Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Tv-profilen Artur Ringart lämnade 40-årig karriär – blev en röst åt Sveriges pensionärer

14 mar, 2023
author Claes Salomonsson
Claes Salomonsson
Tv-profilen Artur Ringart.
När Artur fyllde 60 år ville han göra program för männi­skor i hans egen ålder. När han fick nej så lämnade han sin 40 år långa karriär.
Efter att ha jobbat med radio och tv i 40 år klev han plötsligt av. Nu slåss tidigare tv-profilen Artur Ringart för att ge röst åt och till Sveriges alla pensionärer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att ta en fikastund med Artur Ringart, 70, och höra honom berätta om sitt yrkesliv som journalist är som att få en lektion i svensk radio- och tv-historia.

Se också: Det här är ålderismBrand logo
Se också: Det här är ålderism

Det började med att han som blott 20-åring inte kom in på journalisthögskolan, utan i stället hamnade på Kalix folkhögskola där det fanns en ettårig journalistutbildning.

Därifrån sökte han vidare till en tvåårig radioutbildning på Dramatiska Institutet i Stockholm för att bli radioproducent. Han var en av fyra som kom in.

Under utbildningen, och åren efteråt, hoppade han in och gjorde jobb för Sveriges Radio, inte minst för Radiosporten eftersom sport och musik var hans stora intressen i livet.

Han gjorde även program för dåtidens regionalradio som med tiden blev lokalradio och var själv med att starta det som i dag är Radio Stockholm.

I slutet av 1970 ringde de från SVT sport och frågade om han kunde hoppa in en söndag och göra ett inslag om motorsporten trial.

– Jag kunde ingenting om hur man gör tv, men med det gäng proffs jag fick till hjälp blev det till slut ett ganska bra inslag, minns Artur ödmjukt.

Så bra att han senare fick erbjudande om fast anställning efter att Göran Zakrisson sagt upp sig och det därmed hade blivit en plats ledig.

Jan Lorentzon, Artur Ringart och Bengt Magnusson synar in­kommande sport­bilder inför Sport­spegeln 1984.
Jan Lorentzon, Artur Ringart och Bengt Magnusson synar in­kommande sport­bilder inför Sport­spegeln 1984.

På SVT-sporten blev han kvar i 14 år och det är nog därifrån de flesta av oss minns honom. Artur syntes ofta i tv-rutan som kommentator, programledare, reporter och hoppade även in som redaktör.

Annons

Han var också med i den lilla grupp som var banbrytande på sin tid när Lilla sportspegeln kom till.

Jobbade på TV4 i 20 år

Några år in på 1990-talet ringde de från konkurrenten TV4 och frågade om han ville vara med och starta deras dagliga sportsändningar?

– Det är inte ofta i livet man får en sådan chans, så jag tvekade aldrig.

Det blev cirka 20 år på TV4. Fast då mer bakom än framför kameran. Från sporten gick han vidare till att vara med och bilda TV4 Plus där han var sport- och spelansvarig.

Artur lärde sig alltmer och blev fascinerad av den kommersiella sidan och visste snart hur kanalen kunde tjäna pengar.

– Jag skulle tagit provision på de pengar jag drog in till TV4. Men det gjorde jag inte, säger han utan minsta bitterhet i rösten.

Vad de flesta i dag inte känner till, eller kommer ihåg, var de musik- och underhållningsprogram Artur gjorde för radion innan han hamnade i tv-branschen.

Artur Ringart intervjuar Agneta Fältskog 1976.
Det var i radion han startade sin karriär. Här under en intervju med Agneta Fältskog 1976.

Som Skivspegeln han gjorde ihop med Ulf Elfving på 1970-talet och som sändes i Sveriges Radio.

– Det var under en tid då topplistor var helt ute och då det mest spelades musik av Hoola Bandoola Band, Nationalteatern och andra proggband.

Fast Artur gillade mer populärmusik och artister och band som låg på topplistan i England.

– När de kom till Sverige för att lansera någon skiva var det ingen på SR som ville träffa dem. Så jag gick dit, och gjorde intervjuer på knackig och halvpissig engelska.

