Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Teaterapan Eva Rydberg gör sin sista scensommar

27 jun, 2023 
Johan Ekfeldt/TT
Eva Rydberg
Eva Rydberg kan se tillbaka på mer än sex decennier inom underhållningsbranschen. Men det gör hon helst inte, för även om hon haft kul har framgångarna varit dyrköpta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I hela sitt vuxna liv har Eva Rydberg roat sin publik från olika scener. Häromdagen var det premiär för ”Två man om en änka”, en komedi av Nils Poppe där hon spelar tillsammans med bland andra Per Andersson i sommar. Scenen är Fredriksdalsteatern i Helsingborg som hon tog över efter Poppe för 30 år sedan.

Se också: Eva Rydberg om kärleken till scenenBrand logo
Se också: Eva Rydberg om kärleken till scenen

Men det här blir sista föreställningen som teaterchef. Efter 65 hektiska år i en rolig men krävande bransch har Eva Rydberg jobbat klart – snart tar produktionsbolaget Anagram över teatern.

– På scenen är det alltid roligt, men det har infunnit sig en mättnad efter alla år. Jag ser det som att det blir en annan frihet. Jag har ju barnbarn och de får en mormor och farmor de inte riktigt haft hittills. Jag har aldrig varit en sådan som bakar bullar och kokar saft.

Annons

Hennes egna barn fick tidigt följa med på turnéer och föreställningar. De hyrde ut filtar, sålde smörgåsar och började efter hand hjälpa till med rekvisita och påklädning. I vuxen ålder har de gått i sin mammas fotspår och varit engagerade i hennes olika uppsättningar och teaterjobb.

Dansar zumba och äter vegetariskt

Sin egen barndom beskriver Eva Rydberg som vild.

Eva Rydberg

– Jag var en ”pojkflicka”, hoppade över staket och klättrade på brandstegar. Det är förskräckligt att tänka på nu. Jag tyckte det var kul att kasta kniv, tills den satte sig i benet på mig. Jag hade snott den av min bror, han blev jättearg.

Vildheten har lagt sig lite med åren, men hon tycker fortfarande om att busa med folk om tillfälle ges. Och den sprudlande energin har på många sätt varit en tillgång i ett liv där hon behövt säga ja till mycket och prestera på topp inför publik kväll efter kväll.

Annons

TT: Du verkar fortfarande rätt energisk? 

Ja, det är jag nog, peppar peppar, säger hon och knackar i bordet framför sig.

I dag vårdar hon sin ork med hjälp av tibetansk yoga, zumba, promenader och genom att äta förnuftigt, till stor del vegetariskt.

Men hennes prestationsförmåga har också möjliggjort ett tempo som inte varit hälsosamt alla gånger. Efter genombrottet med Owe Thörnqvist på 1960-talet kom erbjudanden i stor mängd, och som frilans sa hon ja till allt.

– Det var tre jobb om dagen; tv, teater och så krogshow efter det. Jag fick hjärtklappning och kunde knappt andas. Jag åkte flera turer till sjukhuset och det enda de sa var att jag hade ett skenande hjärta. I dag förstår jag att jag hade gått in i väggen. I tio år var det så där.

Eva Rydberg

Höga krav på sig själv

Ett tag på 1970-talet höll Eva Rydberg på med cirkus och uppträdde med bland annat Cirkus Scott. Men framför allt har det handlat om revyer, krogshower, musikaler, film och teater. Tre gånger har hon också medverkat i Melodifestivalen, senast nu i år.

Annons

– Ja, det är otroligt vad jag har varit med om.

Men Eva Rydberg tycker egentligen inte om att se tillbaka. Om hon gör det blir hon nästan rädd.

– Lilla Eva, vill jag säga till mig själv som liten, om du hade fått veta att du ska göra allt det där i ditt liv...

TT: Ja, vad hade du gjort då?

 Sagt nej! Det har varit hårt jobb, mycket stress och jag har inte varit snäll mot mig. Mina krav på mig själv har varit jättehöga. Det var därför jag tog med barnen när de var små, så att de skulle avskräckas. Men de tyckte ju bara att det var jättekul, säger hon och skrattar.

Flydde Stockholm

Något som kanske inte märks så ofta är att Eva Rydberg är blyg. Inte på scenen, men privat. Det var delvis därför hon inte vågade gå fram och hälsa på Frank Sinatra efter att ha värmt upp publiken inför en av hans konserter. På omvägar fick hon ändå höra att han sagt ”She's good. Really good.”

– Jag är inte så social. Stockholm flydde jag, har aldrig varit en del av kändisvärlden där. Det passade inte mig. När jag är ledig vill jag vara privat.

Annons

Vi avslutar intervjun, för det är snart dags att återgå till repetitionerna av sommarens föreställning (som fick premiär den 15 juni).

– Men först ska jag göra lunch. Äta och jobba, jag hinner inte mycket annat!

Fakta. Eva Rydberg.

  • Fyllde: 80 år den 20 juni.
  • Gör: Skådespelare, teaterchef.
  • Bor: Hittarp utanför Helsingborg.
  • Familj: Maken Tony, barnen Karl och Birgitta med familjer, fyra barnbarn.
  • Aktuell: Med föreställningen ”Två man om en änka” på Fredriksdalsteatern.
  • Om att fylla 80: ”Man närmar sig slutet. Men det är okej, bara jag får vara frisk och kan ta hand om mig själv.”
  • Så firar hon födelsedagen: ”Med min och min brors familj. Vi äter något gott och har det trevligt.”
  • Skrattar åt: ”Per Andersson! Han är så begåvad den killen, en av de roligaste i Sverige just nu. Och multibegåvad, han kan ju både sjunga och dansa.”
  • Om att bo ett stenkast från havet: ”Jag älskar havet! Jag kan gå ned i morgonrocken. Fast det gör jag inte, jag hinner för fanken inte bada. Det får bli efter föreställningarna, i augusti.”
Annons