Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Vännen om saknaden efter Dagny Carlsson: ”Så himla ledsen”

24 mar, 2022 
Henrik Högström
Åsa Blanck och Dagny Carlsson håller om varandra.
Dagny Carlsson hade fokus på livet och en obändig vilja att leva. Filmaren Åsa Blanck sörjer en vän som det alltid hände saker kring.
– Jag har jag alltid vetat att det kommer att ske men jag har tänkt att nej, hon kommer att klara det. Jag blev så himla ledsen, jag ville ju ut på fler äventyr med henne.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dokumentärfilmaren Åsa Blancks vänskap med Dagny började för tio år sedan. Åsa fick höra talas om en äldre kvinna som bloggade med humor och livserfarenhet i en pigg mix. Efter tre lästa blogginlägg var hon såld. Dagny var tveksam till att bli filmad men kunde tänka sig att träffa Åsa över en kopp kaffe. När de skildes åt var det med en high-five. De var överens. Dagny, som trott att ”inte kan väl mitt liv vara intressant”, hade övertygats om motsatsen.

Dokumentärfilmaren Åsa Blanck gjorde flera filmer med Dagny Carlsson
Efter att ha druckit kaffe tillsammans bestämde Åsa och Dagny sig för att göra dokumentär tillsammans.

– Hon var ju kaxig men hade ändå en ganska skör självkänsla, säger Åsa Blanck.

Ville leva livet fullt ut

Hösten 2015 visades dokumentärserien Det är inte så dumt att bli gammal, bestående av tre filmer, i SVT. Där introducerades bland andra Dagny för en bredare publik. En publik som charmades av den äldre kvinnan, som gått på en del törnar i livet, men som ändå bestämt sig för att leva till fullo.

Annons

Uppmärksamheten kring bloggen och hennes person ledde till inbjudningar ”till höger och vänster”, som Åsa uttrycker det. Dagny har suttit i Skavlan, vimlat med Bindefeldt och sommarpratat. Hon älskade varje minut av uppmärksamheten.

– Jag tror att hon hade varit ganska ensam, efter att hennes man gått bort. Att hon sörjde honom ordentligt. Tills hon insåg att jag dör ju inte, då måste jag börja leva, säger Åsa Blanck.

Dagny Carlsson tillsammans med William Spetz inför sommarpratet.
Dagny Carlsson tackade inte nej till saker. Som här när hon presenteras som sommarvärd bredvid ett par år ynghre William Spetz.

Vänskapen med Dagny var kul och fartfylld. Dagny tackade sällan nej till en ny erfarenhet. Och Åsa hängde glatt på.

– Jag bara tog rygg på henne och hängde med. Man visste nästan aldrig var det skulle sluta. Hon sa jämt att hon hatade att ha tråkigt.

Se också: Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 årBrand logo
Se också: Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 år

Galen tripp till Åland

Ett av äventyren som hon minns idag var resan till Åland. Dagny var inbjuden av en lokal filmare som ville ha med henne i produktionen. Dagny var på men ville ha med Åsa som stöd. Och Åsa tog rygg på sin kompis.

Annons

– Det blev en helt galen tripp, säger Åsa och berättar om hur öns rikaste man skickade en Bentley att forsla de svenska kvinnorna med.

De fick bo i drottningsviten på hans hotell och när han hörde att Dagny aldrig flugit helikopter så löste han det också. Inför hemresan undrade han om sällskapet inte ville ha lite fickpengar med på resan hem. Åsa tackade vänligt men bestämt nej men Dagny, som inte har några band till public service, hade inget emot tillskott i kassan. Dagny trodde att det skulle räcka till kaffe och bakelse på vägen hem. Vid närmare påseende visade det sig vara lite generösare än så. 400 euro närmare bestämt. Dagny var mycket glad när hon fick tillbaka växeln i färjans kafeteria.

– Det var sådana saker som hände i hennes sällskap, säger Åsa.

Dagny carlsson möter kungen och Silvia
Dagny Carlsson ville uppleva så mycket som möjligt. Åsa hjälpte henne med att bocka av kungamötet från listan.

Visst hände det att de talade om döden men inte ofta eller särskilt länge. Inte så att Dagny var rädd för slutet utan mer att hon inte tyckte det var dags än. Hon försökte hinna med så mycket som möjligt. En del önskemål hjälpte Åsa till med.

Annons

– Jag frågade en gång om hon tyckte att det fanns något kvar som hon inte hunnit med. Då funderade hon och sa att ”jag har ju träffat statsministern men kungen har jag inte träffat. Det skulle jag vilja göra”.

När kungaparet senare gjorde ett studiebesök på SVT fick Åsa chans att visa Dagnys önskan för majestäterna i klipprummet. Det kom givetvis en sirlig inbjudan till Dagny Carlsson något senare.

Åsa berättar att Dagny var lite nervös inför mötet och att det var kallt på borggården. Men när hon blivit insläppt i värmen och drottningen tog hennes händer i sina blev Dagny sitt vanliga jag.

Åsa Blanck kramar om vännen Dagny Carlsson.
Dagny var alltid ivrig på nya äventyr. Åsa hängde på.

Stark attityd

Om det är något vänskapen med Dagny lärt henne så är det att inte vänta på att saker ska ske.

Annons

– Hon hade nån slags attityd som var stark, att hon inte brydde sig inte om vad andra tyckte och tänkte. Det var väldigt inspirerande. Hon var väldigt tydlig med vad hon ville.

När samtalet kom att Dagny gått bort blev Åsa Blanck iskall. Visst var hon medveten om att Dagny en dag skulle gå bort men kompisen hade ju klarat sig igenom allt från att bli påkörd till covid och lunginflammation.

– Jag har alltid vetat att det kan ske men tänkt att nä, hon klarar det.

Hon vet att Dagny skulle älskat att ta del av all kärlek och alla hälsningar som Åsa fått ta emot å hennes vägnar. Den orädde tanten som började blogga berörde och inspirerade fler än vad hon kunnat ana när de fikade första gången.

– Jag skulle ju vilja ringa henne och berätta.

De få gånger när kompisarna pratat om döden så berättade Dagny om hur hon ville ha det.

– Då sa hon att jag vill att filmerna du gjort ska visas. De kommer att läggas upp på SVT play i eftermiddag och det känns jättefint.

Annons