5 gånger vi älskat Dagny Carlssons frispråkighet lite extra

Dagny Carlsson i hemmet i Stockholm 2018.

Foto: Patrik Österberg/TT

"Världens äldsta bloggare", Dagny Carlsson har hunnit bli hela 108 år. Här ser vi tillbaka på fem gånger då vi älskat hennes härliga frispråkighet lite extra!

Dagny Carlsson är hela Sveriges favoritbloggare. Hon föddes den 8 maj 1912 och är alltså 108 år men håller fortfarande ångan uppe. Här är fem gånger då vi blivit lite extra förälskade i Dagny!

1. När hon manade oss till lugn i coronatider

Dagny Carlsson kommer ofta med visdomsord och med 108 års livserfarenhet i bagaget stressar hon sällan upp sig. Som nu i coronatider. Medan många av oss blir oroliga för pandemins framfart och dess konsekvenser, sitter Dagny lugnt i båten.

Dagny Carlsson fotograferad hemma i Stockholm på sin 106-årsdag 2018.

Dagny Carlsson på sin 106-årsdag 2018. Foto: Patrik Österberg/TT

Hon får hjälp av hemtjänsten med de basala vardagssysslorna och någon oro för sig själv eller omvärlden känner hon inte.

– Det är inte lönt. Det är meningslöst att hålla på att oroa sig, alla blir ju inte sjuka och det som sker det sker, har hon tidigare sagt till allas.se.

2. När hon började blogga – som hundraåring

Medan många andra kanske skulle ta det lugnt och slappna av på ålderns höst, valde Dagny att börja med ett helt nytt fritidsintresse. Det var efter att hon hört att Carl Bildt skrev en blogg som hon inte ville vara sämre. Sagt och gjort – hundra år fyllda lärde hon sig den nya tekniken och hon fick snabbt tusentals följare som ville läsa om hennes liv och vardag.

– Att jag är så gammal intresserar nog folk. Men säkert också att jag alltid kan berätta något intressant eftersom jag har levt så länge, har hon tidigare berättat för allas.se om sitt bloggande.

3. När hon satte kungen på plats

Genom sin blogg har Dagny blivit något av en rikskändis. Hon har medverkat i en SVT-dokumentär, intervjuats av landets alla medier, poserat på mängder av selfies med fans och till och med gett ut en egen bok. Som kronan på verket har hon också blivit inbjuden till slottet av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Dagnys vädjan: Vill träffa drottning Silvia – trots krisläget

Väl där glänste hon med sina kunskaper i svensk historia – och satte till och med självaste kungen på plats.

– Med kungen pratade jag om hans resor och diskuterade hans förfäder. Och det visade sig att jag kunde kungalängden bättre än vad han kan, har hon tidigare berättat.

4. När hon står upp för de äldres rättigheter i samhället

Dagny är inte rädd för att säga sin åsikt. Och när det kommer till åldrande, är hon heller inte sen med att säga vad hon tycker. Hennes positiva inställning till livet smittar lätt av sig och hon hoppas att omgivningen ska sluta se på äldre människor som "förbrukade".

Dagny Carlsson på galan Tillsammans mot cancer i Stockholm 2020.

I januari 2020 gick Dagny Carlsson på galan Tillsammans mot cancer i Stockholm. Foto: Karin Törnblom/TT

– De ska tänka på att äldre är som vanliga människor, bara lite äldre. De har känslor och önskningar och vill leva sitt liv så bra som möjligt. De vill inte bli undanputtade, har hon sagt i en intervju med Kungälvs-Posten.

5. När hon visar att det aldrig är för sent att drömma

Dagnys humor och positiva attityd uppskattas av hennes läsare på bloggen. Trots sina 108 år har Dagny alltid huvudet på skaft. Och hon är ett levande bevis på att det aldrig är för sent att drömma och se framåt. Som 104-åring berättade hon för Aftonbladet att det finns en särskild plats hon ännu skulle vilja uppleva.

– Jag vill gå på kinesiska muren. Men ingen vågar ju resa med mig för de tror att jag ska dö så fort jag passerar rikets gränser. Ha, ha. Jag vill dit för det var ju i Kina kulturen en gång började, sa hon då till tidningen.

Digitant-böckerna hjälper dig!

Perfekta för dig som vill lära dig det digitala mer eller kanske som en present till någon du vill hjälpa med ett digitalt utanförskap!

I böckerna Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet får du lära dig grundläggande saker om digitalisering och hur du får mest nytta av din smarta telefon, dator och läsplatta.

Du får till exempel lära dig hur du kommer igång med att betala räkningar, mejl och Facebook och hur du gör ditt liv smidigare med hjälp av olika digitala tjänster som autoreply på mejl. I båda böckerna finns en ordlista över vanliga ord på internet och förklaring till vad olika uttryckssymboler betyder!

Läs mer och beställ bok 1 här (reklamlänk från Allas shop)

Läs mer och beställ bok 2 här (reklamlänk från Allas shop)

Digitant böcker 1 och 2.

Dagny om coronakrisen: ”Ska jag dö så gör jag det”