Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

12 tips som underlättar vardagen med småbarn

14 aug, 2020 
Minna Wallén-Widung
En stressad mamma sitter och pratar i telefon med sin dator framför sig. Bredvid henne finns två barn, en pojke som blåser i en flöjt och en flicka som leker med en kattunge på mammans huvud.
Att få barn är alldeles, alldeles underbart. Men också, förstås, enormt tålamodsprövande och tidskrävande. Här är några tips som säkert kommer att underlätta småbarnsåren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur mycket man älskar sina små knyten ända inifrån hjärteroten, finns det dagar då man önskar att man bara kunde få lägga sig i sängen igen, dra täcket över huvudet och komma ut igen om en sisådär tio år när barnen blivit stora och förståndiga. Men det går ju såklart inte, så här kommer åtta smarta tips på hur du kan underlätta vardagen för dig och dina småttingar! Och dessutom ger dig tid att ta hand om dig och din relation.

Videon kunde inte hittas

1. Ta fram morgondagens kläder kvällen innan

Det är så oerhört enkelt, men det kan faktiskt förhindra enormt många tidsödande gnabb och bråk på morgonen. Eller ta det ett steg längre och låt barnet byta om till morgondagens kläder redan på kvällen och sova i dem!

Och glöm inte att låta barnet själv vara med och välja – vill hen gå till förskolan i pyjamaströja ovanpå en prinsessklänning matchat med gummistövlar är det sannerligen inte hela världen. Glada barn betyder glada föräldrar.

Annons

En praktisk multigalge sparar massor av plats i garderoben, för både stora och små.

Läs mer och beställ multigalgen här (reklamlänk)

Foto: Aller media shop

2. Förbered så mycket som möjligt

Packa gympapåsar, ta fram cykelhjälmar, lägg fram vantar och mössor och allt annat som ska med till skola och förskola redan kvällen innan. Koka ägg och lägg i kylen, så kan skolbarnet själv hämta på morgonen. Duka frukostbordet på kvällen innan du lägger dig, så är det bara att plocka fram fil och smör ur kylen i morgonstressen. Att stressa på morgon kan sätta stämningen för hela dagen, men med några enkla förberedelser blir samtliga inblandade betydligt mer harmoniska.

Annons

3. Ha alltid med dig något att äta

Gå aldrig hemifrån utan nödproviant i väskan eller fickan. Ett russinpaket, en banan eller något kex kan vara en riktig livräddare när barnen är på ett mindre glatt humör. Det här gäller både på skogsutflykten som vid förskolehämtningen. Underskatta inte kraften i snabba mellanmål!

Lägg mat som du tar med dig i praktiska hopfällbara matlådor. När du inte använder dem fäller du enkelt ihop dem och sparar plats i skåpen. Dessa rymliga matlådor i två olika storlekar är perfekta för förvaring.

Läs mer och beställ matlådorna här (reklamlänk)

Foto: Aller media shop

4. Var strategisk med grönsakerna

Den berömda så kallade ”hell hour”, det vill säga tiden mellan att du hämtar på förskolan och fram tills middagen är klar, är ett utmärkt tillfälle att servera barnen grönsaker eller frukt. Ett gyllene tillfälle att säkerställa att de får i sig åtminstone någon nyttighet den dagen eftersom de ofta är så hungriga då att de slukar vad som helst.

Annons

Ta med dig frukt och grönsaker som redan är färdigskuren. Med denna kombinerade multihackare och salladsslunga går det smidigt och lätt. Vanligtvis behöver du flera olika hjälpmedel för att skära, skiva och hacka, men med detta redskap blir det praktiskt, bekvämt och sparar dessutom tid.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Foto: Aller media shop

5. Fördela vab – innan barnet blir sjukt

För eller senare blir barnen sjuka. Bestäm på förhand med din partner hur ni ska göra med vab – exempelvis ta varannan dag – så uppstår det inga onödiga bråk om det. Har ni jobb med oregelbundna arbetstider? Sätt er ner på söndag kväll och gå igenom era scheman och bestäm hur ni ska lägga upp vab om det blir aktuellt.

