Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Titti Schultz förlorade sin mamma hastigt: ”Sorgen får följa med i vardagen”

22 feb, 2022 
Joakim Löwing
Titti Schultz
Som en känd profil får programledaren Titti Schultz massor av kärlek. Men också många mindre trevliga kommentarer. Både om varför hon inte har barn och om hur hon hanterade sin mammas bortgång.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Titti Schultz är lika minutiöst förberedd inför en radiosändning som ett moderatoruppdrag.

Och hemma får sambon Erik Nääs smaka på programledarens perfektionism.

– Ibland är det två centimeter som skiljer för att blomkrukan ska stå rätt, skrattar hon.

Se också: Stina Wollter - 5 saker du vill vetaBrand logo
Se också: Stina Wollter - 5 saker du vill veta

Titti har arbetat som programledare på radio ända sedan 1998. Först med nyheter, sedan morgonprogram. Via RIX FM, NRJ och lokalstationen P5 i Stockholm – tog hon hösten 2018 över P4 Extra med 1,5 miljoner i lyssnare i snitt per dag.

Älskar att jobba med P4 Extra

Hon leder detta Skandinaviens största aktualitetsprogram varje måndag till och med torsdag, samt en helg i månaden, mellan ett och tre på eftermiddagen.

Annons

– Jag älskar verkligen mitt jobb och här får jag användning av min journalistutbildning på ett helt annat sätt än då jag jobbade med kommersiell radio. Det finns mycket större journalistiska muskler, ta bara en sådan sak som att Sveriges Radio har korrespondenter runtom i hela världen som kan rapportera olika händelser, framhåller Titti.

Bredden och djupet är större på P4 Extra – men det är viktigt att tunga ämnen blandas med mer lättsamma och underhållande.

Det är så klent att inte ta ansvar

– Jag gillar mixen och är inte rädd för att visa känslor, det tycker jag inte man ska vara. När Kristin Kaspersen var gäst kom tårarna på oss båda då vi pratade om sorgen över att ha förlorat våra mammor. Sedan händer det att vi får besök av olika makthavare, som lovat att prata om en viss sak – men ändå inte säger ett dugg. Då har jag inga problem att tända till och ställa obekväma frågor. Lyssnarna har rätt att få svar. Om någon bara slingrar sig får personen garanterat höra det av mig, det är så klent att inte ta ansvar när man besitter en ansvarsposition.

Titti Schultz, Krister Nordin och Gert Fylking
Rix MorronZoo med Titti Schultz, Roger Nordin och Gert Fylking blev "Årets Morgonshow" 2006.

Responsen från lyssnarna är väldigt stor. Under pandemin växte sig populariteten ännu starkare – inte minst till henne som programledare. 2020 vann hon lyssnarnas pris som Årets programledare, då Radioakademin delade ut årets Guldöra.

Annons

– Jag fick höra kommentarer av många äldre personer att jag var deras enda sällskap, innan vaccinationerna vågade ju många inte gå ut eller att träffa sina barn och barnbarn. Att lyssnare säger fina saker är ju fantastiskt, men jag blir lite generad. Jag är stolt över att få vara med och göra skillnad. Kanske har mitt jobb aldrig varit viktigare än under delar av pandemin.

Titti förlorade sin mamma

Det är det hon väljer att försöka fokusera på – och inte ödsla en massa onödig energi på det negativa. Som att en del människor lägger sig i saker de inte har med att göra. Bland annat kritiska frågor till Titti hur hon kunde vara tillbaka på jobbet så fort efter att hennes mamma Yvonne hastigt gick bort på grund av cancer våren 2019. Något många verkade ha blivit provocerade av.

– Det var naturligtvis fruktansvärt sorgligt och ledsamt – och jag som ensambarn har försökt att finnas där för pappa i min hemstad Gävle så mycket som möjligt. Sedan är vi alla olika. För egen del mår jag bättre av att jobba även i tyngre stunder då jag mår dåligt. Arbetet ger mig annat att tänka på, i stället för att bara gå runt och grubbla en massa. Jag resonerar så att sorgen inte får bli min vardag, utan att den får följa med i vardagen

Annons

Något annat väldigt speciellt var då en kvinna kom fram till Titti och sa: ”Du är ingen riktig kvinna innan du har fött ett barn”.

