig, hon är ju trots allt 85 år gammal. Men nu är det bättre med mamma. Hon har fått komma hem från sjukhuset och känner sig trygg, säger Suzanne när hon kan pusta ut.

Hon medger att det blev lite extra kämpigt där, ett tag. Eftersom hon inte fick följa med in på sjukhuset, i coronatider, fick hon styra upp mycket kring operationen och det mamman behöver per telefon.

Annons

Mormor Lily är Suzanne Axells idol

Det märks att hon och mamma Anita har ett väldigt speciellt och nära band. Sin pappa, däremot, träffade Suzanne aldrig mer. Han dog i cancer när hon var 22 år och precis skulle ut i vuxenlivet. Sorg och vrede finns kvar i spåren efter fadern. Mest ilska har hon känt över hur omgivningen behandlade hennes mamma och den lilla familjen som blev kvar.

– Hur kan man vara så elak mot någon som kämpar för sin familj och sina barn? Det gör mig fortfarande arg att tänka på. Det borde vara tvärtom, att vi hyllar alla dessa kvinnor som har kämpat i tysthet, säger hon.

Frågan engagerar henne på ett större plan än det rent personliga.

– Det är skrämmande att se att den enda grupp som har fått det väldigt mycket sämre i Sverige är just ensamstående mammor. Det gör mig förtvivlad och superarg. Det är inte klokt att svenska mammor ska behöva gå till Svenska kyrkan för att ha råd att köpa vinterskor till sina barn!

Att det ändå gick bra för Suzanne, tackar hon sin älskade mormor Lily och morfar Ingvar i Kärrtorp för. Lily jobbade som servitris, Ingvar var bergsprängare. De arbetade hårt och blev starka förebilder för Suzanne, som dessutom tycks ha ärvt sin mormors fantastiska gener, för det går inte att klämma fram en enda ålderskrämpa ur henne, hur jag än försöker.

Annons

– Nähädu, jag siktar på att bli som min idol, mormor Lily. Hon dansade till Madonna när hon var 85!

Se också: Paolas son Nicolas överlevde tack vare ett annat barns hjärta

Nicolas, 4, överlevde tack vare ett annat barns hjärtaBrand logo
Nicolas, 4, överlevde tack vare ett annat barns hjärta

Suzanne Axell är hedersdoktor vid KI

Stark och egensinnig tycks Suzanne alltid ha varit. Redan som 11-åring bestämde hon sig för att bli journalist, trots att det fanns släktingar som sa ”det där kan du lägga ner”. Hon bevisade motsatsen och blev den första akademikern i sin familj.

Det finaste beviset på att hon lyckats är kanske doktorshatten på hyllan i arbetsrummet.

– 2018 blev jag hedersdoktor vid Karolinska Institutet, för mitt arbete i Fråga Doktorn. Det var första gången sedan 1911 som tre kvinnor fick doktorshattar samtidigt. Det var promovering i Stockholms Stadshus och de sköt salut. Mamma och mina systrar var med och grät. Och när de sköt kanonsaluten så tänkte jag, att ”nu skulle mormor och morfar ha varit med…”

Suzanne Axell i ett vinterlandskap, programledare för Fråga Doktorn på SVT
Suzanne Axell förlorade en nära vän i sviterna av Covid-19.

Som för så många andra, har 2020 varit ett tufft år för Suzanne Axell.

– Jag förlorade en nära vän, Britta, i sviterna av Covid-19. Det var tungt. Jobbmässigt har 2020 inneburit att min arbetsbörda gått upp med flera tusen procent. Jag har åkt som en jojo mellan tv-huset i Umeå och min bostad i Stockholm. Det blir 130 mil varje veckoslut och jag räknade nyligen ut att jag har åkt fem varv runt jorden med de där tågen.

Annons

– Det är nästan så jag tillhör inventarierna, på gott och ont. Tågpersonalen är fantastiska, speciellt Krister och Mats på sträckan mellan Stockholm och Sundsvall gullar med mig och håller ordning på mig. Men det är öken att sitta och se samma gamla tågstationer svischa förbi vecka, efter vecka.

Suzanne Axell fortsätter på Fråga Doktorn

Det finns perioder när hon känner sig rejält sliten och trött. Men hon aktar sig noga för att gå in i väggen.

– Då skulle jag finnas än mindre för min mamma. Tack och lov har jag blivit bättre på att spara på min energi och tacka nej till saker. När det behövs markerar jag att jag behöver en stund för mig själv. Jag har ingen lust att stå till förfogande för allt och alla. Det är bättre med ett ärligt nej, än ett falskt ja.

Suzanne Axell och läkaren Karin Granberg i Fråga Doktorn på SVT
Det är kanske så här vi bäst känner igen Suzanne Axell, tillsammans med läkaren Karin Granberg i SVT:s Fråga doktorn-studio.

Hittills har hon tackat ja till att fortsätta programleda Fråga Doktorn.

– Vi har gjort över 600 program under mina 18 år, det är en lång tid. Men helt ärligt, får jag chansen att smaka på något annat så skulle jag helt klart ta den. Jag hoppar på allt som är roligt, och gör livet lite gladare!