Annons

6. Gör måltiderna roligare

Vissa dagar vill barnen göra allt annat än att sätta sig vid matbordet. Att tjata, hota och härja leder sällan till önskat resultat, men det finns en hel del knep att testa när matvägran slår till. Duka exempelvis upp kvällsmaten på en filt på golvet och ha picknick istället för att sitta vid bordet – garanterat oemotståndligt även för små matvägrare. Eller be barnet komma och berätta vilka färger maten på hens tallrik har. Varför inte göra en rolig gissningslek medan ni äter. Tänk på ett djur och låt barnet gissa vilket genom att ställa ja- och nej-frågor av typen ”bor djuret i skogen? Har djuret fyra ben?”. Ett annat knep är att göra maten lite roligare – skär korvskivorna som blommor eller placera ut grönsakerna så att de bildar ett ansikte.

Med hjälp av grönsakssvarven kan du enkelt göra grönsaksspaghetti och roliga former av dina favoritgrönsaker. Spiralizern rymmer långa och runda grönsaker som till exempel sötpotatis, rödbeta, zucchini, morot och palsternacka. Ett fantastiskt redskap i köket när man har barn!

Läs mer och beställ grönsakssvarven här (reklamlänk)

Foto: Aller media shop

7. Tjata inte om ytterkläderna

Om barnen vägrar att sätta på sig ytterkläder innan ni går hemifrån – låt dem gå utan men ta med kläderna ändå. Förmodligen kommer de att känna hur kallt det är ute och ändra sig så fort de stiger utanför dörren. I annat fall kan man klä in barnen i filtar eller åkpåsar på väg till förskolan.

Annons

8. Låt barnen hjälpa till

Involvera barnen i vardagssysslorna. Men gör det på ett roligt sätt – barn gillar sällan tjat och tvång. Sätt på musik på hör nivå och se hur många saker ni kan plocka undan på tio minuter. Laga pizza och låt barnen vara med och lägga på valfria topping eller låt dem vara med och knäcka ägg till pannkakssmeten. Tänk ut andra roliga sätt som barnen kan bli mer involverade på!

9. Tänk på ditt eget välmående också

Det är lätt att springa på under småbarnsåren och helt glömma bort sig själv och sin egen hälsa eftersom all ens uppmärksamhet läggs på barnen. Men ditt välmående som förälder är förstås lika viktigt, för det är betydligt lättare att vara en bra förälder när man känner sig i balans. Trots den vetskapen kan det vara svårt att få in ett träningspass eller två i vardagen. Testa att träna hemma istället för att flänga iväg till gymmet om det blir övermäktigt. Ta en halvtimme efter att kvällsbestyren är avklarade och leta i någon app eller på Youtube efter inspiration om du inte riktigt vet hur du ska komma igång.

Annons

Ett träningsband är det perfekta redskapet för skonsam träning i hemmet av hela kroppen. Bandet ger många träningsmöjligheter för biceps, triceps, axlar, lår och mage.

Läs mer och köp träningsbanden här (reklamlänk)

Foto: Aller media shop

10. Prioritera sömnen

Sömn är faktiskt livsviktigt, och stärker bland annat ditt immunförsvar. Rekommendationen är att vuxna ska sova minst sex till nio timmar per natt, och det kommer definitivt få dig att må bättre om du lyckas uppnå detta. Varför inte gå och lägga dig samtidigt som barnen åtminstone en kväll i veckan?

Annons

11. Lägg undan skärmarna en kväll – och bara prata

Under småbarnsåren är det inte ovanligt att tillfällena då man hinner sitta ner med sin partner och prata på djupet, är så gott som obefintliga. På morgnarna och vid middagstid ska alla sysslor avhandlas och på kvällen är man ofta så trött att man helst vill försvinna in i en tv-serie och sjunka ner i soffan. Om ni känner att ni behöver mer kvalitetstid – bestäm en kväll i veckan då alla skärmar är förbjudna. När barnen somnat, brygg en kanna te och tänd några ljus. Lägg bort mobiltelefonerna och datorerna och bara prata med varandra istället.

12. Ha en gemensam kalender

Planera in saker du vill göra för dig själv – som att ta en fika eller glas vin med en kompis – långt i förväg. Meddela din partner med lika god framförhållning, så underlättar det planeringen för alla. Skaffa gärna en gemensam digital kalender där ni skriver upp allt som händer, så slipper ni bråk eftersom alla parter vet vad som ska hända.

Annons