– Det är för mig obegripligt hur man kan säga en sådan sak, hur man kan vilja vara så jävlig mot en annan person. Tänk om det hade varit så att jag inte kunde få barn? Nej, jag har inget överseende med sådant. Jag säger ifrån. Vanligt hyfs tycker jag att man kan förvänta sig av folk. Det märkliga är att jag som snart fyller 50 fortfarande får frågor om att skaffa barn.

Det som Titti uppskattar mest i sina program är att möta människor – både nya och gamla bekantskaper, att våga vara personlig och mänsklig i samtalen.

– Varje människa som jag träffar är jag genuint intresserad av och uppriktigt nyfiken på. Just det är nog min styrka i mitt arbete. Att jag är så pass nyfiken bidrar till att gästerna känner sig sedda hoppas och tror jag. Alla människor har ju något att ge någon annan.

Annons

Vill ha ordning och reda

Trots alla framgångar är hon aldrig 100 procent nöjd med sin insats i en sändning eller i ett uppdrag som moderator/konferencier i en tillställning.

– Jag funderar varje dag på hur jag skulle ha kunnat göra vissa saker ännu bättre. En del kanske tycker att det låter destruktivt, men det snarare triggar mig att utvecklas ännu mer. Sedan jag började på P4 Extra har jag smugit in förändringar varefter, små justeringar som gör skillnad i längden. Om någon säger ”men så här har vi alltid gjort innan” så blixtrar det i mig. Då är anledningen desto större till en förnyelse (haha).

Det är inte synd om min sambo

Riktigt lika föränderlig är inte Titti till vardags i sitt hem. Men perfektionismen är lika stark privat också…

– Jag vill ha ordning och reda, många skulle säkert kalla mig för pedantisk (skratt). I jobbet kan det inträffa vad som helst, men jag vill veta vad jag kommer hem till. Det händer att jag tycker en blomkruka står fel och då kan det räcka att flytta på den två centimeter. Eller när sambon rättade till en bok som låg snett i en hög – och jag petade tillbaka den efteråt. Den låg ju inte snett av en slump…

Annons

– En del kanske tänker ”stackars sambon” (skratt). Men det är inte synd om honom. För han bryr sig inte på samma sätt som jag om sådana detaljer och märker ärligt talat sällan av det jag pysslar med. Det är inte så att jag tvingar honom att vara pedantisk. Jag är nöjd bara jag får hålla på.

Något som skiljer paret åt är också att Titti har ett helt annat behov av egen tid.

– Erik är en väldigt social person. Även om han träffar många människor i sitt arbete som mediabyåransvarig på TV4 har han inget behov av att vara själv på fritiden. Jag behöver få vara ensam ibland, allt från några timmar till ett par dagar. Då kan jag plöja igenom ett par böcker eller tv-serier, ta långpromenader med vår hund Floyd och sätta mobilen på ljudlös.

Eller att sätta sig ned och skriva – antingen i sin dagbok eller något annat.

Annons

– Sedan jag var barn har jag skrivit – och med penna och papper. Det kunde vara till brevvänner, i dagboken och olika former av uppsatser. Min före detta kollega Ola Lustig brukade skoja om jag skulle hem och ”leka kontor” efter jobbet. För mig är skrivandet som en form av terapi och jag tycker att det är viktigt att ha en handstil. Den säger ganska mycket om en som person.

Hemligt förhållande med Erik

Men det var inte så att handstilen spelade någon avgörande roll när hon för över 16 år sedan träffade Erik, då de var arbetskompisar på RIX FM.

Titti Schultz med sin sambo Erik Nääs.
Titti Schultz med sin sambo Erik Nääs.

– Han var väldigt rolig och trevlig, men i början fanns inget annat intresse från någon sida. Plötsligt en dag när vi stod och pratade vid postfacken kom vi in på att båda var singlar och bestämde oss för att hitta på något tillsammans med våra respektive vänner. Sedan började vi umgås mer och fick upp ögonen för varandra.