Annons

2019 var hon med i Filip och Fredriks tv-show Alla mot alla. Vid sin sida hade hon David Sundin – och de gick och vann hela klabbet. På köpet fick Suzanne en helt ny publik och många positiva reaktioner.

– I somras kom det fram unga tjejer som sa ”åh min pojkvän älskar dig! Kan du skriva en autograf?” Det var jättekul att Filip och Fredrik såg något annat i mig än ”Fråga-doktorn-Suzanne”. Egentligen är jag en ganska sprallig typ. När jag fick frågan så ropade jag bara ”jaaa!” Det var en sådan befrielse att få frågan om att göra något helt annat än program om sjukdomar.

Suzanne Axell vill prata i Sommar i P1

David Sundin hade hon inte träffat innan de parades ihop, trots att de bägge bor i Stockholm.

– Men vi tog en fika på Karlavägen och klickade direkt. Vi har samma sorts humor och lättsamma inställning till tävlandet. Vi gick bara in för att ha kul. Det var en så rolig inspelning. Jag lärde känna massor av folk som jag inte känt tidigare. När vi vann fick vi champagne och jätteblommor, sedan bjöd Filip och Fredrik generöst på en jättefest på E-Types vikingarestaurang i Gamla Stan i Stockholm. Då var det klackarna i taket!

Suzanne Axell, programledare för Fråga Doktorn på SVT
Suzanne Axell har varit tillsammans med it-konsulten Jörgen i 39 år.

Att få göra ett sommarprogram är en annan dröm hon går och bär på.

– Då skulle jag prata om hur det var att växa upp i Sverige som barn till en ensamstående morsa. Det var inte alltid så himla fint. Det finns mycket som vi borde rätta till, än i dag. Och jag skulle prata om att vi måste vårda och värna våra äldre. Nu kastas många ut på gatan för att pensionen inte räcker till.

Annons

Hon har varit med när organisationen Vid din sida hjälper hemlösa i Stockholm.

– Vi har stått och stekt köttfärs och lök, och Fråga Doktorn bjöd på tårta för att försöka muntra upp lite. Jag har varit ute och sett en verklighet som få politiker tycks känna till. Det är sådana kvällar som skakar om en, som sitter kvar i hjärtat, säger Suzanne.

Suzanne Axell är gift med Jörgen Wedebrand

Privat har Suzanne it-konsulten Jörgen vid sin sida. De har varit ett par i 39 år. Suzanne säger att det var Jörgens snällhet som fångade hennes hjärta.

– Egentligen har jag haft svårt med tillit till män. Jag är inte en sådan som duttar och håller på, för att sedan bli lämnad för någon annan. Jag har valt noggrant och letat efter snällhet och godhet i en partner, någon som tycker om mig precis som jag är, till och med när jag har influensa. Det hittade jag i Jörgen. Dessutom ger vi varandra gott om utrymme att göra egna saker.

Deras samboförhållande kunde dock ha slutat med förskräckelse:

Annons

– Precis när jag flyttat ihop med Jörgen så måste jag ha haft någon form av undermedveten stress som spökade. Då gick jag i sömnen, upp ur sängen, ut genom dörren, nerför trapporna och ut genom entréporten och vaknade till slut av att det var något kallt och knaggligt under fötterna. Det var snö, och jag stod i en gatukorsning två kvarter hemifrån! Som tur är hade jag pyjamas på mig! skrattar hon. Och tänk om jag hade mött någon farlig typ…

Suzanne Axell från Fråga Doktorn och sambon Jörgen Wedebrand
I hela 39 år har Suzanne Axell och Jörgen Wedebrand varit ett par.

Två gånger hände det. Numera håller hon sig helst hemma om nätterna, i sin fantastiska våning på Östermalm med öppen spis.

– Ibland pratar jag och Jörgen om att flytta, för att få lite avskildhet. Helst skulle jag vilja bo högst upp i ett hus, så att det inte är så mycket spring utanför dörren. Men vi får se hur det blir med alla coronarestriktioner. Jag hoppas verkligen att 2021 blir ett mycket roligare år.

Annons

– Och så hoppas jag att vi blir mycket snällare mot varandra. Det behöver inte kosta så mycket. Ibland skjuter vi liksom alldeles för högt över målet. Små grejer, som att skriva ett handskrivet brev, är så oerhört uppskattat. Eller ett telefonsamtal, där man säger att ”jag tänker på dig, du ska veta att du finns i mina tankar”.

Suzanne Axell

Ålder: 65 år.

Bor: I en färgsprakande våning i Stockholm.

Gör: Journalist, programledare för Fråga Doktorn sedan starten 2003.

Familj: Sambo Jörgen, it-konsult, mamma Anita, två systrar och hittekatten Svans.

Häromdagen skickade Suzanne blommor till en bekant som är 87 år.

– Hon blev så glad så hon grät. Det kanske kostar en slant med blommor, men om vi drar ner lite på mobilanvändandet så kanske vi får råd med blommor?

Annons