Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

5 gånger vi älskat Dagny Carlssons frispråkighet lite extra

07 maj, 2020 
Minna Wallén-Widung
Dagny Carlsson i hemmet i Stockholm 2018.
"Världens äldsta bloggare" Dagny Carlsson har gått bort, bara veckor innan sin 110-årsdag. Här ser vi tillbaka på fem gånger då vi älskat hennes härliga frispråkighet lite extra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dagny Carlsson blev hela Sveriges favoritinfluenser, när hon som hundraåring bestämde sig för att starta en blogg.

Där uppdaterade hon oss läsare på livet efter hundra och tog oss med på det ena äventyret efter det andra – till exempel den gången när hon fick träffa kungaparet på Stockholms slott. Hon berättade om vänskapen med bästisen Kerstin, hur det var att leva isolerat under pandemin och om sina tidigare äktenskap.

Se video: Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 årBrand logo
Se video: Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 år

Nu har Dagny gått bort, 109 år gammal. Det här är en hyllning till Dagny – fem gånger då vi blivit lite extra förälskade i Sveriges äldsta bloggare!

1. När hon manade oss till lugn i coronatider

Dagny Carlsson kom ofta med visdomsord och med över hundra års livserfarenhet i bagaget stressade hon sällan upp sig. Som under coronapandemin. Medan många av oss blev oroliga för pandemins framfart och dess konsekvenser, satt Dagny lugnt i båten.

Dagny Carlsson fotograferad hemma i Stockholm på sin 106-årsdag 2018.
Dagny Carlsson på sin 106-årsdag 2018.

När pandemin rasade som värst fick Dagny hjälp av hemtjänsten med de basala vardagssysslorna och någon oro för sig själv eller omvärlden kände hon aldrig.

Annons

– Det är inte lönt. Det är meningslöst att hålla på att oroa sig, alla blir ju inte sjuka och det som sker det sker, sa hon till allas.se.

2. När hon började blogga – som hundraåring

Medan många andra kanske skulle ta det lugnt och slappna av på ålderns höst, valde Dagny att börja med ett helt nytt fritidsintresse. Det var efter att hon hört att Carl Bildt skrev en blogg som hon inte ville vara sämre. Sagt och gjort – hundra år fyllda lärde hon sig den nya tekniken och hon fick snabbt tusentals följare som ville läsa om hennes liv och vardag.

– Att jag är så gammal intresserar nog folk. Men säkert också att jag alltid kan berätta något intressant eftersom jag har levt så länge, har hon tidigare berättat för allas.se om sitt bloggande.

3. När hon satte kungen på plats

Genom sin blogg blev Dagny en rikskändis. Hon medverkade i en SVT-dokumentär, intervjuades av landets alla medier, poserade på mängder av selfies med fans och gav till och med ut en egen bok. Som kronan på verket blev hon också blivit inbjuden till slottet av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Annons

Väl där glänste hon med sina kunskaper i svensk historia – och satte till och med självaste kungen på plats.

– Med kungen pratade jag om hans resor och diskuterade hans förfäder. Och det visade sig att jag kunde kungalängden bättre än vad han kan, har hon tidigare berättat.

4. När hon stod upp för de äldres rättigheter i samhället

Dagny var inte rädd för att säga sin åsikt. Och när det kom till åldrande, var hon heller inte sen med att säga vad hon tyckte. Hennes positiva inställning till livet smittade lätt av sig och hon hoppades att omgivningen skulle sluta se på äldre människor som "förbrukade".

Dagny Carlsson på galan Tillsammans mot cancer i Stockholm 2020.
I januari 2020 gick Dagny Carlsson på galan Tillsammans mot cancer i Stockholm.

– De ska tänka på att äldre är som vanliga människor, bara lite äldre. De har känslor och önskningar och vill leva sitt liv så bra som möjligt. De vill inte bli undanputtade, har hon sagt i en intervju med Kungälvs-Posten.

Annons

5. När hon visade att det aldrig är för sent att drömma

Dagnys humor och positiva attityd har alltid uppskattats av hennes läsare på bloggen. Trots att hon var över hundra år hade Dagny alltid huvudet på skaft. Och hon var det ultimata beviset på att det aldrig är för sent att drömma och se framåt. Som 104-åring berättade hon för Aftonbladet att det fanns en särskild plats hon ännu skulle vilja uppleva.

– Jag vill gå på kinesiska muren. Men ingen vågar ju resa med mig för de tror att jag ska dö så fort jag passerar rikets gränser. Ha, ha. Jag vill dit för det var ju i Kina kulturen en gång började, sa hon då till tidningen.

Dagny Carlssons sista blogginlägg

Dagny Carlsson gick bort den 24 mars 2022, bara veckor innan sin 110-årsdag. Det sista blogginlägget hon skrev själv publicerades den 28 februari. Då skrev hon att hon såg fram emot sin kommande födesledag:

”Jag tycker inte om att ha tråkigt för jag vill leva livet med en klackspark, och ser fram emot att fira min 110-årsdag i maj, gärna med en liten fest. Skall det vara kalas så skall det vara livat på festen.”

Vila i frid, Dagny.

Annons