Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt du vill veta om Eva Rydberg – karriären, familjen och hur hon blev teaterchef

20 jun, 2022 
Minna Wallén-Widung
Skådespelerskan och teaterchefen Eva Rydberg fotograferad mot en grönmålad trävägg. Hon har rött kortklippt hår och är klädd i en svart kappa och en röd mönstrad sjal runt halsen.
Hon är ett energiknippe av rang, alltid med många järn i elden och med en okuvlig vilja att underhålla och framkallas skratt. Här är allt du vill veta om skådespelerskan och teaterchefen Eva Rydberg!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Entertainer ut i fingerspetsarna och komedienne med träffsäker känsla för timing. Dessutom produktiv som få andra. Skådespelerskan och artisten Eva Rydberg håller ångan uppe och har inte slagit av på takten, trots att hon fyller 80 år 2023.

Här är allt du vill veta om sångerskan, komikern och teaterchefen Eva Rydberg!

Se video: Eva Rydberg om kärleken till scenenBrand logo
Se video: Eva Rydberg om kärleken till scenen

Eva Rydbergs uppväxt

Eva Rydberg föddes den 20 juni 1943 och växte upp i Malmö. Hennes pappa arbetade som reparatör och hennes mamma i en fabrik, och när Eva Rydberg sommarpratade i P1 år 2018 berättade hon om en barndom som var full av busiga och vilda upptåg – men också av slag och aga med mattpiskaren.

– Många år senare pratade mor och far och jag ut om det där. De bad om förlåtelse och sa att de trott de gjort något som var bra för mig, att jag skulle lära mig disciplin, berättade Eva i sitt sommarprat.

Annons

Hennes äldre bror, Lennart Rydberg, kom med tiden att bli danspedagog och drev under många år en egen dansakademi i Malmö.

Redan som åttaåring stod Eva Rydberg på scenen för första gången och som tonåring dansade hon balett på Malmö stadsteater. Som 17-åring turnerade hon sommaren 1960 med Povel Ramels Knäppupp-revy Karl Gerhards jubelsommar. Efter det hade hon på allvar fått smak på underhållningsbranschen.

Eva Rydberg – karriär

Få artister har varit så produktiva och haft en så lång karriär som Eva Rydberg. Efter att ha stått på scenen både i Sverige och Danmark som musikalartist och dansare, värvades hon av Owe Thörnquist till Hamburger börs och medverkade sedermera i mängder av krogshower tillsammans med andra storheter som Siw Malmqvist, Tommy Körberg och Björn Skifs. Under flera år jobbade hon som clown på en rad olika cirkusar.

Svartvit bild på Eva Rydberg som pussar Lasse Kühler på näsan. Båda är utklädda till clowner och uppträder på Cirkus Scott 1975.
Eva Rydberg tillsammans med clownkollegan Lasse Kühler på Cirkus Scott 1975.

Tillsammans med revykungen Hagge Geigert kom hon till Lisbergsteatern där hon har gjort flera odödliga rolltolkningar. Det var också här hon började göra sina berömda imitationer av andra artister och celebriteter.

Annons

Genom åren har Eva Rydberg sedan gjort otaliga musikaler, kabaréer och revyer på de stora teatrarna, medverkat i mängder av tv-program, gjort filmroller, spelat in fem skivor och legat på Svensktoppen flera gånger.

I intervjuer har hon berättat om hur hon ser underhållningen som sitt livs viktigaste uppgift.

– Jag bryr mig inte om applåderna, det är skrattet jag vill åt. Jag har jagat skrattet hela livet, har hon tidigare berättat för Hemmets journal.

Eva Rydberg och Nils Poppe

Nils Poppe, skådespelare, komiker och teaterdirektör, var tidigt en av Eva Rydbergs stora förebilder. Hon såg upp till honom och sommaren 1993 fick hon för första gången stå på scen tillsammans med honom, i uppsättningen av Bröderna Östermans huskors som sattes upp på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

Nils Poppe och Eva Rydberg fotograferade tillsammans i en grönskande miljö 1993.
Nils Poppe och Eva Rydberg 1993.

– Jag har alltid beundrat Nisse. Det var timingen, hur han rörde sig och hur han kunde både dansa och sjunga, har hon tidigare sagt till Expressen.

Annons

När Nils Poppe efter en lång och framgångsrik karriär bestämde sig för att dra sig tillbaka 1994, föreslog han Eva Rydberg som sin efterträdare på Fredriksdalsteatern. Så blev det också och ända sedan dess har Eva Rydberg drivit teatern.

Eva Rydberg och Fredriksdal

Efter att Eva Rydberg tagit över driften av Fredriksdalsteatern – som ligger i Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg och som närmast kan beskrivas som ett skånskt Skansen – år 1994 har hon medverkat i varje uppsättning.

Men att axla rollen efter den store Nils Poppe var inte helt enkelt. Eva Rydberg har tidigare berättat att hon var nervös för hur publiken skulle ta emot henne. Men oron visade sig vara obefogad och i nästan tre decennier har publiken vallfärdat till teatern i alla sorts väder för att se de många föreställningar som satts upp där.

Eva Rydberg och Ewa Roos på Fredriksdalsteaterns scen, där de spelar pjäsen Mölle by the sea år 2004.
Eva Rydberg tillsammans med Ewa Roos i pjäsen Mölle by the sea som sattes upp 2004.

Genom åren har Eva Rydberg satt upp klassiska komedier och fartfyllda lustspel på Fredriksdalsteatern. Här har hundratusentals människor sett bland annat Hemvärnets glada dagar, Arnbergs korsettfabrik, Funny girl, Rabalder i Ramlösa och 'Allå 'allå, 'emliga armén.