Annons

Jag är glad ju äldre jag blir

Först tvingades paret smyga med sin relation. Enligt policyn på företaget fick nämligen två anställda inte vara tillsammans. Därför höll de sin relation hemlig i ett halvår tills Erik blev headhuntad av TV4 och bytte arbetsplats.

– Vissa kollegor hävdade att de kände det på sig, men i själva verket är vi säkra på att det kom som en stor överraskning för alla, utom möjligen för en person. Vi var duktiga på att smyga med det, haha.

Titti Schultz fyller 50 år

Den 25 maj fyller Titti 50 år. Något hon enbart tycker är kul. Ingen åldersnoja existerar.

– Jag är glad ju äldre jag blir och trivs med min tillvaro. Det som skiljer sig mot innan är att kroppen förändrats – jag har kommit in i klimakteriet och har artros. Men jag försöker att hålla formen i schack genom att träna flera gånger i veckan, varav ett par med min PT Lovisa Sandström. Hennes tålamod är helt underbart, för jag gnäller mig igenom varenda pass.

Annons

All form av träning utövas på egen hand – i grupp väcks tävlingsdjävulen.

– Jag blir stressad om jag märker att andra orkar mer än mig på ett gruppass. Jag hatar att komma efter eller förlora, jag vill vinna så gärna att jag fuskar i kubb och sådant. Men i somras hittade jag tillbaka till Yatzy och blev faktiskt inte irriterad när jag fick stryk. Så nu håller jag mig till de tärningarna, avslutar Titti Schultz.

Det här är Titti Schultz!

Titti Schultz i kappa och vantar.

Född: 25 maj 1972 i Gävle.

Familj: Sambon Erik Nääs. Har en hund som heter Floyd.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm, ett sommarhus i Enhörna (utanför Södertälje).

Annons

Yrke: Programledare på radions P4 Extra, moderator, konferencier.

Intressen: Umgås med vänner, läsa, resa, skriva, slappa, få egentid.

Aktuell med: Programledare för P4 Extra på Sveriges Radio, varje måndag till torsdag mellan klockan 13 och 15 – samt en helg i månaden.

7 snabba frågor till Titti Schultz

Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor och var tvungen att spendera dem samma dag?

– Åh, då skulle jag nog bjuda alla vänner på en spektakulär middag, köpa smycket som jag drömmer om och ge de skidorna till min sambo Erik som han så gärna vill ha. Och något kul till pappa. Sedan skänker jag en hel del till Unicef och Radiohjälpen.

Hur ofta googlar du dig själv?

– Haha, tror det bara har hänt två gånger. Det var inte så värst spännande.

Vilken är din värsta fobi?

– Ormar är jag livrädd för, vilket begränsar mig mycket på framför allt sommarhalvåret. Ogillar också starkt också trånga utrymmen, liksom trångsynta människor (skratt).

Annons

Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?

– Känguru, bäver och krokodil. Inget smakade gott och allt kändes fel att äta.

Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – var skulle du då åka?

– Svårt! Jag väljer Egypten på faraoernas tid. Kanske vara en del av hovet genom att jobba där, kunglig hade jag inte velat vara. Mycket inavel där, sägs det. Ändå var de en för tiden utvecklad kultur.

Vad är vardagslyx för dig?

– Att ha en helt ledig kväll, utan att behöva planera något radioprogram eller uppdrag som moderator. Bara vara hemma och unna mig en lyxig bit mat, även om det bara är en vanlig tisdag.

Vilken nu levande person skulle du vilja träffa och äta middag med?

– Barack Obama – som ju dels är en av de yngsta amerikanska presidenterna genom tiderna, den första afroamerikanske presidenten och han verkar ha en skön personlighet. Han var väldigt skicklig att interagera med media och sociala medier – och hustrun Michelle tog tillfället i akt att jobba för frågor hon brinner för.

Se också: Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Se också: Så stöttar du någon i sorg
Annons