Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Vivi Wallin har skrivit en bok om olika bus tillsammans med sonen Knut

01 okt, 2021 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns Vivi Wallin tillsammans med sonen Knut på omslagsbilden till deras gemensamma bok. Till höger Vivi Wallin.
Vivi Wallin älskar bus. Hon älskar det så mycket att hon nu skrivit en bok tillsammans med sonen Knut med sina bästa tips på bus, lurigheter och pranks.
– Knut är definitivt busmästaren här hemma och därför kändes det klockrent att göra den här boken tillsammans, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För entreprenören, influencern och författaren Vivi Wallin, 44, har humorn och lekfullheten alltid legat nära till hands. När hon som tioåring ibland satt barnvakt till yngre barn i grannskapet, hände det inte sällan att de intet ont anande femåringarna utsattes för allehanda bus.

Vivi Wallin, aktuell med en ny bok om bus och pranks.

– Jag kunde till exempel göra en ostmacka till barnet jag passade och så hade jag lagt tandkräm i stället för smör under osten. Det jag gick i gång på då, och fortfarande gör, är att se folks reaktioner när de blir överraskade, säger Vivi.

Knut är familjens busmästare

Den där lekfullheten följde henne upp i vuxen ålder och när hon själv fick barn – först sonen Elmer, som i dag hunnit bli 14 år, och senare lillebror Knut som är elva år i dag – var det självklart att busa också med dem. I början var det Vivi som hittade på bus åt pojkarna, men ju äldre de blev desto mer tog de över busandet. Tillsammans med Knut har Vivi nu skrivit boken Lurad! 59 roliga bus och pranks (Rabén & Sjögren). Här finns mängder av busiga tips – allt från att baka in en köttbulle i en chokladboll till att tejpa för kranen i badrummet.

Annons

– Knut är definitivt busmästaren här hemma och därför kändes det klockrent att göra den här boken tillsammans. Den består av en blandning av de enklare busen vi gjorde när han var liten och olika pranks som han har sett på TikTok eller Youtube. Det är olika svårighetsgrader och så tipsar vi om vad man behöver till de olika busen. Jag tyckte att de saknades en sådan här bok på marknaden, åtminstone känner jag inte till att det finns något liknande på svenska.

Vivi Wallin och sonen Knut på en pressbild i boken de skrivit tillsammans.
Vivi tillsammans med sonen Knut.

Vivi och Knut är noga med att det finns vissa regler att följa när det gäller bus. Man får aldrig göra ett bus som man inte själv kan tänka sig att bli utsatt för. Om det är ett kladdigt bus får man vara beredd på att själv städa upp efteråt. Och så kan det vara klokt att välja sitt offer med omsorg – att busa med sin stränga rektor eller en främling på stan rekommenderas inte.

Annons

Knuts bus med ketchup och salt

Vivi själv blev nyligen utsatt för ett särskilt fyndigt bus av Knut. Det hela utspelade sig hemma medan hon stod och lagade mat till familjen. Knut ställde sig bredvid och började hälla upp ketchup på en tallrik.

Det här är Vivi Wallin

Namn: Vivi Wallin
Ålder: 44 år
Familj: Barnen Elmer, 14, och Knut, 11. Sambon Anders och bonusbarnen Wilmer och Emil. Samt mamma Britta, som kallar sig själv för ”Sveriges tröttaste influencer” och heter @kortedalabritta på Instagram.
Bor: I Stockholm, men är uppvuxen i Göteborg.
Gör: Driver bland annat podden Våra sanningar, kontot Mammasanningar på Instagram och pysselsidan Fixa själv.
Aktuell: Med boken Lurad! 59 roliga bus och pranks som kommer ut den 1 oktober på förlaget Rabén & Sjögren. Planerar också en liveshow och turné med podden tillsammans med Carin da Silva.

– Sedan hällde han salt på ketchupen och då frågade jag vad han höll på med. Han sa att det var ett experiment – om man strör flingsalt på ketchup bildas en kemisk reaktion och det uppstår värme. Sedan höll han sin hand en bit ovanför tallriken och sa ”jag trodde aldrig att det skulle funka, med det gör det faktiskt”. Då blev jag ju nyfiken och ville också testa så jag höll min hand på samma sätt och då tryckte han förstås ner hela handen i ketchupen. Jag kan inte fatta att jag gick på den!

Omslaget till Vivi Wallins bok Lurad! 59 roliga bus och pranks som kommer ut oktober 2021.
Boken släpps den 1 oktober 2021.