Annons

Fredriksdalsteatern har årligen dragit mellan 50 000 och 65 000 besökare till Fredriksdal. Men Eva Rydberg har nu beslutat sig för att sommaren 2022 blir hennes sista som chef över teatern. Det sa hon i och för sig också om sommaren 2021, som skulle bli hennes grand finale, så hur det verkligen blir återstår att se.

Eva Rydberg i Pang i bygget – specialskriven av John Cleese

Adde Malmberg som Basil och Eva Rydberg som Sybil poserar framför kameran inför uppsättningen av Pang i bygget på Fredriksdalsteatern 2014.
Eva Rydberg och Adde Malmberg i uppsättningen av Pang i bygget 2014.

Redan 2014 satte Eva Rydberg upp en egen version av Pang i bygget på Fredriksdalsteatern. När hon sedan träffade självaste John Cleese, den brittiska skådespelaren som gör huvudrollen i den komiska tv-serien Fawlty towers från 1970-talet, blev han imponerad över hur bra det hade gått för föreställningen. Han var själv i startgroparna med att göra en scenversion av den populära tv-serien och i juni 2022 hade den Europapremiär på, just det, Fredriksdalsteatern.

Annons

– Pjäsen är helt underbar. John Cleese väver ihop alla scener så skickligt och replikerna är så bra. Det är verkligen tacksamt att spela få spela det här, har Eva Rydberg tidigare sagt till allas.se.

Den late hotellägaren Basil spelas av Adde Malmberg och Eva Rydberg spelar hans fru Sybil.

– Jag trivs så bra med att spela Sybil! Hon är så mycket – bestämd, tjusig, och så fruktansvärt trött på Basil, haha. Det enda som är svårt är de högklackade skorna, men jag har hittat ett par som funkar nu!

Eva Rydberg i Melodifestivalen

Eva Rydberg och Ewa Roos presenteras som deltagande artister i Melodifestivalen 2021.
Eva Rydberg och Ewa Roos tävlade tillsammans i Melodifestivalen 2021.

Eva Rydberg är kanske mest känd som komiker och skådespelare, men hon har också en lång karriär som sångerska bakom sig. Bland annat har hon spelat in fem skivor och flera gånger legat på Svensktoppen. Det har också blivit två vändor i Melodifestivalen.

Annons

Första gången hon deltog var 1977, då hon sjöng låten Charlie Chaplin, skriven av ingen mindre än Tomas Ledin. Det blev ingen stor framgång i tävlingen – låten placerade sig på plats nio av tio.

44 år senare, år 2021, gjorde Eva Rydberg comeback i Melodifestivalen. Tillsammans med sin gamla kollega Ewa Roos framförde hon låten Rena rama ding dong, som genast blev en stor succé – framför allt hos den yngre publiken. Låten tog sig till Andra chansen där den sedermera blev utröstad.

Eva Rydbergs familj – här är hennes man och barn

Mellan 1969 och 1972 var Eva Rydberg gift med trummisen Ola Brunkert. Några år efter skilsmässan träffade hon Tony Johansson, musikläraren som var sommarlovsledig och hoppade in som gitarrist i hennes band.

Eva Rydberg och hennes man Tony Johansson fotograferade på Kungliga slottet 2014.
Eva Rydberg tillsammans med maken Tony Johansson på Kungliga slottet 2014.

– Turnén tog slut. Jag skulle tillbaka till mitt gamla kneg på skolan och Eva skulle vidare, men det var svårt att skiljas, så då blev vi tillsammans. Vi var väldigt förälskade – det är vi fortfarande, har Tony tidigare sagt till Dagens nyheter.

Annons

Paret har varit gifta sedan 1979. Tillsammans har dottern Birgitta Rydberg, född 1980 och Eva Rydberg är dessutom mamma till sonen Kalle Rydberg som föddes 1974. Båda hennes barn har växt upp på teatern, så det är kanske inte så konstigt att de har valt att gå i mammas fotspår och är återkommande skådespelare på Fredriksdalsteatern.

Birgitta Rydberg, Eva Rydberg, Adde Malmberg och Kalle Rydberg utgör ensemblen i Pang i bygget på Fredriksdalsteatern.
Eva Rydberg och Adde Malmberg tillsammans med Birgitta Rydberg och Kalle Rydberg, som båda spelar med i Pang i bygget på Fredriksdalsteatern.

– Det har varit en sådan lyx. Jag har aldrig gått teaterskola utan lärt mig genom att spela mot genier som Lasse Brandeby, Johan Ulvesson… och så mamma såklart. Hon upphör aldrig att inspirera mig. Hon är så förbaskat rolig och har en sådan komisk tajming, har Kalle Rydberg tidigare sagt till allas.se.

Eva Rydberg allvarligt sjuk i covid-19

I december 2019 blev Eva Rydberg allvarligt sjuk.

Annons

– Jag tror att det var en person i ensemblen som smittade mig. Han hade varit i Tyskland, och när han kom hem sjuk blev vi alla smittade. Då visste vi inte vad det var, men nu är jag övertygad om att det var covid, har hon berättat i intervjun med allas.se.

Eva Rydberg blev bara sjukare och sjukare och fick inledningsvis ingen hjälp från vården. Hon fick ont i kroppen och halsen, feber, bihåleinflammation och till sist lunginflammation med en hosta så svår att hon knappt kunde andas.

– Jag var så vansinnigt sjuk och fick kortison och penicillin i flera omgångar. Men till slut sa kroppen stopp, och det var först när jag gick till en naturterapeut som jag blev bra. Han gav mig sin medicin, och genast lättade det i bihålorna och hostan försvann. Jag vet inte exakt vad den innehåller, men jag är mycket för naturläkemedel. Hellre det än konventionella mediciner. Men det är klart att är man väldigt sjuk så ska man gå till en läkare.

Annons