– Jag träffade Frank Zappa, Lou Reed, Iggy Pop, Cat Stevens, 10cc, Supertramp, Queen och andra kända artister och band som låg på topplistorna på den tiden.

Tillbaka så till en bit in på 2000-talet och tiden på TV4.

Pia Erlandsson och Artur Ringart i Sportspegeln.
Med kollegan Pia Erlandsson i Sportspegeln.

När Artur fyllde 60 år ville han göra program för männi­skor i hans egen ålder. Ja, kanske skapa en egen kanal för dem.

Annons

– Jag gick in till chefen och sa: ”Ge mig sex timmar varje morgon så ska jag fylla det med sådant som är relevant för oss som fyllt 60.”

Artur tyckte att äldre, som han själv, inte togs på allvar, trots att de flesta likt honom fortfarande var nyfikna, påverkbara och – inte minst – hade pengar.

– TV4 tog inte ens betalt för tittarkontakter när det gällde folk över 60 år. ”Dig får vi på köpet” blev svaret när jag frågade varför?

Artur Ringart kände sig förödmjukad och förbannad och några år senare sa han upp sig från TV4 för att i stället tillsammans med Fredrik Lundberg starta News55, en nyhetssajt på nätet för folk från 55 år och uppåt.

Nyheter för äldre

Från början var tanken att sajten skulle heta Route 66.

– Det hade varit coolt. Med den klassiska loggan också, säger Artur Ringart när vi träffas över en kopp kaffe och te, sju år senare.

Kan du enkelt förklara vad News55 är för något?

– Det är en nyhetssajt för oss med livserfarenhet. Vi vill vara ett seriöst alternativ till den skvaller-journalistik som finns i dag. Vara relevanta och ta upp frågor som berör just äldre, som ekonomi, juridik, arvsfrågor, pensioner, ålderism och så vidare.

– Men också hur det är att vara mor- och farföräldrar. Även mode för äldre, för de syns ju inte alls. Undantaget då Dressman som kört reklam där även en äldre man kommer upp ur vattnet endast iförd kalsonger … Åhléns har också gjort en bra kampanj med och för äldre kvinnor.

Artur Ringart sitter i soffan och skrattar.
2015 startade Artur Ringart sajten News55, som vänder sig till seniorer.

Tror du att du och News55 kunnat påverka utvecklingen till det bättre? Få äldre att tas på större allvar, synas mer och bli lyssnade på?

Annons

– Jag hoppas det. Expressen och Aftonbladet har i alla fall i dag krönikörer som Cecilia Hagen och Britta Svensson som skriver om äldre och själva är pensionärer.

När han som en av de kända tv-profilerna från den tiden i dag ser tillbaka, ja då är det ändå med stor glädje.

– Det var väldigt roligt. Det fanns en pionjäranda över den tiden. Fast det fanns ju också en baksida med kändisskapet. Att alltid bli igenkänd. Därför gick jag alltid med blicken rakt ner i gatan för att slippa få ögonkontakt och tvingas prata med alla jag mötte.

Slutligen. Blir du fortfarande igenkänd och stoppad på gatan?

– Jag är ju så gråhårig i dag, men visst händer det. Och det är alltid samma dialog som utspelar sig. ”Hej jag känner igen dig. Var har jag sett dig?” Jag svarar att ”Det nog är från tv”, men att det var många år sedan.

– ”Jaaa, vad heter du nu igen?” blir alltid följdfrågan. Då brukar jag svara: ”Arne Hegerfors.”

Det här är Artur

  • Född: 15 juni 1952 i Stockholm.
  • Familj: Gift med Connie och två vuxna söner i David och Niclas samt barnbarn.
  • Bor: Lägenhet på Gärdet i Stockholm.
  • Karriär: Journalist som jobbat på Radiosporten, SVT sport och TV4 och bland annat var med om att starta Radio Stockholm, Lilla sportspegeln och dagliga sportsändningar på TV4. Startade News55 år 2015 som vänder sig till seniorer.
  • Aktuell: Skriver fortfarande artiklar och är ansiktet utåt för nyhetssajten News55, men försöker mer njuta av pensionslivet genom att sova ut på morgnarna som han älskar. Samt spela golf och umgås med barn och barnbarn.
Annons