Vivi Wallin driver Mammasanningar på Instagram

Förutom boken är Vivi ständigt aktuell med flera andra projekt. Under namnet Mammasanningar krossar hon myter om föräldraskapet med en stor portion humor på sociala medier. Hon startade kontot för fem år sedan som en reaktion på den perfekta bilden av hur det är att vara mamma som målades upp på sociala medier.

Annons

– Det var så polerat allting, man fick aldrig reda på hur det egentligen var. Alla var så lyckliga och hade så perfekta hem. Det har hänt massor på de fem år som gått sedan jag startade Mammasanningar, det går alltmer åt att man visar upp hur det egentligen är vilket gör mig glad. Det är fruktansvärd att bli matad med allt det perfekta, man känner sig misslyckad för att man inte lyckas leva upp till det. Sanningen är ju att ingen är så perfekt som man kan tro, alla har vi våra skitdagar.

Svårt för kvinnor att göra rätt

Vivi själv fick en tuff start på mammalivet när hon drabbades av en förlossningsdepression. Även om hon snabbt fick hjälp, tycker hon att det i dag läggs en oerhört hård press på kvinnor i barnafödande ålder.

Annons

– Man förväntas föda barn, klättra i karriären, tjäna mycket pengar och köpa ett fint hus – samtidigt. Det är press från alla håll, det blir övermäktigt. När man har blivit mamma är det som om man inte kan göra rätt utifrån samhällets sätt att se det. Till exempel det här med att samsova – gör man det kommer barnet aldrig att bli självständigt och gör man det inte är man känslokall. Därför säger jag alltid att man måste lyssna på sig själv, bara sig själv, och göra det man själv tycker är bäst. Ger man bara sitt barn kärlek, tid och uppmärksamhet är det alldeles tillräckligt.

Vivi Wallins och Carin da Silvas podcast

Tillsammans med Carin da Silva driver Vivi också podcasten Våra sanningar. Det var Carin som först tog kontakt och de två klickade direkt. I podden avhandlar de vardagens utmaningar och glädjeämnen med mycket humor. Vivi pratar gärna öppenhjärtigt om sig själv i sina kanaler, eftersom hon tror på vikten av igenkänning.

– Ju äldre jag blir och ju längre jag håller på med det här, desto mer känner jag att jag har en bra magkänsla om vad jag kan prata om och inte. När det gäller mig själv är jag ganska bjussig eftersom jag vet att om jag upplever något är chansen ganska stor att många andra känner samma sak. Och kan jag underlätta för någon annan gör jag gärna det. Men när det gäller min man och mina barn är jag mer privat.

Se också: 5 snabba tips till halloweendukningen

5 snabba pyssel till halloweendukningenBrand logo
5 snabba pyssel till halloweendukningen

Det perfekta buset till halloween

Med den nya boken hoppas Vivi att hon och Knut kan sprida ännu mer glädje till alla gamla och nya följare. Och lagom till halloween har hon ett riktigt bra bus på lut.

Annons

– Halloween är ett perfekt tillfälle att busa med någon. En grej man skulle kunna göra är ett bus jag gjorde med min äldsta son. Jag tog röd karamellfärg, den där sorten som är geléaktig, och sprutade upp i kranen i handfatet. När han skulle tvätta händerna blev han livrädd och trodde att det kom blod!

Lurad! 59 roliga bus och pranks släpps den 1 oktober 2021.

Frågor och svar med Knut:

Vivi Wallin tillsammans med sonen Knut.

Vem är lättast att lura i familjen?
– Lätt mamma! Men ifall man räknar med mormor så är hon mest lättlurad.

Tycker din mamma att det är kul att du prankar och busar med henne? Hur brukar hon reagera?
– Hon brukar tycka att det är kul, men ibland kan det vara lite för mycket. Hon blir aldrig sur, men ibland kan hon bli frustrerad.

Har din mamma prankat dig? Hur i så fall?
– Ja, mamma har lurat mig mycket när jag var yngre, men nu lyckas hon inte så ofta. En gång gav hon mig ett tuggummi som var en fälla så jag klämde fingrarna.

Jag har hört att du brukar busa med mormor Britta också. Vilket är ditt bästa prank med henne?
– En gång satte jag plastfolie över ett glas när hon bad om vatten. Sen gav jag henne en karaff och när hon skulle hälla upp så skvätte det vatten överallt. Det var roligt!

Annons